Историята сочи: “Ботев” (Пд) с голям шанс да продължи в Лига Европа

12.07.2024 21:10
СНИМКИ: LAP.BG

Словенският “Марибор” няма победа над български отбор в турнирите на УЕФА

“Ботев” (Пд) би трябвало да продължи похода си в Европа, ако се съди по историята. Пловдивчани спечелиха 2:1 над “Марибор” на своя стадион “Христо Ботев” в първи мач от кръг I на Лига Европа. Двубоят се игра пред точно 15 387 привърженици.

Едно от новите попълнения на българския тим - Антъни Уджа, който има над 100 мача в Бундеслигата, откри още в самото начало. Радостта на пловдивчани обаче трая твърде малко - Пиюс Ширвис изравни 10 мин по-късно. Успехът на “Ботев” бе донесен от завърналия се преди година от академията на“Интер” Никола Илиев.

По този начин стадионът на пловдивчани остава непревземаем - носителят на купата на България никога не е губил мач в Европа на клубния си стадион.

“Марибор”, който е воден от бившия треньор на “Лудогорец” Анте Шимунджа, пък ще трябва да пренаписва собствената си история, ако иска да продължи във втория по сила турнир на УЕФА. В 5 двубоя срещу български опонент тимът няма победа над наш представител в Лига Европа.

Досега тимът от Словения само веднъж е елиминирал роден тим. Това се случи през 2016 г. Тогава “Марибор” отстрани “Левски”, но след 2 равенства - 0:0 в Словения и 1:1 в София. По това време обаче все още важеше правилото за гол на чужд терен. През 2019 г. пък “Марибор” отново не успя да победи редовния участник в Европа “Лудогорец”. Хегемонът и отборът от бившата югославска република се срещнаха в плейофа за влизане в груповата фаза на втория по сила турнир. След 2:2 в Словения и 0:0 в България “Марибор” отпадна.

Реваншът между пловдивчани и водения от Шимунджа тим е в четвъртък от 21,15 ч. А словенците трябва задължително да победят, ако искат да играят поне още 2 мача в Лига Европа.

Ако носителят на купата на България продължи напред, съперник в следващата фаза ще бъде гръцкият гранд “Панатинайкос”. При положение че “Ботев” отпадне от Лига Европа, отборът продължава към втория кръг на най-новия турнир под егидата на УЕФА - Лигата на конференциите. Там съперник ще е “Университатя” (Крайова) от Румъния.

Иначе успехът за пловдивчани бе първи за тима в Европа на стадион “Христо Ботев” след 29-годишно чакане. “Ботев” за последно игра на “Колежа”, както е наричано съоръжението, в евротурнирите на 26 септември 1995 г., когато в среща от вече несъществуващия турнир за купата на УЕФА направи 1:1 с испанския “Севиля”. След това дълги години клубът от Пловдив не успяваше да се класира за европейските турнири. А по-късно стадионът им бе съборен и когато печелеха квота за състезание на УЕФА, играеха в Бургас или София.

“Стъпка по стъпка всичко ще си дойде на мястото. Още преди двубоя казах, че “Марибор” е фаворит, защото дълги години играе квалификации и също в групите на евротурнирите. “Ботев” постепенно се завръща на картата на Европа. Имаме малко повече шанс, отколкото имахме в началото на двубоя. Трябва да се пазим от грешките в реванша”, каза след срещата треньорът на пловдивчани Душан Керкез.

“С Ивелин Попов се играе много лесно. Няма да отидем в Словения да се защитаваме, напротив, отиваме да се представим дори още по-добре. Дойдох в “Ботев” заради уникалната публика”, каза единият от голмайсторите за пловдивчани - Антъни Уджа.

Треньорът на “Марибор” Анте Шимунджа пък призна, че е очаквал двубоят да бъде тежък за неговия тим. Но се закани, че в Словения всичко ще бъде различно.

“Ботев” е страхотен отбор, но ние заслужавахме повече от тази загуба. Ние създадохме ситуации, но не успяхме да отбележим. Може би съперникът няколко пъти направи неща, които не очаквахме, но това е футболът. Това бе само първият мач. В реванша ще бъде различно. Ние ще разчитаме на нашите фенове”, каза бившият наставник на “Лудогорец”.

Други от Футбол

Керкез: Щастлив съм, че не ни вкараха

Наставникът на "Ботев" (Пд) Душан Керкез коментира победата над "Берое" с 1:0 в Стара Загора:  "Трябваше да вкараме гол по-рано и да бъдем по-спокойни. Не е леко да победиш тук

"Ботев" (Пд) излъга 1:0 "Берое" и се изравни с лидера "Левски"

"Ботев" (Пд) излъга 1:0 "Берое" в Стара Загора в мач от 12-ия кръг на елита ни, който обаче идва след 7-ия заради промяна в прогламата. Кристиан Нвачусву донесе трите точки за "канарчетата" с гол в

С два гола в добавеното време "Хебър" изравни "Локомотив" (Пд) на "Лаута"

С два гола в добавеното време на мача "Хебър" стигна до точка при гостуването си на "Локомотив" (Пд) в първа среща от 12-ия кръг на Първа лига. Двата тима изиграха вълнуващ двубой

Обявиха новия изпълнителен директор на БФС

След 15 години на поста изпълнителен директор и общо 18 в Българския футболен съюз Борислав Попов бе освободен. "Който не си върши работата, ще бъде сменен"

Илиан Илиев продължава без загуба, взе втора победа с националите - 1:0 над Северна Ирландия в Пловдив

България победи с 1:0 Северна Ирландия във втория си мач от Лигата на нациите, като победния гол вкара Кирил Десподов в 40-ата минута. Двубоят от Група 3 на Лига С се игра на стадион „Христо Ботев" в

>