Няма безвреден алкохол, но отровата е в дозата

12.07.2024 19:58
Рискът от метаболитни и онкологични заболявания расте, а също и сърдечносъдовите заболявания – високо кръвно, инсулти и инфаркти
Детелина Стаменова
проф. Милена Георгиева
Проф. Георги Момеков

Проф. Георги Момеков, специалист по фармакология и фармакотерапия, проф. Милена Георгиева, експерт по молекулярна биология и епигенетика, и Детелина Стаменова, психотерапевт, са част от авторския екип на доклада “(не)Победими пандемии” на ПанЕвропа България, които насочиха общественото внимание към няколко от съвременните предизвикателства пред нас, които неусетно увреждат здравето. В поредицата „По-добро здраве - за вредните навици без предразсъдъци“ те представят научно обосновани алтернативни начини как да понижим риска от вредните навици, за да повишим качеството на живот и да подобрим здравето.

Ако реши човек да светотатства и по-голямата част от българите да се обърнат към него с гняв и презрение, няма нужда да напсува или кълне който и да било авторитет – все ще се намери извинение, но каже ли се “намалете/спрете алкохола”, ние се обединяваме като гора от стомана, сякаш това е от последните, но най-важни неща, които има да се защитават. У нас се пие. Толкова се пие, че ако човек не пие, го питат: “Болен ли си?”. И мъже, и жени - ежедневно. Лятото още повече се пуска кранчето, защото идва с кубчета лед и... “още едно” – почти както през декемврийско-януарските вакханалии с официални празници и поредицата имени дни. А алкохолът в нашата страна по неговото традиционното възприятие за “стандарт” е доста по-високо от другите страни – близо двойно.

“Наздраве” казваме, макар да знаем, че от това страда тихо черният дроб, трупаме коремни паласки и по никакъв начин не лекуваме депресиите и тревожностите си , но за това - по-късно. 

Нищо ни няма, вижте другите как пият

Знаем за грозните хроники всяко лято с летящите от балкони чужденци - в много страни се пие, и то повече от при нас. Но забравяме да си спомним, че са малко страните като нашата, в които хроничните сърдечносъдови, ракови и метаболитни заболявания вследствие и на редовно поемане на по-високи от препоръчителните дози растат. Защото при нас алкохолът обикновено върви с натрупани маси и с обездвижване, а също и със стартиране на употреба в твърде ранна възраст, което увеличава проблема.

Вечно свежите напомняния как някога са слагали в паниците с попара на децата вино идват да докажат нашия “вроден” традиционен вкус, но и нуждата да се пие – за добро и при проблеми, и когато си тъжен, и когато искаш да се успокоиш, както и по навик. А

зависимостта към стимулацията от алкохол се унаследява в 40-60%

и много повече – като унаследяване на семейни модели на поведение, при които стил на живот без движение освен на вилицата предопределя поредица от хронични болести, характерни за нашата държава и които са “в разцвет”. Това без дори да искаме да добавим цялата гама от семейни проблеми, които също процъфтяват – влошени семейни отношения, насилие, включително към деца, и средства и усилия, които имат една цел – сядането на масата или изпиването на нова чаша/бутилка.

Регионални и национални състезания по “А наздраве!”

От тийнейджърски години и сред момичета, и сред момчета започва надхвалване и надпиване.

Обаче при повечето хора, които започват по-рано да пият, и то често, това влияе на преработката на алкохола в бъдеще, защото възрастта им е такава.

Свръхемоционалните и импулсивните хора тогава откриват, че алкохолът ги успокоява – а интровертите, че стават по-социални и алкохолът е удобна патерица – въпреки че същият ефект може да бъде постигнат с малко себепознание и евентуално консултации с психолог – без да знаят, че пиенето е поредица от химични събития в тялото.

Основната токсична и канцерогенна съставка е етанолът

(чист етилов алкохол или “абсолютен алкохол” – АА), независимо дали е отлежавал в дъбови бъчви, или е затворен в кен, когато се приема в голямо количество и употребата е редовна.

Рискът от метаболитни и онкологични заболявания расте, а също и сърдечносъдовите заболявания – високо кръвно, инсулти и инфаркти. Черният дроб се омазнява и причинява проблеми, метаболизмът се променя към по-лошо, а най-лошото е, че уврежданията започват много преди проявата на симптомите на болестите.

Всеки път, когато пиете, независимо какъв вид алкохол, се образува ацеталдехид, който е познат канцероген и токсикант, и при оксидацията в организма се преобразува в ацетат. Освен токсичността и канцерогенните качества на алкохола при високи нива на ацетат  тялото спира да гори мазнини – заради което когато хората пият редовно, но още не са алкохолици, напълняват.

Ето пример - една чаша 125 мл червено вино е около 125 калории. Кутия 330 мл бира съдържа приблизително 154 калории. Малката водка от 40 мл съдържа 65 калории (без добавките). Така две до три питиета на вечер три пъти седмично вашите калории само от алкохол може да достигнат до 1500.

Независимо какъв е алкохолът – сладък, горчив, кисел или без вкус – газиран или не, раздробен на молекули, е просто вреден. По-вкусен или табиетлийски - няма безвреден алкохол. Но каква е разликата между видовете алкохол, тогава? Има ли разлика в степента на вредата?

Нима вредата от 50 мл твърд алкохол е еднаква с вредата от една бира 500 мл?

Може и да звучи абсурдно, но отговорът е “да”, ако се приемат за еднакво време, тъй като количеството етанол е еднакво – 20 мг.

На практика темпото и времетраенето на консумиране на различните по вид алкохолни напитки обаче се различава.

По-голям обем течност при нормални условия на употреба се приема за по-дълго време. Така приемането на 20 грама с бирата, вместо със силно алкохолно питие, може и трябва да отнеме повече време и следователно да окаже относително по-ниска вреда на организма. Освен това

начинът, по който организмът усвоява 20 мг етанол, и натоварването върху черния дроб се различават при висока и при по-ниска концентрация

Нека тук да се разсее и широкоразпространената заблуда, че ако след приема на едно силно алкохолно питие се премине на бира, това е значително по-малко вредно. То би било вярно, но само ако темпото на консумация на бирата ще замести приема на повече от две или три силноалкохолни питиета за същия период от време, което е и обичайната практика.

Здраве и наздраве!

Пиещите редовно алкохол са два типа.

Първите са такива, които не могат да спрат да пият и те са алкохолици. Вторите са тези, които не са зависими, но при тях рискът е да се разболеят от хронични заболявания - могат да спрат, но не го правят, защото няма как да разберат, че са се разболели, преди да бъдат диагностицирани с нещо или няколко заболявания от спектъра, който съдържа всяка чаша.

Изводът е: напълно безвредна консумация на алкохол не съществува. “Пия по навик” става мото за хората, които консумират алкохол в количества и честота, без да броим семейните и психологически проблеми, които води прекаляването и ежедневната употреба.

Много хора, които пият редовно – всеки ден и по много, дълго време се самоуспокояват, че нищо им няма – но реално разпадането на алкохола в организма го уврежда всеки път, капка по капка и затова «изведнъж» човек се разболява от някоя от хроничните болести.

Когато тялото е привикнало към редовни дози алкохол, а човек реши да прескочи ден-два или седмица на пиене, изпитва усещане на детокс в неприятния вид – като умора или махмурлук.

На първия ден например по-трудно се заспива; на петия ден човек му се яде повече сладко, но за пръв път усеща, че се концентрира по-лесно, а чак след седмица идва по-добрият сън и чак след десетия ден е ред на по-добро настроение и свежест.

А всички баби и дядовци, които се кълнат в гълтока и нищо им няма до сто?

Забележете, че по-голямата част от тях са жилави, подвижни до късна възраст и когато се споменава алкохол, техният прием е под минималните количества, т.е. е в умерената зона. Рядко е човек да пие над нормите и да премине средната възраст на дълголетие според безпристрастната медицинска статистика. И също, червеното винце не съдържа толкова оксиданти, колкото си мислите. Но ако намалите пиенето, ще намалите и пиенето… на хапчета, когато сте в по-напреднала възраст.

Оттук следва и най-важният извод, че отровата е в дозата. За да се намали вредата от алкохола, не пийте повече от 1 или 2 стандартни питиета 1 или 2 пъти в седмицата. (Съвети как да намалим вредата от алкохола - виж долу)

Когато консумирате умерено:

- Приемате по-малко излишни калории

- Поддържате метаболизма добър

- Усвоявате по-добре протеините

- Хидратирате се по-добре и мускулатурата е в по-добро състояние

- Приемате по-лесно елементи като – калций, фосфор, магнезий, желязо, калий

- Мъжете поддържат по-добро ниво на тестостерона, а жените – на естрогена

- Сърцето работи по-добре

- Намалявате риска от рак на хранопровода и черния дроб

Стандартната напитка у нас 2 пъти по-голяма

За 1 алкохолна единица се приема 10 грама етанол = 1 АА (абсолютен алкохол).

В повечето страни по света за “стандартна напитка” се приема тази, в чийто обем течност се съдържа 1 АА (10-12 грама етанол), а в България това е 20 грама етилов алкохол или 2 АА. За умерена употреба се препоръчва 1 или 2 питиета 1 или 2 пъти в седмицата.

В повечето страни по света и в Европа – стандартното питие съдържа 10-12 грама етанол, което се равнява на 25-30 мл твърдо алкохолно питие, 250 - 300 мл бира и 80 – 100 мл вино.

В нашата страна явно традиционното възприятие за стандарт в количеството на вредната съставка етанол е доста по-високо от повечето страни по света – близо двойно. Няма нищо героично в това колко по-висока степен на вреда за здравето може да е нашият стандарт!

 

7 разумни подхода за намаляване на вредата от алкохола

1. Не допускайте повече от 1 или 2 стандартни питиета 1 или 2 пъти в седмицата.

2. Безалкохолните алтернативи на алкохола са логичен първи избор.

3. Проверявайте етикетите и избирайте бира или вино с по-ниска концентрация на алкохол ABV.

4. Удължавайте максимално времето за прием на 1 или 2 стандартни напитки.

5. Осигурете си прием на храна преди пиене - тя забавя навлизането на алкохола в кръвообращението, щади черния дроб и лигавицата на стомаха.

6. Съобразявайте се само със себе си - своето състояние и собственото темпо на консумация.

7. Най-добре е винаги да избягвате консумация на алкохол, ако премате лекарства.

Други от Докторе кажи

Здравното министерство обяви конкурс за директор на УМБАЛ „Лозенец"

Министерство на здравеопазването обяви конкурс за директор на УМБАЛ „Лозенец". Срокът за подаване на документи е до 17 октомври. Освен това се търси и независим член в Борда на УСБАЛЕ „Акад. Ив

И Асоциацията на студентите по фармация против вендинг машините за лекарства

Срещу инсталирането на вендинг машини за продажба на лекарства се обявиха от Асоциацията на студентите по фармация. В позицията, разпространена от Управителния съвет на асоциацията, се казва

КЗП снакционира онлайн търговци на лекарства

В ход е активна кампания на Комисията за защита на потребителите относно лекарства, отпуснати по лекарско предписание, които се предлагат по интернет. Установени са търговци, които извършват продажби

Проф. Александрова: Не бива да подценяваме ХЕС - новия вариант на COVID-19

Препоръча и противогрипна ваксина до края на октомври Четири години след появата на Ковид-19 вирусът ни атакува с нов вариант, наречен ХЕС. Според вирусологът проф

СЗО: Противоотровите за ухапвания от змии са крайно недостатъчни

Ухапванията от змии убиват десетки хиляди хора по света всяка година, но противоотровите са крайно недостатъчни, предупреди Световната здравна организация (СЗО), цитирана от АФП

>