Забавено лечение ли уби Личкана в ареста - въпросът виси от година

12.07.2024 15:10 Ваня Драганова Никола Михайлов
Ангел Личканов в съда в Пловдив след последното си задържане
Затворът в Пловдив, в който е и арестът.

20 юли 2023 г., 11 ч. Добре познатият още от 90-те години пловдивски ъндърграунд герой Ангел Личканов-Личкана е изведен от пловдивския арест, където бе задържан в края на юни заради хулиганство. Закаран е на преглед при кардиолог в медицинския център “Св. Иван Рилски Чудотворец” със съмнения за прекаран инфаркт. Дни преди това е споделил на близките си, че е прекарал две последователни нощи с много силни болки в гръдната област, сърдечни смущения и силен и продължителен задух.

Лекарят констатира остър инфаркт на миокарда и препоръчва болният незабавно да се хоспитализира в реанимация. Медицинските документи са предадени на охраната и на близките на Личкана, но въпреки това той е върнат в ареста. В 13,10 ч адвокатът на задържания Стоян Донков изпраща молба клиентът му да бъде настанен в болница на електронната поща на прокуратурата, звъни и на секретаря там.

Ангел Личканов обаче не е хоспитализиран. В 16,40 ч дежурният командир на отделение отваря вратата на килията и вижда Личкана на леглото с вестник в ръка и диоптрични очила на лицето. Задържаният не реагира, извикан е медик, който

установява, че няма сърдечна и дихателна дейност, а зениците му са разширени

В 16,45 ч е подаден сигнал на тел. 112 и екипът на Спешна помощ установява смъртта на арестанта вследствие на втори инфаркт в 17,19 ч.

Година по-късно въпросът имат ли вина за фаталния му край служители на ареста и на прокуратурата остава висящ, макар че майката на Личкана Васка, съпругата му Рени и двете му дъщери Христина и Васка заведоха дело и поискаха обезщетение от общо 800 000 лв. за тежката загуба. Те са убедени, че ако му беше оказана навреме нужната лекарска помощ, той би могъл още да е жив.

Искът е по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, ответници са Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” и прокуратурата. В него се твърди, че е налице незаконосъобразно бездействие на началника на ареста в Пловдив и на органите на прокуратурата, които не са изпълнили законовите си задължения да осигурят навременно лечение на пациента.

В разпитите пред Административния съд в Пловдив фелдшерът на ареста твърди, че са чакали разпореждане от прокуратурата, за да транспортират Личкана до болница, и че състоянието му не е било животозастрашаващо.

“Личканов никога не е имал оплаквания, навеждащи на сърдечносъдови заболявания. Познавам го отпреди, защото не за първи път е при нас. При приемането му го питах как е, той каза, че е пушка, че е здрав. Той за тези 20 дни (от задържането до смъртта му – б. р.) мина три-четири пъти преглед и нито веднъж не се е оплаквал, че е имал сърдечни проблеми, че е ходил при кардиолог или да е имал някакви оплаквания. По-скоро

се оплакваше, че не му стига въздухът в килията, страдал от клаустрофобия”,

разказва той. Един от надзирателите пък свидетелства, че фелдшерът му казал, че на Личкана са предписани медикаменти и трябва да бъде настанен в здравно заведение, не било обаче крайно наложително. “Той ми обясни, че след като кардиологът не го е приел по спешност, това означава, че трябва да се изпълнява терапията, която е изписана в амбулаторния лист, и

да се настани за лечение с прокурорско разпореждане

Звъннах на наблюдаващия прокурор Бригита Байрякова, която ми съобщи, че в 13,14 ч в системата на прокуратурата е депозирано такова искане за настаняване на лечение на г-н Личканов. Тя не ми каза какво отношение е взето, в момента била в заседание в съда”, описва случилото се служителят на ареста.

Друг надзирател пък разказва, че във фаталния ден Личкана правел лицеви опори, преди да бъде заведен на лекар. След връщането си в килията разговарял по телефона близо половин час, което било запечатано от камерите, после чел книга и нито медицинският специалист, нито дежурният командир на отделение повикали Бърза помощ - според тях това не се налагало към този момент.

Делото вече е разгледано от първата инстанция - Административния съд в Пловдив, решението не е в полза на близките на Личкана. Това произнасяне обаче не е след разглеждане на случая по същество. Исковете са отхвърлени на формалното основание, че Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” не може да е ответник по делото, защото става дума за медицинска дейност, а здравните центрове към арестите и затворите са лечебни заведения към Министерството на правосъдието.

“Съдът приема, че фелдшерът не си бил свършил работата и искът трябва да е насочен срещу неговия работодател, който не е дирекция “Изпълнение на наказанията”, а самото Министерство на правосъдието. Съдията смята, че началникът на ареста не е бил длъжен да се произнася, защото не бил сезиран. А по делото са събрани категорични доказателства, фелдшерът го е информирал за ситуацията и за документите, издадени за спешна хоспитализация. Няма кой повече да го сезира. И това, при положение че фелдшерът признава, че е уведомил началника си, който заявява: “Аз му казах, че няма да предприемаме нищо, защото изчакваме прокуратурата.” Тези думи ги има в протоколите по делото и е ясно, че

началникът е бил надлежно информиран за належащата хоспитализация

преди смъртта на арестанта. Няма как да говорим, че фелдшерът не си е свършил работата. Но това е само първата инстанция и със сигурност ще обжалвам”, категоричен беше пред “24 часа” адвокатът на близките на Личкана Стоян Донков. Впрочем преди година, когато наш репортер му се обади да пита какво става с клиента му, първоначално той твърдеше, че Личкана е жив.

Замерил с паве шофьор на автобус, затова го прибрали

56-годишният Ангел Личканов беше задържан на 25 юни 2023 г., защото на участък на бул. “Христо Ботев” в ремонт се спречкал с шофьор на автобус. Мерцедесът му пречел на рейса да мине и водачът два пъти надул клаксона. 

Личкана се ядосал, счупил шофьорския прозорец и замерил с паве водача. Не успял да го уцели, взел микрофона от автобуса и ударил шофьора в слепоочието.

Три дни преди това нападнал 23-годишна шофьорка на червен светофар в Пловдив. Пред съда, който гледаше мярката му за неотклонение, той отричаше. “Кажете просто, че съм Ангел Личканов и затова съм в ареста. Гледа се не какво съм направил, а само името ми. Всичко е измислено, ако трябва, ще се боря докрай”, казваше той.

Известността на Личкана е още от 90-те години, когато името му се свързваше с групировката ВИС-2. Осъждан е за изнудване на бизнесмена Васил Пиронков, от когото искал 200 хил. долара, за да няма проблеми с него. Първоначално е осъден на 10 г., впоследствие наказанието е намалено на 2. През февруари 2015 г. блъсна с колата си 12-годишно дете на бул. “Цар Борис Трети Обединител”, което почина. Личкана беше задържан, но после стана ясно, че момчето е изскочило внезапно на платното, а водачът не се е движил с висока скорост.

Личкана има в биографията си и друго пътно хулиганство – ударил брат и сестра, позволили си да му свирнат с клаксон. През лятото на 2020 г. пък беше хванат заедно със съучастник в опит да пренесат през зелена граница от България в Турция 8,4 кг марихуана.

Срещу Ангел Личканов е имало 2 опита за атентат – стреляли по него, подпалван е и джипът му. Оцелява и двата пъти. Инфарктът в ареста обаче го уби.

Други от От Пловдив

Оправдаха съветничката Добромира Костова, не е обидила шефа на "Спаси Пловдив"

Въпреки това му плаща 500 лв. обезщетение Пловдивският районен съд призна общинската съветничка от "Продължаваме промяната-Демократична България" Добромира Костова за невинна и я оправда по делото

Блъснаха мъж на пешеходна пътека в Пловдив, откаран е в болница

Пострадалият е на около 35 г., изчакват се резултатите му Млад мъж пострада, след като е бил блъснат на кръстовището до Стаматологичния факултет булевард "Христо Ботев" в Пловдив, съобщиха очевидци

Зам.-кметът Владимир Темелков откри учебната година в три училища

С тържествени церемонии и молебен за здраве беше отбелязан първият учебен ден за 2024/2025 година в Пловдив. Заместник-кметът по дигитализация, европейски политики

Пловдивчанин наби майката на детето си и семеен приятел, открил техен чат в телефона й

Скандалът се пренесъл в Хисаря, придружен със заплаха за убийство Районната прокуратура привлече като обвиняем 28-годшен мъж за причинена лека телесна повреда на приятелката си, на 26 г

Година затвор за младежа, убил зам.-директорка на училище на пешеходна пътека в Пловдив

Не може наказанието за убийство да е като ако дете счупи чаша - размахан пръст и "ако пак направиш нещо, ще бъдеш наказан", каза пред съда синът на загиналата

>