Тревога в Гърция: COVID се развихри. Вариантът FLiRT много по-заразен, но не е по-опасен

12.07.2024 12:40

Тревожни данни за рязък скок на заболелите от COVID-19 в разгара на туристическия сезон идват от Гърция. Според здравните власти в южната ни съседка през последните седмици върлува новата разновидност на коронавируса, наречена FLiRT. Данните на гръцката система показват, че в първите 7 дни на юли са хоспитализирани 472 души, а 22-ма са починали.

Очаква се новият подвариант на “Омикрон” да стане доминиращ в Европа до месец

Засега у нас няма регистрирани случаи на срещнали се с FLiRT, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова пред “24 часа”.

По думите ѝ няма нов щам, а тези мутации са отдавна. В момента вирусът се опитва да оцелее и намира пролука. Няма съществено повишение на общата картина в света, категорична е проф. Христова и добави, че и смъртността в световен мащаб намалява. Според нея от цял свят милиони туристи отиват в Гърция през летния сезон, затова там има увеличение на заразените.

Няма данни за тежко протичане, убеждава проф. Христова, но съветва всички да се пазят, защото боледуват и по-младите.

“Трябва да се пазим, защото не знаем каква е скритата заболеваемост, а вероятно тя е висока”,

съветва директорът на националния център. Тя призовава пътуващите до Гърция да спазват мерките.

Лекарите там препоръчват реваксинация на хората от рисковите групи и носене на маски на местата с големи струпвания.

“Бързо се разпространява, но клиничната картина не е тежка. По-внимателни трябва да бъдат хората със заболявания над 60 години, които трябва да се свържат с лекаря си и да започнат лечение, за да не се усложни състоянието им и да преминат вируса по-леко”, коментира президентът на Асоциацията на лекарите Матина Пагони, предават гръцките медии.

“Не трябва да се страхуваме и не са необходими допълнителни мерки

Възрастните хора и тези с придружаващи заболявания е препоръчително да носят маски на обществени места, в автобусите и в супермаркетите”, добави Пагони.

Преди близо 3 месеца Центърът за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ съобщи, че вирусът, предизвикал пандемията от COVID-19, отново е мутирал и е създал нови варианти, наречени от учените FLiRT.

Акронимът FLiRT е измислен, за да опише комбинация от открити в шипчестия протеин на вируса SARS-CoV-2.

FLiRT идва от съкращението на аминокиселините на две от водещите мутации:

FL - от замяната на аминокиселината фенилаланин и ризин, а RT - от аргинин и треонин. Лабораторните тестове в САЩ са показали, че KP.2 и KP.1.1. вече са 30% от случаите, но лекарите са убедени, че няма да станат “някаква невероятна заплаха”.

Д-р Меган Рани, декан на Медицинския факултет на “Йейл”, смята, че

все пак тревога представлява изменението в шипчестия протеин,

който вирусът използва, за да нахлуе в организма, защото процентът на ваксинираните сред хората в целия свят намалява. От друга страна, и ефективността на ваксините срещу новите щамове се срива.

Симптомите на FLiRT обаче са почти същите като при първоначалния COVID:

 треска или втрисане

 кашлица

 възпалено гърло

 хрема

 главоболие

 мускулни болки

 затруднено дишане

 умора

 загуба на обоняние - по-рядко

 мозъчна мъгла (чувство, че сте по-малко будни и осъзнати)

 изненада са стомашно-чревните симптоми - гадене и диария.

Заради повръщането и разстройството ковид инфекцията може да бъде объркана с ентеровирус или със симптомите на обикновена настинка.

Затова лекарите съветват: тествайте се у дома или в лаборатория, за да разберете дали бихте могли да заразите други хора

Важно е да знаете дали имате COVID, ако сте във високорискова група или симптомите ви прогресират до по-тежко заболяване.

Новите подварианти FLiRT са 20% по-заразни от техния родител JN.1, но изглежда, не водят до по-тежко заболяване, твърди д-р Питър Чин-Хонг, експерт по инфекциозни болести в Университета на Сан Франциско. Вирусът остава опасен за възрастните и хората с хронични заболявания.

Според Скот Робъртс, лекар по инфекциозни болести в Йейлското училище по медицина,

вирусът е станал ендемичен,

което означава, че вероятно ще остане завинаги при нас, но няма да има опустошителното въздействие, наблюдавано преди. “Мисля, че нашият имунитет, независимо дали от естествена инфекция, или от ваксина, ще издържи, но може би ще бъде по-малко ефикасен срещу някои от по-новите варианти”, смята той.

“Ковид никога няма да изчезне. Това, което губи, е способността

да смаже болница с броя на приетите пациенти”, твърди и Амеш Адаля от Центъра за здравна сигурност на института “Джонс Хопкинс”.

Инфекцията не води масово до трагичен край не защото вирусът е по-лек, а защото имунитетът ни е много по-силен сега. След години на ваксинации и преживяна инфекция по-голямата част от населението е по-способно да се пребори с COVID, без да се тревожи за тежко заболяване.

Периодът на инфекциозност за FLiRT е като предишните варианти на омикрон: след заразяване може да минат пет или повече дни, преди да се развият симптоми, но може да се появят и по-рано. Човек е заразен 1-2 дни преди да се появят симптоми и няколко дни след като отшумят. И както при предишните варианти, при някои хора се открива жив вирус седмица след началото на симптомите.

Други от Докторе кажи

Петима получиха шанс за живот от органите на 56-годишен в УМБАЛ "Свети Георги"

В рамките на 24 часа две донорски ситуации предоставиха възможност за живот на петима души, гласи информация на Кампанията за подкрепа на донорството и трансплантацията „Да. За живот"

Под 120/80 е „нормата" за кръвното, до 3 mmol/l трябва да е „лошият" холестерол

Острите сърдечносъдови инциденти - инфаркт, както и прединфарктни и постинфарктни състояния или тежка аритмия, която води до разстройство на хемодинамиката

Проф. Кантарджиев: Още доминират коронавирусите, грипът идва през ноември

„Коронавирусите засега доминират, грипът още не се е появил. Това ще се случи през ноември, а през декември ще е епидемично разпространение", заяви в "Тази събота и неделя" проф

“Разходи се с кардиолога си” на 29 септември - Световния ден на сърцето

Под мотото "Действай със сърце" хора и институции в цял свят се обединяват за профилактика на най-масовите заболявания "Разходи се с кардиолога си" - това е новата инициатива на Дружеството на

Инвазивната кардиология „завзема" все повече от територията на традиционната кардиохирургия

Повечето нови терапии стават достъпни в България доста бързо и се включват в реимбурсация Медицината е една от областите със светкавично развитие на иновациите в последните години

>