Научен факт: Гласът и мирисът привличат. Как да ги използвате за успех в кариерата

13.07.2024 05:30 Димитрана Александрова

Образната диагностика доказва, че мозъкът реагира по-силно на комбинация от дразнители

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Изследване на учени от седем реномирани световни университета показва, че гласът има огромно значение за привлекателността на човек. Напразно се отдава огромно значение само на външността. Другите възприемат не само с очите, а и с още едно сетиво - ушите, за да си съставят мнение и да решат дали харесват някого или не.

Гласът дава сведения за емоционалното състояние, физическата сила, особеностите на характера, откриват учените. Например студените егоистични хора имат по-хладен и дистанциращ тембър. Откритите и любвеобилни хора имат топъл глас, който звучи радостно и живо. (Научно доказано: Влияете силно, като говорите с по-нисък глас.)

Образната диагностика доказва, че мозъкът реагира по-силно на комбинация от дразнители отколкото на зрителен или слухов поотделно. Следователно привлекателно лице в съчетание с приятен глас се оценява по-високо.

Можете да се постараете да изглеждате възможно най-добре и да играете с гласа си, за да привлечете събеседниците си. Има обаче и трети фактор, когато общувате на живо, а той по-трудно подлежи на контрол.

Задължително трябва да отчетете, че информацията, която идва от трето сетиво, също обуславя отношението към вас, подчертават учените. Дали сте симпатични или не, зависи от миризмата ви.

Разбира се, тя трябва да е приятна. Неприятната отблъсква всекиго.

В голяма степен обаче не подлежи на контрол дали естественият аромат на тялото ви ще се хареса на човека насреща. Този аромат информира за вашата личност, включително за характера ви по принцип и склонни ли сте към агресия в момента.

Събеседникът ви по миризмата прави извод дали сте генетично съвместими, но това става автоматично и подсъзнателно. Протича на биохимично ниво и се е развило като еволюционно предимство, за да могат хората да се пазят от неприятели и да намират най-подходящ партньор за размножаване. Това са първични инстинкти, заложени у всекиго с цел човешкият род да бъде съхранен и продължен.

Напълно възможно е естественият аромат на тялото ви да не привлича, а да отблъсква събеседника ви. Само на пръв поглед ви се струва, че ще промените това, като си сложите хубав парфюм. Съчетанието между тази миризма и натуралната ви е по-вероятно отново да не хареса на другия човек.

С експерименти е установено, че на хората им е вродено знанието за биохимичния процес, който с миризмата привлича генетично съвместими личности. Затова всеки човек подсъзнателно се стреми да подчертае естествения си аромат, за да улесни точния партньор за размножаване. Когато си избира парфюм, му харесва точно такъв, какъвто засилва миризма на тялото му.

Има и друго - напълно индивидуално възприятие е кой аромат е приятен и кой не е. Някои си падат по роза, други не я понасят. Но дори да знаете, че шефът ви примерно харесва мускусни нотки, това не значи, че ще ги харесва в съчетание с естествената миризма на вашето тяло и ще е по-склонен да ви вдигне заплатата.

Така че винаги внимавайте да не миришете лошо, но не разчитайте особено, че и с най-скъпия парфюм можете да очаровате.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Имате успех, като разпознаете на работна среща в ледена стая ли влизате

Винаги верни на шефа! Дали?

Корпорация или по-малка фирма води по-бързо до успех в кариерата

10 правила да работите с колега от сорта "талантлив простак"

Нов тренд: Мини понеделник вместо черен понеделник

7 смъртни гряха, с които рискувате кариерата си на корпоративния купон

3 коварни желания, които издават вътрешна неувереност, и как да не саботират успеха ви

5 признания, които няма да чуете от шефа. Ако ги отгатвате, вдигате шанса си за успех

Като се ядосвате на колега, го овластявате. Техники за самоконтрол

Защо е опасно да плащате "данък удовлетворение" в работата и кога да спрете

Как да се оправяте с колега всезнайко

Други от От страната и света

22-годишна италианка е родила и заровила две бебета в градината си

22-годишната студентка по право Киара Петролини призна, че в рамките на година е родила сама и тайно две бебета и ги е заровила в градината, без никой да знае. Това станало близо до град Парма

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

>