Минал през "Интер" донесе първа победа на "Ботев" в Европа на Колежа след 29 г.

11.07.2024 22:59
Кристиан Нвачукву не спря да тормози защитата на "Марибор". СНИМКА: LAP.BG

След 29 г. "Ботев" отново записа победа в Европа на своя стадион "Христо Ботев". Носителят на купата на България победи 2:1 словенския "Марибор", който е воден от бившия треньор на "Лудогорец" Анте Шимунжда,  в първи мач от кръг I на Лига Европа. В герой за "Ботев" се превърна юношата на клуба Никола Илиев. След като прекара няколко години в академията на "Интер", а през миналия сезон игра в ЦСКА 1948, нападателят реши да се завърне в Пловдив. И го направи запомнящо се. Вкара за 2:1 и така остави огромни шансове за тима си да продължи напред. Реваншът в Словения е след седмица.

В 9-ата мин изигралият над 100 мача в Бундеслигата Антъни Уджа откри за "Ботев" за кеф на повече от 13 хил. на стадиона в Пловдив.

10 по-късно Пиюс Ширвис изравни. Малко по-късно гостите от "Марибор" вкараха отново, но попадението бе отменено заради засада.

В 30 мин Ето'о разтресе горната греда на Юг с топовен шут от границата на наказателното поле.

 В 53-ата мин и гостите нацелиха гредата. Резервата Едгар Беугре удари лявата гредата на пловдивчани. 

В 74-ата мин "Ботев" отново излезе напред в резултата. Миналият през школата на "Интер" Никола Илиев прати топката в мрежа след пробив на Акере по дясното крило.

"Ботев" за последно игра на клубния си стадион в евротурнирите 26 септември 1995г., когато в среща от вече несъществуващия турнир купата на УЕФА направи 1:1 с испанския "Севиля". В предния кръг пловдивчани побеждават на 2 пъти с по 1:0 "Динамо" (Тбилиси). След това дълги години "Ботев" не успяваше да се класира за европейските турнири. А по-късно стадионът им бе съборен и когато печелеха квота за състезание на УЕФА играеха в Бургас или София.

Иначе в последните си четири срещи в Европа "Ботев" не бе побеждавал и не е отбелязвал гол.

Други от Футбол

Керкез: Щастлив съм, че не ни вкараха

Наставникът на "Ботев" (Пд) Душан Керкез коментира победата над "Берое" с 1:0 в Стара Загора:  "Трябваше да вкараме гол по-рано и да бъдем по-спокойни. Не е леко да победиш тук

"Ботев" (Пд) излъга 1:0 "Берое" и се изравни с лидера "Левски"

"Ботев" (Пд) излъга 1:0 "Берое" в Стара Загора в мач от 12-ия кръг на елита ни, който обаче идва след 7-ия заради промяна в прогламата. Кристиан Нвачусву донесе трите точки за "канарчетата" с гол в

С два гола в добавеното време "Хебър" изравни "Локомотив" (Пд) на "Лаута"

С два гола в добавеното време на мача "Хебър" стигна до точка при гостуването си на "Локомотив" (Пд) в първа среща от 12-ия кръг на Първа лига. Двата тима изиграха вълнуващ двубой

Обявиха новия изпълнителен директор на БФС

След 15 години на поста изпълнителен директор и общо 18 в Българския футболен съюз Борислав Попов бе освободен. "Който не си върши работата, ще бъде сменен"

Илиан Илиев продължава без загуба, взе втора победа с националите - 1:0 над Северна Ирландия в Пловдив

България победи с 1:0 Северна Ирландия във втория си мач от Лигата на нациите, като победния гол вкара Кирил Десподов в 40-ата минута. Двубоят от Група 3 на Лига С се игра на стадион „Христо Ботев" в

>