Периодичното гладуване пази от деменция

12.07.2024 06:30 Павлина Трифонова
Периодичното гладуване може да намали риска от болестта на Алцхаймер.

Един от факторите за нейното бързо разпространение през последните десетилетия е нездравословното и прекомерно хранене

Периодичното гладуване е полезно не само за талията, но и за мозъчната дейност, откриха американски учени. В търсене на средства за забавяне на когнитивния срив при възрастните хора изследователски екип от университета “Джон Хопкинс” подлага на различни диети 40 души, страдащи от затлъстяване и инсулинова резистентност. Причината е, че тези две състояния най-често се свързват и с когнитивни увреждания.

Половината от доброволците са поставени на здравословна диета, включваща плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, млечни продукти с ниско съдържание на мазнини и спиране на всякаква добавена захар. Другите е трябвало да практикуват периодично гладуване, като ограничават приема на калории само до една четвърт от препоръчителния в продължение на два последователни дни, а останалите пет от седмицата да се хранят здравословно.

Експериментът траел два месеца, по време на които учените са проследявали мозъчната функция на хората. И при двете групи е имало положителна промяна, но по-голяма тя е била при гладуващите. При тях когнитивните способности са се подобрили с около 20%, което кара учените да смятат, че периодичното ограничаване на яденето може да намали риска от болестта на Алцхаймер, която пък е причина за 60-70 на сто от случаите на деменция в света.

Учените отдавна подозират, че един от факторите за нейното бързо разпространение през последните десетилетия е

нездравословното и

прекомерно хранене

Смятат, че то води до натрупване на вредни протеини в мозъка и до образуване на плаки, които пречат на комуникацията между мозъчните клетки. Това в крайна сметка допринася за когнитивен спад и други симптоми, свързани с болестта на Алцхаймер, като загуба на скорошна памет и проблеми с общуването.

Преди няколко години са правени експерименти с мишки, които показват, че периодичното гладуване противодейства на натрупването на тези протеини в мозъка. Затова учените се насочват към тестове и върху хора. Целта е да се установи дали спирането на ядене през определени периоди може да осигури защита на мозъка чрез подобряване на митохондриалната функция, метаболизма и намаляване на оксидантите.

Проучване от 2022 г. сред 411 възрастни също установява, че по-ниската честота на хранене е свързана с редуциране на риска от алцхаймер. Авторите му стигат до заключение, че периодичното ограничаване на калориите повишава ефективността на автофагията. Това е важен процес за премахване на мъртви, увредени или твърде стари клетки в мозъка, който обаче все по-трудно се случва заради непрекъснатото ядене.

Когато имаме и консумираме достатъчно храна,

клетките ни могат

да растат и да

се размножават

Когато обаче тя липсва, тялото ни превключва към друг метаболитен режим. Той подсилва способността на клетките ни да реагират на стрес. Започва разграждане на тези, които са стари и увредени, както и производството на определени вещества като антиоксиданти например. След това разградените частици могат да бъдат използвани за създаване на нови клетъчни елементи или за набавяне на енергия.

В миналото, когато хората не са имали непрекъснат достъп до храна, те естествено периодично са гладували и са си осигурявали автофагия. При сегашното изобилие в магазините обаче този важен процес се превръща в изпитание. А проучванията са показали, че чрез увеличаване на ефективността на автофагията е възможно да се поддържа премахването на вредните протеини в клетките дори когато остаряваме. Следователно интервенции като спиране на ядене за определено време биха могли потенциално да предпазят от заболявания, свързани с отслабване на мозъчната функция при стареене.

Затова според някои експерти е въпрос на време периодичното гладуване да се превърне в една от най-популярните диети в света. Още повече че има различни негови варианти, които го превръщат в изключително достъпно средство за превенция.

Някои хора например не слагат нищо в уста в продължение на 16 часа всеки ден и се хранят през оставащите осем часа от денонощието.

Други ядат нормално пет дни и следващите два изключително малко - около 500-600 калории. Популярно е и пълното гладуване за 24 часа, което се прави веднъж или два пъти седмично.

Според проучвания при такъв режим на хранене човек губи

от един до осем

процента от теглото си

за няколко месеца, без да се лишава от никакви определени храни. Освен това успява да регулира своето кръвно налягане и холестерол, независимо коя от познатите схеми за глад е избрал.

“Гладуването трябва да върви ръка за ръка със здравословна и балансирана диета през останалото време. Ако това не се прави и ядете каквото ви харесва в другата част от седмицата, всъщност няма да отслабнете като цяло”, казва пред Би Би Си Клеър Торнтън-Ууд от Британската диетична асоциация. Тя допълва, че хората винаги трябва да се допитват до лекар, преди да опитат периодично гладуване, тъй като то не е препоръчително за някои групи като например диабетици, страдащи от хранителни разстройства, деца и тийнейджъри.

Други от Сила за живот

Ново проучване: Трансплантацията на бъбрек при хора с ХИВ е безопасна

Хората с ХИВ могат безопасно да получават дарени бъбреци от починали донори с вируса, сочи мащабно проучване, цитирано от Асошиейтед прес. Изследването се провежда в момент

Психиатър за следродилната депресия: Грешката е, че жените чакат да премине от само себе си

"Много е трудно, това са биохимични процеси и грешката при повечето хора е, че чакат това състояние да премине от само себе си. Колкото по навреме се потърси помощ, толкова по-добре

Човешки клетки възстановиха зрението на маймуна

Учени успешно използваха човешки стволови клетки, за да запълнят дупка в ретината на маймуна, възстановявайки нейното зрение. Това бележи значителен напредък в лечението на възрастово обусловена

Лечебната вода във Варна - за профилактика на сърце, кости, нерви

Единият извор е т. нар. гьол на крайбрежната алея, посещаван напълно безплатно четири сезона Водата му е калциево-магнезиева, със слаба минерализация и с температура 40-60° Един от най-добрите

В коя част на мозъка се крие романтичната любов? А към детето и кучето?

Учени използваха ЯМР, за да направят карта със зоните в сивото вещество, отговорни за различните видове обич, и да измерят тяхната активност Въпреки че сърцето винаги е било възпявано като символ на

>