ВКС върна за ново разглеждане делото за тежката катастрофа на кръговото в Шумен

11.07.2024 18:45
Жечко Кюркчиев СНИМКА: Архив

ВКС върна за ново разглеждане делото срещу Жечко Кюркчиев, причинил много тежка катастрофа  на кръговото кръстовище в Шумен. Делото ще се гледа от друг състав на Варненския апелативен съд. 

Трагедията стана във вечерните часове на 28 септември 2022 г. на бул. „Цар Симеон Велики" в града. При катастрофата загина 22-годишната Светомира Станчева, а друга жена получи средна телесна повреда. 

Делото във ВКС е образувано по касационни жалби на частните обвинители и протест срещу въззивното решение на Апелативен съд – Варна.

С присъда на Окръжен съд – Шумен Жечко Кюркчиев беше признат за виновен в това, че на 28.09.2022 г. в гр. Шумен при управление на лек автомобил в района на кръстовище с кръгово движение нарушил правилата за движение от Закона за движението по пътищата, и причинил пътнотранспортно произшествие (ПТП), като по непредпазливост причинил смъртта на 22-годишна жена и средна телесна повреда на нейната спътничка, поради което му е наложено наказанието „лишаване от свобода" за 3 години и 4 месеца.

Той е лишен и от право да управлява МПС за 5 години и 4 месеца. Производството пред първата инстанция е проведено по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият е признал фактите в обвинителния акт.

С решението на Апелативен съд – Варна присъдата е изменена, като е намален срокът на наказанието „лишаване от свобода" на 3 години, отложено с изпитателен срок от 5 години, което значи условно наказание.

След анализ на дейността на двете предходни инстанции по отчитането на смекчаващите и отегчаващите вината на Жечко  върховните съдии не възприемат някои от констатациите и сочат, че е неясно на какво се базира становището за приемане като смекчаващо обстоятелство „съдействие на органите на досъдебното производство".

Според тричленния състав на ВКС е без значение цененото като смекчаващо обстоятелство, свързано с данните за организацията на движение в кръстовището, тъй като по делото няма данни то да е допринесло за настъпване на ПТП, било е регулирано по установения в нормативната уредба ред и подсъдимият е бил длъжен да се съобрази с пътните знаци.

В касационното решение е отразено становището на експертите, според което при управление с разрешената скорост от 50 км/ч катастрофа  не би настъпила. Независимо от изложените мотиви върховните съдии приемат, че не е налице основание за промяна на изводите за превес на смекчаващите вината обстоятелства и за промяна в размера на наложеното наказание, като подчертават, че редукцията с една трета като предпоставка за определяне на наказанието не подлежи на преценка, тъй като е законоустановена.

Касационната инстанция съзира основателност на възражението за явна несправедливост на наложеното наказание в обстоятелството, че въззивният съд не е изложил конкретни мотиви, с които да аргументира постигането, чрез прилагане на института на условното осъждане, на съчетание между изискванията на специалната превенция (поправянето на дееца) и тези на генералната (въздействието на отлагането върху другите членове на обществото).

Други от От страната и света

Мързелив шеф - претоварени подчинени, или рисковете на стила ограничено управление

При т.нар. ограничено управление често за служителите не са ясни задачите и се стига до провал "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата

Евгения умирала в страдания, душена била минути. Мъжът ѝ Орлин спокоен в съда (Обзор)

Трима водещи съдебни медици категорични: Младата жена е починала от механична асфиксия Той твърди, че изпаднал в афект, когато тя му подхвърлила: Ти сигурен ли си

България най-желана за емигриране в Европа – за 30 г. със 757% се увеличил броят на чужденците

Първа в цял свят е Южна Корея с близо 4000% скок на емигриралите България е първа в Европа по ръст на мигрантското население от 1990 до 2020 г., сочи ново проучване на компанията за международни

Продажбите на нови коли тръгнаха надолу (Обзор)

За септември на годишна база у нас намаляват с 14,8% След месеци на ръст в продажбите на нови коли тенденцията се е обърнала и вече има спад. През септември в България са купени 2522 возила срещу

"Хизбула" пое отговорност за нападението срещу резиденцията на Нетаняху

Подкрепяната от Иран ливанска шиитска групировка "Хизбула" пое днес отговорността за съботното нападение с дрон срещу резиденция на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, предаде ДПА

>