Подновиха археологическите разкопки на “Акве Калиде”

11.07.2024 15:32 Димчо Райков
От земните пластове на древния балнеоложки комплекс се показват интересни артефакти.

Археологическият сезон в Бургас започна с подновяване на проучванията на най-прочутите антични и средновековни бани по българските земи – "Акве Калиде", които се намират в кв. "Ветрен". И тази година разкопките са финансирани от общината през Регионалния исторически музей.

До есента усилията на научните ръководители доц. д.н.а. Димчо Момчилов и ас. Мирослав Класнаков ще бъдат съсредоточени в североизточната вътрешност на ранновизантийската баня и ще включват структури от римската, ранновизантийската и средновековната епоха.

Ще бъдат изследвани 4 важни обекта. Единият е средновековен пласт, от който до момента за последните 2 години има установени 5 жилища, част от църква и некропол, които се вместват в хронологическите граници ХI-ХIII в. и са подплатени с голямо количество художествена керамика, монети и печати.  

Басейн от Античността и Средновековието, изграден върху античния каптаж, също е цел на археолозите. Те ще проучват и античен канал, който представлява съоръжение с особена значимост и през римската епоха, и при изграждането на ранновизантийската баня през IV в.

Каменно съоръжение от андезитен туф, засечено в края на октомври м. г., за което се предполага, че е част от нимфеума, влиза още в плановете на експедицията. Археолозите припомнят, че в тази зона през лятото на 2022 г. бе открит изключителен посветителски надпис.

Ще продължи разкриването на пространството между античния каптаж и североизточния ъгъл на турската баня. До голяма степен резултатите на част от предвидените за проучване обекти  - античния канал и нимфеума, ще зависят от нивото на подпочвените води, коментира Димчо Момчилов.

Разкопките се провеждат от 2008-а без прекъсване, като настоящата картина от проучвания представя богата гама от ранновизантийска и средновековна архитектура и материали. Новите проучвания в "Акве Калиде" имат за цел да разширят обхвата на разкритите структури в изградения в района атрактивен туристически център, като представят в по-голяма пълнота съществувалия през редица векове балнеоложки комплекс.

Други от От страната и света

Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в село Узунджово за два дни

Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

Вижте последните мигове на лидера на "Хамас" (Видео)

Видео на последните мигове на убития вчера лидер на "Хамас" Яхия Синуар беше разпространено из социалните мрежи. То е заснето с дрон от мястото, на което е бил ликвидиран

В Пловдив събират безплатно старите електроуреди

В стремежа си да насърчи опазването на околната среда и да улесни рециклирането на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, Община Пловдив предлага безплатна услуга по събиране на

Митничари задържаха 5000 кутии контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"

Митническите служители на граничния пункт "Капитан Андреево" откриха и задържаха 100 000 къса (5000 кутии) контрабандни цигари при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция

Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова излезе на свобода

Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова напусна следствения арест. Тя излезе на свобода след решението на Софийския градски съд, но отказа какъвто и да било коментар пред медии

>