Пуснаха на свобода тираджията, обвинен в трафик на хероин в матраци, не знаел за дрогата

11.07.2024 15:00 24 часа Пловдив онлайн
Хероин Снимка: Агенция "Митници"

Пловдивският апелативен съд отмени определението окръжните магистрати в Хасково, с което е отказано да се измени в по-лека мярката за неотклонение „задържане под стража" на турския гражданин Хюсеин Хаир, обвинен в контрабанда на хероин, укрит в матраци. Обвиняемият беше освободен още в съдебната зала.

Хюсеин Хаир е шофьор на товарен автомобил. Той е задържан на 19 април 2024 г., като му е повдигнато обвинение, че без надлежно разрешително пренесъл през границата от Турция в България хероин с тегло 402,72 кг и на обща стойност 16 727 377 лв., като предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък. Наркотикът е бил поставен в лентовидни пакети, скрити в спални матраци, като имитирали една обща конструкция с матрака по подобие на подматрачна рамка. След поставянето на лентовидните пакети с хероина, матраците са били зашити и опаковани фабрично в найлонови пликове. Според показанията на митническите служители, които са извършили проверка на товара, шевът и опаковането са изпълнени така, че да не пораждат съмнения за нарушена фабрична изработка и опаковка. Обвиняемият заяви пред съда, че той не е знаел, че в превозвания от него товар има укрито наркотично вещество.

Апелативните съдии приеха, че за почти три месеца от началото на досъдебното производство не е намерено нито едно доказателство, което да оборва твърдението на обвиняемия за незнание относно превозвания хероин. Напротив, налице са множество доказателства, които кореспондират с така заявеното от него.

И от писмените, и от гласните доказателства по делото се установява, че хероинът е бил разпределен в множество малки пакети, укрити в превозвани и декларирани като товар фабрично произведени матраци. Съмнение за недеклариран превоз е възникнало при сканирането поединично на матраците. Наркотичното вещество е било намерено след разрязването им с нож, във вътрешността, под дамаска, дунапрен и деколин. Тези обстоятелства кореспондират със заявеното от обвиняемия, че той е действал със съзнанието, че превозва матраци от Иран към  Румъния. Към мястото за натоварването им е бил насочен от работодателя си, който му изпратил и локацията за товарене на стоката. Според митническите служители, извършили проверката, на която шофьорът присъствал лично, той бил изненадан от намирането на пакетите и се притеснил.

Според апелативните съдии няма доказателства, които да установяват обвиняемият да е знаел, че в превозваните от него фабрично изработени и опаковани матраци е укрито наркотично вещество.

Наличието на обосновано предположение за авторството на разследваното престъпление е основен стандарт за допустимо действие, на която и да е мярка за неотклонение. Отсъствието му формира извод за недопустимо действие на каквато и да е мярка за процесуална принуда спрямо обвиняемия. За това той беше освободен без никакво мярка за неотклонение.
Определението на Апелативния съд е окончателно.

Други от Регион

Спипан с фалшива белгийска книжка в Първомайско се размина с пробация

Турчин от първомайското село Брягово, представил на 1 юни т. г. фалшива белгийска книжка в полицията, договори с прокуратурата да бъде наказан с пробация със срок от 6 месеца

20 години затвор за млад мъж, направил опит да убие разследващ полицай в Казанлък

Разширен съдебен състав на  Окръжен съд – Стара Загора, състоящ се от двама съдии и трима съдебни заседатели, наложи наказание лишаване от свобода за срок от двадесет години на С. М

Кола е смачкана до неузнаваемост на магистрала "Тракия" край Пловдив

Много тежка катастрофа е станала на автомагистрала "Тракия", съобщават очевидци във фейсбук. Инцидентът е възникнал точно преди отбивката за Цалапица на магистралата в посока Пловдив

Разследват пожар, унищожил 10 декара орехи в Цалапица

В Районното управление в Стамболийски е образувано досъдебно производство във връзка с пожар със значителни материални щети, съобщиха от полицията. Според получения сигнал около 16,30 ч

24-годишен шофьор загина след удар в дърво в Първомай

Млад водач е загинал след пътен инцидент в Първомай, съобщиха от полицията. Около 2 ч. в събота в районното управление в града бил получен сигнал за блъснал се в дърво лек автомобил "Сеат"

>