За 2 г. - близо 24 000 проверки за райски газ и само 32 акта за административни нарушения

11.07.2024 14:35 Павлета Давидова
Вътрешният министър Калин Стоянов

От август 2022 г. в страната е имало 23 883 проверки за употреба на т. нар. райски газ след забраната на употреба и продажба на диазотен оксид и пълнителите за него от лица до 18г. Установени са 32 акта за административни нарушения и има 118 предписания. Това отчете здравната министърка Галя Кондева пред народните представители днес. 

Министърката коментира, че употребата на райски газ не може да бъде установена от инспекторите заради възможната употреба в хранителната индустрия - като добавка за храни. Липсата на законова регулация на притежанието му, когато е в различни опаковки, в това число и балони, които не са етикетирани, също е проблем. Така не можело да се установи съдържанието на диазотен оксид в подобни неидентифицирани опаковки.

МЗ ще търси механизъм за недопускане продажбата и употребата на диазотен оксид от лица до 18 г. като една от идеите е изготвяне на списък на опасни за здравето вещества по подобие в ЕС, за да се ограничи разпространението на райски газ. 

Вътрешният министър Калин Стояново отчете 1789 спецопераци срещу употребата на наркотични вещества от началото на 2024 г. , 5400 лица, които са профилактирани и 9000 заведения, които са проверени. Акцентът са били зимни и летни курорти, заведения до университетски центрове, училища и спортни площадки.

За първите 6 месеца на годината МВР отчита 3446 престъпления с наркотични и упойващи вещества.

Министър Стоянов обаче се оплака, че тестовете за употреба на наркотични вещества не отчитат диазотния оксид, невъзможно е да се докаже употребата му и в лабораторни условия. "Няма метод с достатъчна достоверност, който да изследва биологични проби за употреба на райски газ", посочи Стоянов. Затова проверките на МВР са насочени към съхранението на веществото.

На 9 срещу 10 юли МВР е имало акция срещу употребата на райски газ в закрити заведения в Слънчев бряг. Иззети са над 18 500 пълнителя, установени са 15 лица продавали балони, имало 15 машини за пълнене на балони с диазотен оксид, балони с различни цветове.

Здравната министърка Кондева посочи, че ако диазотният оксид бъде определен като наркотично вещестево, те ще имат повече възможности за противодействие. 

Сайтовете за продажба на балони и райски газ били много и имали изключително гъвкави оферти, алармира Кристина Петкова от ПП-ДБ и поиска информация от Стоянов какво се прави в тази насока. Министърът обяви, че това е поредна тема, с която тя атакувала МВР и в частност него. "Всички усещат вашата омраза към МВР и тежка неприязън към служителите му", отоговори той. И изтъкна, че това вещество трябва да бъде определено като наркотично, само тогава МВР ще може да противодейства. Стоянов отбеляза, че

Националният съвът по наркотичните вещества вече има такова предложение, експертният съвет обаче не класифиира диазотния оксид като наркотично вещество. "Това, което може да правим са проверки, констатиране на административни нарушения. За съжаление това е сериозна тема, която ще търпи сериозно развитие. Никой не може да каже какво се случва ако има употреба на този газ с алкохол и други наркотични вещества", каза Стоянов.

В интернет пространството може да се купи абсолютни всичко, съжали той. Контролът там не бил лесен и нещата не се доказвали лесно.

Здравната министърка смята, че качването на санкции не повишава резултатите, важно е всички да се включат в "промоцията на опасностите от това вещество". Затова преди повишаване на санкциите са необходими законидатени промени. Кондева отбеляза, че според закона1% акциза на тютюна и тютюневите трябва да отива в МЗ, към днешна дата обаче нищо не е постъпило, а тези пари биха могли да подпомигнат контрола и превенцията.

Други от От страната и света

МВР хвана 23-а пияни и 11 дрогирани шофьори за ден, шестима отказали тест

Общо 23 водачи са установени в рамките на изминалия ден да шофират след употреба на алкохол, 11 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, а останалите 12 - с над 1,2

Унгария за пейджърите бомби: Фирмите, регистрирани в Унгария и България, са за заблуда

Фирмите, регистрирани в Унгария и България, са за заблуда. Това написа в профила си във фейсбук ръководителят на Комисията за национална сигурност на Унгария С

12 349 МПС са проверени в рамките на специализирана полицейска операция

12 349 моторни превозни средства в цялата страна са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата

Вицепрезидентът: Българите няма да допуснем да се късат страници от българската история

Илияна Йотова участва в Маджарово в Националното тракийско поклонение „Ден на тракийската памет" "Много малко или почти нищо не пише в учебниците на нашите деца за трагичните събития от 1913 г

30 години мистерия със смъртта на Илко Ескенази. 10 дни преди да загине намерил документи за червените милиони

На летището във Виена споменава пред моя приятелка, че книжата са в чантата му, казва Елена Вълчева Странен инцидент с джет застига ловеца на фараоните и изчезналите над 1,5 млрд. долара Преди 30 г

>