ДПС е заплашена от изключване от АЛДЕ

11.07.2024 14:15
Снимка: Пиксбей

ДПС е заплашена от изключване от европейската либерална партия АЛДЕ заради ролята на санкционираният по "Магнитски" Делян Пеевски в партията, предупреди генералният секретар на АЛДЕ Дидрик де Шетцен в ексклузивно интервю за Euractiv България.

По-рано тази седмица четири либерални партии, членуващи в АЛДЕ, изпратиха писмо до ръководството на европейската либерална партия с настояване да се вземе отношение към лидерството на санкционирания от САЩ и Великобритания Делян Пеевски.

"Свидетели сме на нарастваща загриженост. Загрижеността в АЛДЕ е за това накъде отива ръководството на ДПС. Това е страшно развитие и трябва да се третира много сериозно. Има риск, ако това продължи, да се стигне до ситуация, в която ДПС да понесе санкции", каза Шетцен.

В отговор на въпрос дали може да се стигне и до изключването на ДПС, ако Делян Пеевски се окаже едноличен лидер на ДПС, генералният секретар на АЛДЕ отговори: „Не бих го изключил, да. Имаме твърде много опит, когато ръководство на една партия може да завлече партията в грешна посока. Така че това е повод за истинско безпокойство".

Писмото за Пеевски до АЛДЕ е поставен от германските Свободни демократи, австрийската НЕОС, Прогресивните словаци и нидерландската VVD. Те напомнят, че наскоро партията на бившия чешки премиер Андрей Бабиш напусна либералното семейство и се захвана да гради „Патриотичен" съюз с унгарския премиер Виктор Орбан.

"От изключително значение да се направи честен оценка, изразяване на загриженост и избягване на подобни бъдещи събития по отношение на други партии, които членуват в АЛДЕ", пишат четирите парти.

Те споделят, че през годините ДПС се е доказала като надежден партньор и е показвала ясна либерална идентичност.

„Ето защо представители на партията се радват на голямо уважение в ALDE и са получили доверие при избори за ръководни позиции в почти всички либерални структури през последните години", се казва в писмото. Българският евродепутат Илхан Кючюк е един от тримата съпредседатели на АЛДЕ.

В същото време се напомня, че либералната група в Европарламента „Обнови Европа" подкрепя създаването на Европейския закон „Магнитски".

"Не можем да превъзмогнем опасенията по отношение на нашето собствено политическо семейство в светлината на санкционирания от САЩ съпредседател на ДПС и произтичащия от това образ на партия АЛДЕ", се казва в писмото.

В него се цитира и изявление на докладчика за България от германските Свободни демократи (FDP) Томас Хакер: „Силни кукловоди като Бойко Борисов и санкционираният магнат Делян Пеевски дискредитира демокрацията и отчаяно се опитват да си осигурят властта.

Заради това изглежда, че няма изход от политическата криза (в България). При тези обстоятелства желателно е техните Европейските сестрински партии ЕНП и АЛДЕ да изпратят някакъв сигнал".

В писмото се настоява ДПС да дефинира своята принадлежност към либералните принципи.

„Като се има предвид гореизложеното, ние призоваваме партията ALDE да се ангажира със задълбочено наблюдение по отношение на съпредседателя на ДПС г-н Пеевски, санкциониран по Закона Магнитски както от Министерството на финансите на САЩ, така и от Обединеното кралство", призовава писмото.

Генералният секретар на АЛДЕ признава, че лидерството на Пеевски и настояването на партиите, създава трудна ситуация. Поради това той вече говори открито за възможността за изключване на ДПС от европейското либерално семейство заради Пеевски.

"Не изключвам този риск, защото има нарастваща загриженост от нашите видни членове. Ако имате членове-основатели на АЛДЕ, които изразяват своята загриженост, това наистина е много сериозен сигнал", каза Шетцен.

Междувременно в четвъртък контролираната от Делян Пеевски фракция в парламентарната група на ДПС изключи още 17 депутати, които остават верни на почетния председател Ахмед Доган. Така група на ДПС под контрола на Пеевски остава с 27 депутати и е четвърта политическа сила. Хората на Доган са 20 и могат да формират самостоятелна група в Народното събрание.

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>