Слагат допълнително знаци преди пешеходни пътеки и важни кръстовища в Бургас

11.07.2024 13:28 Димчо Райков

Шестима общински съветници предлагат да се подсили маркировката по асфалта на 100 критични места в града. Това допълнително ще предизвика по-голямо внимание у шофьорите.

Знаците да са преди  надписа "погледни"

или ако липсва такъв, да се начертаят непосредствено преди пешеходната пътека.

В предложението до местния парламент са се подписали Мариела Кирова, Георги Кузванов, Милен Георгиев, Стоян Грозев, Светослав Тодоров и Георги Манев, които са представители от различни политически сили.

Според техните изчисления полагането на допълнителна маркировка ще струва на общината 3200 лв., които могат да бъдат взети от фонда за поддръжка на уличната мрежа.

Предложението на съветниците идва в навечерието на пиковия август, когато населението на града се увеличава с туристи и трафикът на автомобили чувствително нараства.

От сдружението с нестопанска цел "Аз съм бъдещето - пази ме", които са инициатори на идеята, са обявили готовност да предоставят на общината напълно безвъзмездно шаблони, които да се използват за полагане на допълнителната маркировка. Тя да е на възлови кръстовища с повишен човекопоток, близо

до детски и учебни заведения, обществени сгради, болници,

входове и изходи на Морската градина, градски паркове и основни автобусни спирки, посочват още  общинските съветници в докладната си.

Към нея са приложили и статистика от черната хроника, според която от началото на годината до края на май са загинали 147 души и са ранени 3143 при пътно-транспортни произшествия. В Бургас за изминалите 5 месеца са загинали 7 души и са ранени 147. Сред пострадалите са 29 пешеходци, има и един загинал.

Националната статистика сочи, че 115 от ранените в страната са деца пешеходци, като 53% от тях са на възраст от 10 до 14 г. Затова предложението на съветниците е подсилването на маркировката да стане пред учебните заведения.

В Бургас от една година сутрин преди първия звънец на пешеходните пътеки

край някои училища дежурят полицаи, които следят за безопасното преминаване

на учениците. Допълнителната маркировка обаче още повече трябва да заостри вниманието на шофьорите като превенция срещу катастрофи, убедени са общинските съветници.

Междувременно общината започна монтиране на ново осветление на пътя до кв. "Сарафово", след като предсрочно пусна след ремонт едното платно към града.

От него на влизане в Бургас преди кръговото свети надпис "Не карай пил - пази човешки живот". На много места преди пешеходните пътеки с големи букви на асфалта, за да се виждат отдалеч, е изписано "погледни" или "бавно".

На много места пешеходните пътеки са осветени с допълнително пулсиращи светлини.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>