Със скандали за "натиск по коридорите" и опити за "разпределяне" на бордовете текат дебатите за новите конкурси в СОС (На живо)

11.07.2024 13:18
Столичният общински съвет решава как ще се проведат конкурсите за шест общински дружества.

БСП ще предложи проф. Стоян Братоев да остане в "Метрополитен" 

Столичният общински съвет днес избира как да се проведат конкурсите за нови бордове в 6 общински дружества, които са ключови за града и управляват икономика за над 3-4 млрд. лв. Те са „Топлофикация - София", „Центърът за градска мобилност", „Столичен автотранспорт", „Столичен електротранспорт", „Метрополитен" и „Софинвест". Гледат се няколко на Диана Тонова от "БСП за България" шест доклада на ПП-ДБ-СС и един на Карлос Контрера и още двама независими съветника. 

ПП-ДБ-СС имат доклади в за нови процедури - до избор на нови ръководства те предлагат да останат сегашните. Според заложените от тях критерии кандидати трябва да имат поне 5 г. ръководен опит или поне 10 г. професионален опит в същата сфера. Има изисквания и за това по каква специалност е висшето им образование.

Изисква се да са управлявали проекти на стойност поне 5 млн. лева, в които са участвали поне 30 души, както и кандидатите трябва да са управлявали поне 50 души екип. Записано е, че кандидатите трябва да имат добра репутация. Отговарящите на изискванията ще представят бизнес план за съответното дружество и да се явят на устно събеседване. Предвижда се бизнес програмите да са публични, както и да бъдат излъчени устните изслушвания.

Общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера и двама независими съветника Севделина Петрова и Красимир Гълъбов предлагат ръководствата на дружествата да се освободят (но не от отговорност), като част от тях са същите, а други са нови имена. Вчера това мина на съвместно заседание на три комисии с гласовете на ГЕРБ, част от БСП и ИТН. 

А засега не е ясно кое предложение ще мине и тече словесни престрелки между групите. 

Това предопределяне кой какво ще предложи, звънене по телефоните, натиск по коридорите - какво щяло да им се случи на тези хора не е прозрачен начин на управление каквато заявка имахте. Как тази група са дошли да управляват София. Някак забравяте г-н Бонев, как преди 4-5 месеца ме викахте да се разбираме какво правим с дружествата, защото не работят. Бойко Димитров си призна. Вашата цел беше пълна феодализация на всички бордове. Правихме нови срещи, но като видяхте, че няма да стане вашето мигом всичко стана задкулисие. А когато ви подкрепихме за икономическата рамка и бюджета какво беше, заяви председателят групата на "БСП за България" Иван Таков. И обясни, че ще предложат проф. Стоян Братоев да остане в борда на "Метрополитен".

Андрей Зографски от ПП-ДБ-СС пък заяви, че Братоев не е "2 кила череши, които да разменим за 3 кг банани", а човек с над 50 години опит, който не заслужава да се отнасят с него по такъв срамен начин. 

Таков, много се изнерви дискусията. Нашата позиция винаги е била да се направят конкурси. Имаше други разговори, в които се предлагаше за разпределение 1/5. Пуснахте слух, че Борис Бонев защитава интересите на Орлин Алексиев. Аз скъсих живота на ГЕРБ, питайте Фандъкова. Тепърва и с вас три години и половина ще си работим добре, отвърна му председателят на групата на ПП-ДБ-СС Борис Бонев.

Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС обясни, че сега е разбрал, че е имало конкурс за Завода за боклук и попита кой общински съветник е бил в тази комисия. Ние сме в шок и ступор, защото се случва нещо много интересно, защото тук се хвърлят обвинения, защото Контрера иска да сменим ръководства, но "Спаси София" пази интересите на ГЕРБ за запазването им. Ние нямаме против тези ръководства да останат, но имаме отделни бележки и критики към тях, каза още Прошков. И обясни, че Контрера предлага хора на "Продължаваме промяната". Аз съм объркан, вие браните хората на ГЕРБ, а Контрера предлага хора на "Промяната" и "Спаси София", каза още Прошко Прошков.

Борис Бонев предложи отлагане на точката на Карлос Контрера за следващото заседание, за да извикат кандидатите за изслушване. Това предложение не беше прието.

Други от От страната и света

Евгения умирала в страдания, душена била минути. Мъжът ѝ Орлин спокоен в съда (Обзор)

Трима водещи съдебни медици категорични: Младата жена е починала от механична асфиксия Той твърди, че изпаднал в афект, когато тя му подхвърлила: Ти сигурен ли си

България най-желана за емигриране в Европа – за 30 г. със 757% се увеличил броят на чужденците

Първа в цял свят е Южна Корея с близо 4000% скок на емигриралите България е първа в Европа по ръст на мигрантското население от 1990 до 2020 г., сочи ново проучване на компанията за международни

Продажбите на нови коли тръгнаха надолу (Обзор)

За септември на годишна база у нас намаляват с 14,8% След месеци на ръст в продажбите на нови коли тенденцията се е обърнала и вече има спад. През септември в България са купени 2522 возила срещу

"Хизбула" пое отговорност за нападението срещу резиденцията на Нетаняху

Подкрепяната от Иран ливанска шиитска групировка "Хизбула" пое днес отговорността за съботното нападение с дрон срещу резиденция на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, предаде ДПА

"Евронюз": ЕК има план да ореже парите за здравеопазване

От изтекла чернова става ясно, че се готви преструктуриране - здравният фонд да бъде обединен с други или да изчезне изцяло Изтекъл ранен план за ключови реформи в бюджета на ЕС в сферата на

>