Пловдивчани: Защо спря сечта по Марица? Зам.-кмет: Птиците се размножават (Снимки)

11.07.2024 11:30 Радко Паунов
В чертите на Пловдив р. Марица продължава да е джунгла, а водата зеленяса
Коритото на Марица е обрасло страшно. "Кога ще изчистят тази растителност, боже", недоумява Веселина Божилова.
Така изглежда почистената територия към северния бряг. Мястото е точно до Железния мост.
През 80–те години Марица беше плавателна. Снимка: ФБ
Заместник–кметът на Пловдив Иван Стоянов.

“Да не би да са преместили Марица?” Този въпрос задава пловдивчанката Веселина Божилова, виждайки обраслото корито на реката, от което не се вижда вода. 

Там, където може да се зърне, тя е зеленясала и едва се промушва между гъстите дървета и храсти. “Кога ще отсекат тая растителност, боже!”, недоумява още Божилова. Друга пловдивчанка допълва, че дърветата в коритото толкова са избуели, че са

надвиснали над един от мостовете

- този на Герджика. 

На 11 април т.г. беше даден старт на проточилото се с години почистване. След дълги процедури и обжалвания община Пловдив сключи договор със софийската фирма “БКС Озеленяване”. Поръчката е на стойност 1,2 млн. лв. с ДДС и е със срок на изпълнение 90 дни, а участъкът, който трябва да се разчисти, е 5,2 км.

Машини и работници влязоха през април от северния бряг до Железния мост и започнаха да режат дървета. Но само след месец спряха. Оттогава досега обработеното пространство отново обрасна с растителност.

“Чакахме да свърши размножителният период на птиците”, обясни пред “24 часа” зам.-кметът Иван Стоянов. По думите му през май и юни не могат да се режат дървета, защото в клоните им има гнезда и се излюпват пилета. “Този период приключи и от 8 юли работата се поднови. Отрязаните дървета се товарят и извозват. Изчистен е северният бряг до Железния мост. Сега се стоварва чакъл от южната страна на бул. “Марица”, за да могат машините да влязат в реката и да продължат оттам”, допълни Стоянов. Той признава, че докато са чакали птиците да се размножат,

върху почистените територии отново е поникнала растителност

“Реално фирмата е работила месец, остават ѝ още два по договор и смятам, че ще се справи за този период”, казва той.

Почистването се извършва след изготвена количествено-стойностна сметка. Тя е направена по хидроложки доклад от 2022 г. за пропускливостта на реката. Оттогава са минали 2 г. и сега общината иска да се изготви ново проучване, за да се види през това време каква растителност е избуяла.

“Дърветата в коритото на Марица няма да изчезнат съвсем - трябва да има къде да гнездят птиците”, казва Стоянов. Той обаче твърди, че ще бъде направено така, че да има пропускливост на водата.

Пловдивчани непрекъснато напомнят как е изглеждала Марица през 80-те г. на миналия век. Тогава в чертите на града тя беше плавателна и

в нея имаше лодки

“Сега това е невъзможно. Тогава реката беше изкуствено напълнена с вода, а мазетата на хората в съседните сгради подгизнаха. Но никой не смееше в онези времена да се оплаче”, връща лентата Стоянов.

В момента Марица прилича на блато. “Това не е от растителността, а от безводието и ниското течение. В Одрин е напълно пресъхнала и съседите настояват да изпускаме от нашите язовири, за да се напълни. В резултат на безводието и големите горещини е започнал цъфтеж на водорасли, затова водата е зеленясала”, обясни зам.-кметът.

Последното голямо чистене на реката в границите на Пловдив беше през 2010 г. Ред причини забавяха поддръжката ѝ и днес тя изглежда като джунгла. “Трябва да си изясним каква искаме да бъде Марица. Ако ще се социализира със заведения около бреговете и зони за рекреация в коритото, зеленина трябва да има”, смята Стоянов.

През годините темата за благоустрояването на Марица се повдига периодично. Чуват се различни идеи - от това да стане място за разходки и отдих с пейки до намерението отново да се превърне в плавателна.

Една бивша главна архитектка на Пловдив, като се върнеше от чужбина, обявяваше: “Марица ще е като Сена в Париж!”. Друг път я виждаше като Темза в Лондон. Не стана ни едното, ни другото. Нещо повече - в много от големите градове животът и движението е обърнато към техните реки. А в Пловдив основният поток пресича Марица през мостовете.

“Всякакви авангардни идеи сме чували

Но кметът е този, който трябва да вземе решение и да възложи на проектанти да изготвят няколко варианта и да се избере един от тях”, смята Иван Стоянов.

Неведнъж пловдивчани са казвали, че който кмет успее да реши проблема с Марица, тоест да я социализира, името му ще остане в историята. Защото тя е важен градообразуващ фактор.

“Всичко, каквото се прави в момента - пътища, подлези, сгради, е временно. Докато тепетата и Марица са вечни”, категорична е арх. Антоанета Топалова.

“В момента асфалтираме “Брезовско шосе” и “Коматевско шосе”, но един ден това ще се забрави. Хората ще свикнат с новия асфалт. Ако обаче се създаде зона за отдих в реката, пловдивчани години напред ще споменават кмета, който го е направил”, убеден е Иван Стоянов. И затова смята, че Марица трябва да е цел на сегашното кметско управление. “Финансиране все ще се набави. Както беше намерено за Цар-Симеоновата градина, която преди 10 г. бе обновена основно заедно с езерото и Пеещите фонтани в нея”, допълва той.

Други от От Пловдив

Осъдиха отново криминално проявен за подкуп на пловдивски полицаи, искал да спаси авер от акт

Униформените спрели бус, той подхвърлил 100 лв. в патрулната кола С поредна присъда се сдоби 40-годишен криминално проявен, опитал да подкупи униформени от пловдивския сектор "Пътна полиция"

Костадин Димитров: За да проспeрира България, подкрепете ГЕРБ-СДС с №18!

В момента в резултат на спиралата „избори в избори" и популизма България има 18 милиарда лева дефицит, заяви Георги Георгиев На среща с ръководството и екипа на пловдивско предприятие кметът

За ПП-ДБ с №26: Увеличението на доходите е инвестиция в хората. Така се грижим за България

Aко България беше останала с темпа на вдигане на доходите на ГЕРБ, вероятно българи щяха да ходят да работят у съседките ни за по-добро заплащане, казва съпредседателят на "Продължаваме промяната"

Верижна катастрофа затапи околовръстното шосе на Пловдив (Видео)

Поредна катастрофа с няколко автомобила предизвика километрична тапа на околовръстното шосе на Пловдив. Инцидентът е станал по-рано днес, съобщават шофьори

Подготвят довършването на зоопарка в Пловдив, отново ще има специално общинско предприятие

Община Пловдив ще направи нов опит за довършването на недостроения и изоставен от 9 години зоопарк със спечелени за техническа помощ 200 000 лв. С тях фирма ще трябва да изготви проект и да разработи

>