Бебето на Маги Джанаварова на 11 месеца “чете” книжки повече от мама и татко

11.07.2024 01:00 Мария Начевска
Маги Джанаварова успява да балансира между майчинството и кариерата и вече подготвя нови музикални проекти.
Наскоро малката Елизабет навърши 11 месеца, като ги отпразнува на плажа.

Елизабет лети за първи път със самолет още преди да стане на 100 дни

Спокойна, все още не е започнала да си проявява номерцата и претенциите. Много смешно бебе е.

Така с усмивка певицата Маги Джанаварова разказва за дъщеричката си Елизабет, която съвсем наскоро стана на 11 месеца.

Прекрасен подарък за 11-ия месец на Елизабет ѝ прави Джанаварова - води я за първи път на плажа. Дъщеричката ѝ и преди е била на морето, но така и не стигнали до плажа. “Определено пясъкът и водата се приеха повече от добре, проблемът беше, като трябваше да тръгнем.” Това написа изпълнителката в инстаграм профила си, като публикува сладки кадри с детето си оттам. Двете тръгнали с минимални пособия - една шапка за Елизабет и няколко играчки.

Не за първи път Джанаварова пътува с дъщеря си, даже я е вземала, когато пътувала за участия. Едва 3-месечна, Елизабет е летяла и със самолет.

“Много се притеснявах, защото тогава много плачеше и до 3-и месец беше изключително неспокойно бебе. Само че тя излезе абсолютен герой и въобще никой не разбра, че имаше бебе в самолета”, разказва Маги.

Обяснява нейната кроткост с това, че била съвсем малка и непрестанно я гушкали. Маги обаче е подготвена и за това, че с порастването децата стават по-нетърпеливи.

Нещо, което е типично за малката Елизабет, е, че е доста сериозна и трудно може да я накараш да се усмихва, още повече, ако не те познава. “Тя на нас не ни се усмихва постоянно, камо ли на непознати”, смее се майка ѝ.

В същото време дъщеричката ѝ е изключително социална, защото, откакто се е родила, Маги я срещала с много хора. В началото Елизабет се притеснявала от някои по-възрастни и по-грамадни мъже, но този период отминал. “Сега всички, които я срещат, все ми казват: “Абе, тя май нещо е сърдита”. Просто поглежда толкова сериозно и изпитателно всички, че изглежда постоянно сърдита и ми се налага да им обяснявам, че тя така си гледа”, смее се поп дивата.

Съвсем случайно Маги попада на името Елизабет и веднага се влюбва в него. Преди това обаче се била спряла на съвсем различно, но приятелят ѝ не бил много съгласен и затова започнала да търси други. Накрая се разбрали, че като роди, тя ще реши как да кръстят бебето. “Като я видях, си казах, че това е Елизабет”, спомня си певицата. Джанаварова и партньорът ѝ се обръщат към рожбата си с цялото ѝ име. Но техни приятели ѝ казват на галено Ели или Елибет.

В грижите за детето най-много помагат бабите. Маги признава, че ѝ е доста трудно да балансира в майчинството и работата ѝ.

“Мама” е първата думичка, която малката казва. След това “баба”, “кака”, а от няколко дни - и “тата-тате”. “Мисля, че разбира, когато казва “мама”, добавя Джанаварова.

Сигурна е, че Елизабет много скоро ще проходи. Вече се опитвала, но с помощта на проходилка, която бута. Иначе, като я държат за ръка, ходи.

Само два пораснали зъба има към този момент. За радост на родителите ѝ доста безболезнено са изникнали. “Беше изключително спокойна, ние почти не разбрахме.” Единствено преди да ѝ поникнат, се разболяла, но щом минала хремата, се появили зъбките.

Сега им предстои да запишат момиченцето на детска градина. Колкото по-рано тръгнат на ясли и детска градина, толкова по-добре е за социалния им живот, за общуването, смята Джанаварова.

Като всяко дете Елизабет най-много харесвала детските песнички, и то определени. Телефон обаче изобщо не ѝ се дава. А едно от най-любимите ѝ неща е да разглежда детските книжки и да ѝ четат.

Не знам на кого се е метнала такава четяща, не е на родителите си, смее се Джанаварова. “Аз също чета, но късно осъзнах колко е хубаво.”

И любов наблюдава колко бързо се променя детето ѝ. Само за седмица, в която Маги отсъствала по работа, а нейната майка се грижела за Елизабет, е станала много общителна - през това време често ходели по детските площадки и Елизабет много комуникирала с другите деца.

Би се радвала, ако дъщеря ѝ тръгне по нейния път. Вярва, че музиката е нещо, което развитие и умствения капацитет, но и емиционалния. И е убедена, че по един или друг начин Елизабет ще има по някакъв начин връзка с изкуството.

Не съм твърде амбициозна, първо, като човек и второ, като майка, признава певицата. Просто в нейното семейство никога не е имало такива хора. “Никога никой не ме е карал да правя нещо на всяка цена, затова и с Еизабет нямам намерения да го правя”, категорична е тя.

Със сигурност ще даде на дъщеря си възможност да опита всякакви неща, за да не се лута във времето. “Ще бъде прекрасно да може да избере изкуството, което най-много ѝ харесва, и да ѝ е лесно”, допълва Джанаварова.

Маги от своя страна не спира да работи и е подготвила много музика, която чака да бъде издадена. Все още си мечтае за собствени концерти, има подготвена програма с бандата, която е на нисък старт да бъде показана на всички.

Захарта и солта са табу в менюто на дъщеря ѝ

Дъщеричката на Маги вече си хапва всичко, което ѝ дадат. За момента сме големи късметлии, казва майка ѝ.

Искала да захрани Елизабет с чисти продукти и по-точно с максимално изчистени пюрета, защото няма време да готви.

Още когато е на 4 месеца, Маги започва да ѝ дава по-сладникави зеленчуци, които са добре приети от бебетата. “Започнах с тях и сега си яде почти всичко, включително от един месец яде и жълтък, малини, ягоди също”, казва певицата.

Доста се притеснявала в началото от алергените. Но още по време на бременността ѝ разказали една от теориите на израелците. Те са доказали, че има два-три месеца от живота, в които децата може да бъдат захранени с алергени. “Може би това е причината да се съглася да я захраня толкова рано, защото този прозорец е между 3-и и 5-и месец”, обяснява тя. Разбира се, не прекалява, но си е позволявала да дава на Елизабет повече неща да опитва в доста ранна възраст. Категорично обаче е изключила захарта и солта от менюто на дъщеричката си.

Макар да е известна със страстта си към здравословния режим, певицата смята, че не е много добре прието да даваш съвети на други майки. Затова тя просто разказва на последователите си в социалните мрежи за това как се грижи за детето си. “Оттам нататък всеки сам избира какво да прави”, казва Маги.

Други от Възход и падение

Науката е слънчоглед, каза Любен Дилов-син и изпрати внучка си на училище

Снимки от първия учебен ден публикуваха още Радина Кърджилова и Орлин Павлов  "Напред, науката е ...слънчоглед! Човекът, мила внучке, се различава от чайника по това

Топмоделът Бианка Балти: Имам рак на яйчниците, порaзил е и други органи

Италианският топмодел Бианка Балти обяви сензационно, че е била оперирана спешно от рак на яйчниците в трети стадий. Бианка съобщи това в публикация от няколко снимки в инстаграм

След молбата за развод Дженифър Лопес и Бен Афлек се целуват на обяд в Бевърли Хилс

Дженифър Лопес и Бен Афлек са видени да се „целуват" и „държат за ръце" по време на семеен брънч в събота, 14 септември. Наистина неочаквана новина, като се има предвид

На 16 септември рожден ден имат

Илхан Кючюк, евродепутат, зам.-председател на ДПС, съпредседател на Алианса на либералите и демократите в Европа Николай Гигов, бизнесмен Мариана Николова

Мария Бакалова и френският актьор Гийом Кане са в журито на “Синелибри”

Единствената българка, номинирана за “Оскар”, влиза в състава на журито на 10-ото издание на кинофестивала “Синелибри”. Заедно с Мария Бакалова ще бъде и френският актьор Гийом Кане

>