Ще науча близнаците на шах, плуване, да се защитават, казва 78-годишният баща Алекси (Обзор)

10.07.2024 22:00 Тони Щилиянова
Щастливите Наталия и Алекси при изписването на майката от УМБАЛ-Бургас СНИМКА: "24 ЧАСА"
Алекси Радев пред шахматното поле СНИМКА: ФЕЙСБУК

Той е на 78, а тя на 53 години, двамата се обичат от 15 години и искат да имат деца. Вече са родители на близначетата Дарина и Ростислав.

"Обичам България, благодаря на Господ, че ни дари с дечица", казва Наталия Грищук от Беларус, която роди близнаци в УМБАЛ-Бургас.

Тя живее от 15 г. в България, след като среща любовта в лицето на поморийския шахматист, морски спасител и експерт по бойни спортове Алекси Радев. Когато двамата се запознали, Наталия била на 38 г., а помориецът на 63. Разликата в годините първоначално стреснала Алекси, вече бил разведен. И откровено споделил, че не смята да създава ново семейство, още повече че може да е баща.

"Посъветвах я добре да си помисли

Тя си тръгна, но на следващата година отново се върна и каза, че цяла година е мислила", разказва пред "24 часа" Алекси Радев.

Днес Алекси ни най-малко не се притеснява, че на тази възраст отново става баща. Той вече има двама пораснали синове, но сега съдбата го дари с момиченце и момченце.

Близнаците са родени в седмия месец, но са добре и под грижите на лекарите от отделението по неонатология в бургаската болница. Ще останат там, докато качат необходимите килограми, а любящите им родители всеки ден ще ги посещават.

Бременната Наталия внезапно вдига много високо кръвно и лекарят, който следи бременността , дава указания спешно да бъде откарана в УМБАЛ-Бургас.

"Карах като луд, страхувах се да не загубя нея
или близнаците. После получих фиш за 800 лв.

заради превишена скорост", казва Алекси.

"Благодаря на Бога, че ми даде своята благословия и в такъв момент на вяра в него се появиха малките Дарина и Ростислав. Защото на нашата малка България трябват деца, които да изменят отрицателната демографска карта на хубавата ни родина", казва Алекси.

Той уверява, че майката на близнаците се чувства добре и че двамата са много щастливи. Докато разговаряме, Алекси бди за сигурността на туристите около басейн в голям хотелски комплекс в Слънчев бряг, където е спасител.

"При мен усещането е страхотно, младостта се връща, за кой ли път", не крие възторга си таткото. И шеговито добавя: "Ако ме питате аз как се чувствам, ще ви кажа – като ретро ролс-ройс, който колкото повече остарява, толкова по- скъп, по-силен и по-ценен става."

Алекси Радев е един от най-опитните водни спасители по морето,

охранявал е плажовете на Свети Влас и най-големия ни морски курорт Слънчев бряг. Точно тази професия го среща с красивата Наталия. Тя пристига на Слънчака като туристка, но бързо е запленена от чаровния и интелигентен морски гард. Любовта помежду им пламва, женят се и планират да имат деца, но дълго време не се получава.  

Той е спасител с над 50 години стаж. Облича оранжевия бански още през 1967 г., веднага след казармата, където е моряк.

Въпреки завидния си стаж по родните плажове не се възприема като типичния морски гларус, тъй като на младини е активен състезател по айкидо и джудо и работи през лятото между другото.

Завършва спортната академия с профил бойни изкуства, след което работи като учител по физкултура и треньор по айкидо.

11 години от живота си прекарва в  Германия, откъдето получава и пенсия

И след завръщането си в България отново става спасител през лятото. Търсят го, защото е опитен и могат да разчитат на него.

"Чувствам се на 50, още плувам, бягам, а сега покрай близнаците повече ще тичам. Завъртам кранчето обратно и включвам копчето за вечна младост", казва с усмивка Алекси Радев.

Щастлив е, че новородените вече дишат самостоятелно. Но раждането е било много екстремно.
"Не се отказахме, борихме се 10 години да имаме своя рожба и постигнахме целта си", казват родителите на близнаците.

От своите 78 г. Алекси е наясно, че много хора ще го критикуват,

но е категоричен в едно – че още се чувства силен и в кондиция.

"Ще науча децата си на много неща – да играят шах, да плуват, да могат да се защитават, да станат пълноценни граждани на България", казва Алекси, който е един от първите каратисти в Поморие и основател и президент на шахматен клуб "Алехин", довел у нас световния шампион по шахмат Анатоли Карпов.

Бащата вече подготвя двора на къщата си, в който ще направи голямо шахматно поле, за да може първите стъпки на близнаците да са именно там.

"Сигурен съм, че и други мъже ще последват моя пример. Искам да се обърна към тях с думите: "Правете деца! България има нужда от здрави, силни, умни и интелигенти момичета и момчета", казва спасителят.

А към жените отправя поетично послание:

Жени, недейте нивга остарява,

Бъдете като липовия цвят,

Макар и рано да прецъфтява,

Той пази дълго своя аромат!

На въпрос как са се решили на тази смела постъпка, Наталия и съпругът казват: "Няма нищо страшно, защото Господ е с нас. Вярващи сме, уповаваме се на Бог и сме сигурни, че ще отгледаме децата си."

Не спират и поздравите и пожеланията към двамата родители в социалните мрежи.

Приятел на Алекси пише във фейсбук:

"Ти и твоята любима доказахте на България, че
истинската любов може

да направи и невъзможни на пръв поглед неща!!! Огромна част от мъжете по света могат само да ти завидят и да се учат от теб ! Алекси Радев - най-големият мъжкар сред шахматистите и най-големият шахматист сред мъжкарите!!!"

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>