Как училище на 88 г. стана най-модерното в Пловдив и готви таланти на световно ниво (Снимки)

11.07.2024 08:42 Радко Паунов
Дворът на СУ "Л. Каравелов" в Пловдив е аранжиран с райграс, декоративна растителност и се поддържа изрядно.
Директорката Славка Щерева е щастлива, че училището е за образец.
Ремонтираната втора база на ул. "Марагидик" на СУ "Любен Каравелов", в която са разположени музикалните кабинети за индивидуално обучение. Снимка: Личен архив
СУ "Любен Каравелов" подготвя изпълнители за народна музика.
Едно от звукосаписните студиа в училището.
Дворът на СУ "Любен Каравелов" се поддържа от наета външна фирма.
Учениците имат прекрасна база, където изнасят концерти.
Топлата връзка в първа база свързва учебните кабинети с физкултурния салон.

На плувния му басейн може да завиди всяко спортно училище у нас. А изящно подредените му дворове - с поддържана зеленина, райграс и декоративна растителност, съперничат на луксозните хотели.
Това не е комплекс за почивка и релакс, а училище на 88 години. Състои се от две сгради, разположени на 200-300 метра една от друга.

Базата на СУ "Любен Каравелов" в Пловдив се превърна в една от най-модерните не само в града, но и в страната.

"В момента няма по-добри условия за учене и преподаване", категорична е директорката Славка Щерева.

Общо 5,3 млн. лева бяха вложени в учебното заведение по проекта "Образователна инфраструктура", част от програмата "Региони в растеж".

"Цели 5 години чакахме нейния старт.

Бях подписала декларация нищо да не ремонтирам, а в същото време сградите бяха доста амортизирани",

припомня Щерева.
През 2022 г. лентата беше прерязана. "Най-после имаме физкултурен салон", не вярваше тогава на очите си директорката.

Школото е с музикален профил в областта на фолклора, но с времето са въведени поп, джаз и класика. Обучава 450 деца от 1 до 12 клас. Всяко едно от тях е своеобразен талант. А сред възпитаниците му има и истински успели - Тихомир Христозов, който стигна със своите композиции до Холивуд.

И ученици, и учители не могат да се нарадват на обновената база и влагат още по-голям хъс в обучението и усвояването на материала.

Учебният комплекс в сграда 1 на СУ "Любен Каравелов" е на бул. "Шести септември" и включва басейн с 4 коридора с дължина 25 метра и ширина 12 метра, многофункционална спортна зала за волейбол, баскетбол, футзал и хандбал, която е снабдена с електронно табло, както и топла връзка към основната сграда. Дворът е обновен, има две спортни площадки на открито и писта за бягане. Стойността на строителните дейности в нея е общо 2 885 415 лева с ДДС.

Втората база се намира на ул. "Марагидик" 37. Там са кабинетите за индивидуално обучение на младите музиканти, във всеки от които има пиано. В сградата са изградени и две зали за танцовите ансамбли, както и голяма зала за представления, оборудвана с художествено осветление. На първия етаж е разположено и собствено професионално звукозаписно студио, с няколко тонкабини. Дворът е облагороден, изградена е открита спортна площадка, а около нея са разположени места за близо 100 зрители. Стойността на ремонта на сградата е 2 423 814 лева с ДДС. Тя беше почти изтърбушена, за да бъде реставрирана.

Ремонтът на втората сграда започна на 24 февруари 2020 г. и две години по-късно беше завършен. Подменена е дограмата, направена е топло– и хидроизолация. Преди това е извършено конструктивно укрепване, изградена рампа за достъпна среда, подменени са подовите настилки, а стените - шпакловани и боядисвани. Ремонт на външна и вътрешна ВиК инсталация, климатизация.
"Хотелите нямат такива паркове, каквито са нашите дворове.

Наели сме фирма да ги поддържа, защото по еврофонодовете има устойчивост

и сме разбрали, че чистачките в училище не могат да се справят с тази работа", обяснява директорката. Тя разказва, че в сградата на ул. "Марагидик" се водят индивидуални часове с всяко дете. Зад нея е изграден допълнителен корпус - зала за продукции, където се правят по-малки камерни концерти. Има също и танцова зала.

"Целият ни учебен план от 1 до 8 клас е с разширено изучаване на музика, а в гимназията са профилирани. Наблягаме на фолклора, а в последните години добавихме поп, джаз, китара, акордеон, пиано", разказва Щерева.
В първата база на бул. "Шести септември" е изградена топла връзка, която свързва учебното заведение с мултифункционалната зала. В нея освен басейн и има и голям физкултурен салон 2 в 1 със сцена. Той се ползва и за спортни, и за музикални изяви.

"Думата радват не е достатъчна.

И децата, и родители, и особено учителите

сме го приели като дар божий

Ние изстрадахме този ремонт. Много работихме училището да има добра образователна услуга. Никъде няма да видите една хартийка или драскотина. Навсякъде блести от чистота. Самите деца пазят, защото обстановката ги респектира и те спазват правилата", казва директорката.

Училището обучава и доста деца от малцинствата

Но Щерева уточнява, че дарбата е само 1%, а останалите 99 са труд.

"Нашите деца от малцинствата не можете да ги различите, защото са социализирани и интегрирани. По-амбициозните родители избират нашето училище с изисквания, защото искат децата им да са образовани и грамотни", допълва тя.

СУ "Любен Каравелов" е известно като люпилня на музикални таланти. Много от възпитаниците му продължават в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. И се реализират като изпълнители.

А голямата гордост на СУ "Любен Каравелов" е Тихомир Христозов. "Той е бивш наш ученик, който дойде от Харманли. Започна с гайда, но при нас се научи да свири и на пиано. Сега вече пише музика за холивудски филми", радва се Щерева. Самият Христозов е автор на трейлъри към "Междузвездни войни" и други продукции.
"Учителката му по рисуване вложи много от себе си, като забеляза, че има интерес към изобразителното изкуство. Сега то му е хоби. Когато видим трудолюбиви, амбициозни и талантливи деца, преподавателите дават с пълни шепи от себе си", допълва Щерева.
Тенденция и приоритет за учебното заведение е да назначава бивши негови възпитаници за учители, защото са наясно какви кадри са създали. "Имаме ансамбли и състави. Всяко дете е включено в оркестри, хорове, а гимназистите участват в представителния ни оркестър и хор "Тракийска младост".

Други от Просветни

Поне 14% ръст на учителските заплати в бюджет 2025 (Обзор)

За първи път учебниците безплатни и след 7-и клас, вече са доставени До 14,5% може да стигне увеличението на учителските заплати догодина. Това обяви министър Галин Цоков

"Галъп": Няма нарушено доверие към учителите у нас

Нито остра тревожност, нито стабилно спокойствие сред обществото по отношение на потенциална пропаганда в училищата у нас. Българите са по-скоро разделени, а значими нива на несигурност

Зам.–министър връчи студентските книжки на отличниците в Медицинския университет в Пловдив

Зам.-министърът на здравеопазването Добромира Карева връчи студентските книжки на приетите с най-висок бал в Медицински университет-Пловдив. Това стана на откриването на учебната година

НСА награди студентите си - олимпийски шампиони, а министър Глушков откри академичната година

Министърът на младежта и спорта Георги Глушков беше специален гост на тържественото откриване на учебната 2024/2025 година в Национална спортна академия „Васил Левски"

Рая Назарян открива академичната година в УНСС

Председателят на Народното събрание Рая Назарян ще открие академичната 2024/2025 година в Университета за национално и световно стопанство на 17 септември, съобщават от пресцентъра на парламента

>