ИТН подкрепят "Възраждане" да има референдум за запазване на лева, но ще агитират за еврото

10.07.2024 10:33 Лиляна Клисурова
Тошко Йорданов излезе да се изкаже от трибуната и отприщи спор за качествата на Христо Иванов

"Възраждане" и ИТН внасят предложение в Народното събрание с искане да се свика референдум да запазване на българския лев. Това обявиха Цончо Ганев и Тошко Йорданов в кулоарите на парламента. 

"Възраждане" бяха внесли необходимите подписи в 49-ото НС, но то отхвърли искането. КС се произнесе, но не определи въпроса като противоконституционен, затова го внасяне наново, да се произнесе българският народ, обясни Ганев.

Въпросът ще е: Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута в България до 2043 г.?

Тошко Йорданов направи важно уточнение: ИТН смята, че България трябва да влезе в еврозоната, когато е готова. Подкрепяме референдума на "Възраждане" по морални причини - защото те събраха необходимите подписи, а предишното НС наруши конституцията и закона за референдума,  като изхвърли в кошчето подписите.

Ако този референдум се състои, ние ще агитираме против въпроса на "Възраждане", но решението трябва да е на гражданите, не на една група политици, които са си въобразили, че могат да решават от името на всички, обясни Йорданов.

КС се произнесе само за това, че НС хвърли в коша мнението на над 600 хиляди българи. И това решение не беше правилно, каза шефът на групата на ИТН и напомни, че те също са искали организиране на референдум.

Ние смятаме, че българските граждани трябва да решат, отсече той.

Други от От страната и света

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

Обвиниха седмина, участвали в престъпна група за фалшиви стоки край Хасково

Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на правопритежателите

>