Винаги верни на шефа! Дали?

11.07.2024 05:30 Димитрана Александрова

Ако ви е помагал, му дължите благодарност. Ще го следвате ли в нова компания, зависи от вашите интереси

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Не става дума за това, което се сещате при първо четене на заглавието. Естествено, че не бива да злословите срещу него с колегите, нито извън фирмата.

Естествено, че не е професионално да доносничите на по-висшестоящо началство. Ако имате възражения срещу начина му на управление, предупредете го, че ще информирате мениджъра на горното ниво.

Естествено, че не бива да го предадете и като съобщите идеите му на конкуренцията. Това не е вярност към него, а към компанията, в която работите, и е точка от трудовия ви договор. Още е морал и здрав разум - никой не цени предателите, захвърля ги, след като ги използва.

Случаят е съвсем друг. Шефът ви отива на работа в нова компания и ви кани да го последвате. Поласкани сте, значи ви цени. И се чувствате задължени - той ви е помагал да напреднете в професията. Струва ви се, че е нелоялно към него да му откажете.

За помощта винаги ще сте му благодарни. Но дали да го последвате зависи от перспективите, които се откриват за собствената ви кариера.

Всяка промяна крие и възможности, и рискове. Трябва да ги претеглите, за да вземете решение в свой интерес.

Ако откажете на шефа, не значи, че го предадете. Той вероятно е добър професионалист и не разглежда поканата си през призма "вярност-невярност". Помагал ви е да навлезете в работата и да успявате, но по силата на длъжностната си характеристика. И с цел да върви неговата собствена работа на мениджър. Сега ви кани пак със същата мисъл.

Щом интересите му диктуват да ви вземе в новата компания, за да бъде самият той по-успешен, нека се постарае да ви привлече с нещо. Повече от това, което вече имате - с по-висок пост, по-големи доходи, по-интересна работа. Поставете му въпроса директно и тогава преценявайте дали да го последвате.

Има вероятност да ви отговори, че не може веднага да получите повече, трябва да изчакате той да се стабилизира на новия си пост.

Това още не е причина да отказвате. Преценете има ли други ползи. Преместването в по-голяма, по-печеливша, по-авторитетна, по-иновативна компания дава сигурност за бъдещето и потенциални възможности за развитие. Работата с нови хора и на ново място обогатява. Вероятно ще ви бъде и по-интересно, защото ще се изправите пред предизвикателства да се утвърдите в различна среда.

Всичко това обаче трябва добре да проучите. Понякога нещата изглеждат лъскави отвън, а отвътре се оказват неприятни. Има примерно лоши колегиални отношения или тази част от компанията е зациклила и точно заради това сменят шефа й с вашия. Ако ще трябва да работите повече за същите пари, а повишението може да не се случи скоро, вероятно не си заслужава да се захващате.

Обмислете и какво още може да "купите" от мениджъра, когото ще последвате. Щом той е ас във вашия бранш и от него предстои да научите много, не се колебайте. Освен това да работиш с познат човек си е безспорно предимство.

Имайте обаче две неща на ум.

Първото е, че всеки човек в някакъв момент достига нивото си на компетентност, т.е. изкачва се на позиция, за която се оказва некомпетентен, и рискува да се провали. Ако това се случи с шефа ви точно в новата компания, може да повлече и вас - своя човек, когото е довел.

Второто "едно на ум" е какво ще се случи след излизането на шефа от компанията, в която сега работите. Опитайте да прецените кой ще заеме овакантения пост. Ако ви оглави неподходящ човек, нещата в компанията или отдела и вашата собствена кариера може тръгнат зле.

Не пренебрегвайте вероятността нов шеф, който идва отвън, да доведе нови хора. Те ще променят отношенията в офиса, сигурно ще се наложи да се конкурирате с тях. Обикновено е много неприятно, когато се изправят една срещу друга групите на "заварени" и "пришълци". И често победители са "пришълците", защото новият шеф разчита повече на тях.

Съвсем друга е ситуацията, ако смятате, че вие може да заемете поста. Естествено, че ще останете и ще се борите. Шефът ви би трябвало да е наясно с шанса ви. И вместо да ви кани да тръгнете с него, е редно да ви препоръча за мястото. Щом не е постъпил така, значи го е грижа не за вас, а за неговите собствени интереси. Така че не вие сте нелоялни към него, а той е несправедлив към вас. Откажете му с чиста съвест.

Ако ще отхвърляте офертата на шефа за новата компания, трябва грижливо да формулирате отказа си. Така диктуват моралът и възпитанието. Пък и с този човек е разумно да запазите отлични отношения, защото винаги може да се срещнете отново, особено ако работите в един бранш. Не изключвайте и вариант сега да откажете офертата му, а утре да се наложи да потърсите работа точно в компанията, където е той. Или да искате да ви напише препоръка, понеже сте решили да кандидатствате в друга.

Не се поддавайте на емоционален шантаж, ако при отказа ви началникът започне с прозрачни намеци или съвсем открито да изтъква, че сте му задължени за кариерата си.

Вашите интереси в един момент са съвпадали - той ви е бил ментор и ръководител, който се е грижил за вас, за да има успех компанията/отделът. Издигал ви е по кариерната стълба, защото сте заслужавали. Оценил ви е и ви е оказал доверие. Вие очевидно сте го оправдали, щом ви кани отново да работите заедно.

Да, не всички мениджъри помагат на подчинените си, нито са справедливи при раздаване на повишения, но добрите правят точно това. И не го изтъкват като голяма своя заслуга, нито очакват вярност до гроб. Ако шефът ви го прави, проявете предпазливост и не го следвайте, даже да ви обещава изключително светло бъдеще.

Обикновено началниците, които смятат, че по право им се полага безрезервна преданост, всъщност не ценят подчинените си и когато някой вече не им е нужен, нямат скрупули да се отърват от него.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Корпорация или по-малка фирма води по-бързо до успех в кариерата

10 правила да работите с колега от сорта "талантлив простак"

Нов тренд: Мини понеделник вместо черен понеделник

7 смъртни гряха, с които рискувате кариерата си на корпоративния купон

3 коварни желания, които издават вътрешна неувереност, и как да не саботират успеха ви

5 признания, които няма да чуете от шефа. Ако ги отгатвате, вдигате шанса си за успех

Като се ядосвате на колега, го овластявате. Техники за самоконтрол

Защо е опасно да плащате "данък удовлетворение" в работата и кога да спрете

Как да се оправяте с колега всезнайко

Какво е почтен егоизъм и как води към успех

Научно доказано: Първа точка в дневния график "5 минути усмивка" променя живота

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>