Айнцу, цвайцу, дрън кънти вече 30 години

10.07.2024 06:45
Христо Стоичков ликува след гола във вратата на Германия. Снимка: Уикипедия

Димитър Пенев смая света с водна топка в басейна и леки тренировки

“Айнцу, цвайцу, дрън.” Тази реплика на Христо Стоичков топли сърцата на по-възрастните запалянковци на футбола в България.

Защото Стоичков се оказа пророк за най-великата победа на националния ни отбор. На световното в САЩ преди 30 години сразихме актуалния световен шампион Германия, за да стигнем до 1/2-финал.

“България ще победи и аз ще вкарам. Дъщеря ми Михаела има рожден ден и аз ѝ обещах гол срещу германците и си държа на думата. Чувствам, че Господ е българин, и съм сигурен, че България е Пепеляшката на това световно”, са думите на Стоичков преди двубоя.

“Спокойно.

С моя поглед

ще ги изплаша

до смърт

Руди Фьолер ще падне на земята само от дъха ми”, категоричен е незабравимият Трифон Иванов към Димитър Пенев преди двубоя.

Невероятното самочувствие на българите прави впечатление дори на великия Франц Бекенбауер, който посещава хотела ни в Ню Йорк и заварва тима да играе водна топка в басейна. А голове се вкарват в една кофа, която е в краката на Пената. Тогава Кайзера предупреждава сънародниците си, че не ги очаква лесен двубой.

Немците са раздирани от скандали. От тима бе отстранен Щефан Ефенберг, който показа среден пръст на феновете, които го освиркаха след мача с Република Корея.

“Ако бях играл, никога нямаше да загубим”, категоричен бил плеймейкърът.

Предната вечер нашите обръщат и по няколко бири за рождения ден на Йордан Лечков.

“Може би най-добрият ми подарък”, смята Лечков.

Неговият гол с глава влезе във всички класации за най-великите моменти на световни първенства, които прави ФИФА.

Мачът е точно в 12 часа на обед в Ню Йорк при невероятна жега. На полувремето Димитър Пенев прави поредния си нестандартен ход на световното. След като играта не върви, той затваря Стоичков и Балъков в една стаичка в съблекалнята, за да се разберат помежду си. И чудото на “Джайънтс Стейдиъм” се случва.

Домакините получават инфаркт от победата, след като губят поредните милиони. След като пращаме у дома мексиканците, сега им елиминираме и германските туристи. Срещу това са шепа българи, които могат да си позволят да пътуват до САЩ начело с Васил и Георги Илиеви и наши сънародници, емигрирали зад океана. Въобще несравними величини.

Според изчисленията стигането на България до финалната четворка струваше около 2 милиарда долара на американската икономика.

Взривът на

един народ

Ранното приключване на двубоя накара цяла България да излезе на улиците. От София до най-малкото селце хората празнуваха.

Такива тълпи никога не са виждани у нас, дори по време на задължителните манифестации по времето на социализма.

Нито една политическа сила не е събирала толкова хора, и то различни. Дори бабите и дядовците бяха на улиците, за да се радват с внуците си.

Забравени бяха всички проблеми през онези години. На никого не му пукаше за Народно събрание, правителство или цените на хляба.

България бе единна като никога!

И едва ли ще бъде толкова единна. Защото вече и политиците ни не стават, а националите ни ги последваха.

30 години минаха от онова световно. И 26 от последното ни участие на това ниво. А за съжаление, отбелязваме и 20-ата ни годишнина, откакто не сме играли на европейско. ФИФА и УЕФА увеличиха максимално участниците, но националите отдавна от четвърти в света се превърнаха в четвърти или пети в квалификационната група.

От 26 играчи на терена в епичния мач много малко останаха във футбола днес, като повечето са българи. От нашите Цанко Цветанов е помощник на Станимир Стоилов в турския "Гьозтепе", Бончо Генчев е шеф на зоналния съвет на БФС във Велико Търново, а Ивайло Йорданов е помощник на Александър Димитров в младежкия национален отбор. От немците единствено Руди Фьолер работи активно, като в момента е спортен директор на националния отбор. Преди няколко дни Юрген Колер пък пое юношите до 17 години на ФК "Бонер" в старата столица Бон.

За съжаление, и двама от игралите преди 30 години не са вече между живите. Великият Трифон Иванов получи инфаркт на 13 февруари 2016 г. и почина едва на 50-годишна възраст.

Сърцето на Андреас Бреме спря на 20 февруари тази година. Той бе на 63 години.

Двама приключиха работа по независими от тях причини. Петър Хубчев бе един от най-добрите български треньори, преди да му открият тумор в мозъка. Лечението обаче даде резултат и в момента той се чувства добре. Мартин Вагнер пък е с рак на кожата, който му бе открит преди няколко месеца.

БЪЛГАРИЯ - ГЕРМАНИЯ 2:1 (0:0). Голмайстори: Лотар Матеус (47-дузпа); Христо Стоичков (75), Йордан Лечков (78). 10 юли 1994 г. "Джайънтс Стейдиъм", 72 416 зрители.

БЪЛГАРИЯ: Борислав Михайлов; Илиян Киряков, Петър Хубчев, Трифон Иванов, Цанко Цветанов; Златко Янков, Красимир Балъков; Емил Костадинов (Бончо Генчев), Наско Сираков, Христо Стоичков (Ивайло Йорданов). Треньор: Димитър Пенев.

ГЕРМАНИЯ: Бодо Илгнер; Томас Бертолд, Томас Хелмер, Гуйдо Бухвалд, Юрген Колер, Мартин Вагнер (Томас Щрунц); Томас Хеслер (Андреас Бреме), Лотар Матеус, Андреас Мьолер; Руди Фьолер, Юрген Клинсман. Треньор: Берти Фогст.

Още се продава трева от "Джайънтс Стейдиъм" за $ 400

Все още може да се намерят спомени от “Джайънтс Стейдиъм” в продажба. Чим трева в рамка например струва около 450 долара. Седалка е около 200, а двойна седалка - 270.

Великият стадион, на който победихме Германия, не съществува вече 14 години. Последната следа от него изчезна на 10 август 2010 г. Паралелно с него строяха новия “Мет Лайф”, който реално е върху паркинга на старото съоръжение.

“Джайънтс Стейдиъм” бе открит на 10 октомври 1976 г., като строителството му стартира на 19 ноември 1972 г. Струвал е 78 милиона долара на общината в Ню Йорк, което в днешни пари с отчитане на инфлация и всичко е близо половин милиард. 13 500 тона арматурно желязо са отишли в строежа, а в стадиона са налети 1,83 милиона кубични метра бетон.

Според градската легенда под бетона е заровен трупът на Джими Хофа, известния профсъюзен водач, който изчезна мистериозно на 30 юли 1975 г. Той бе и един от лидерите на италианската мафия в Ню Йорк. Труп обаче не бе открит, когато бе съборен стадионът.

Името идва от това на тима по американски футбол, който играе на него от първата до последната година. Мачът, с който приключва стадионът, обаче е на другия тим от Ню Йорк - “Джетс”, който на 3 януари 2010 година приема “Синсинати Бенгълс” в дербито на кръга в понеделник вечерта. Капацитетът му бе над 80 242 места.

Освен двата тима по американски футбол бе играл мачовете си и великият отбор на “Ню Йорк Космос”, където са се

подвизавали

всички световни

футболни звезди

като Пеле, Франц

Бекенбауер,

Джорджо Киналя и други. Точно те направиха революцията на европейската игра в САЩ, за да се кандидатира за домакин на световно.

Реално на 1 октомври 1977 г. Пеле играе последния си мач на този стадион, като “Космос” се изправя срещу “Сантос”, като той играе по едно полувреме за всеки от двата отбора.

На този стадион започна съществуването си и “Ню Йорк Метростарс”, който е известен като “Ню Йорк Ред Булс” в момента.

На световното на този стадион се играха цели 7 двубоя, като два от тях бяха на България. В груповата фаза там бяха Италия - Ирландия (0:1), Италия - Норвегия (1:0), Ирландия - Норвегия (0:0), Саудитска Арабия - Мароко (2:1), победата ни над Мексико след дузпи, мачът ни с Германия и загубата от Италия на 1/2-финала.

Стадионът бе домакин и на световното за жени през 1999 г., като на него се играха Дания - САЩ (0:3), Бразилия - Мексико (7:1), Канада - Русия (1:4) и Китай - Австралия (3:1).

U2 подобри

рекорда на

папа Йоан Павел II

Рекордът по посещаемост на “Джайънтс Стейдиъм” се държеше от папа Йоан Павел II. Под проливния дъжд на 5 октомври 1995 г. той събра на месата си 82 948 човека. Рекордът му бе счупен от U2 на 24 септември 2009 г., като концертът на групата успя да събере 84 472 зрители.

Първият концерт на стадиона бе на 25 юни 1978 г. с участието на “Бийч Бойс”, оркестъра на Стив Милър, Пабло Крус и Станки Браун.

А семейната група на Майкъл Джексън за три дни привлече над 130 000 зрители. (24часа)

Още се

продава

трева от

“Джайънтс

Стейдиъм”

за $ 400

Според градската легенда там бе

заровен мафиотът Джими Хофа

Други от Футбол

Керкез: Щастлив съм, че не ни вкараха

Наставникът на "Ботев" (Пд) Душан Керкез коментира победата над "Берое" с 1:0 в Стара Загора:  "Трябваше да вкараме гол по-рано и да бъдем по-спокойни. Не е леко да победиш тук

"Ботев" (Пд) излъга 1:0 "Берое" и се изравни с лидера "Левски"

"Ботев" (Пд) излъга 1:0 "Берое" в Стара Загора в мач от 12-ия кръг на елита ни, който обаче идва след 7-ия заради промяна в прогламата. Кристиан Нвачусву донесе трите точки за "канарчетата" с гол в

С два гола в добавеното време "Хебър" изравни "Локомотив" (Пд) на "Лаута"

С два гола в добавеното време на мача "Хебър" стигна до точка при гостуването си на "Локомотив" (Пд) в първа среща от 12-ия кръг на Първа лига. Двата тима изиграха вълнуващ двубой

Обявиха новия изпълнителен директор на БФС

След 15 години на поста изпълнителен директор и общо 18 в Българския футболен съюз Борислав Попов бе освободен. "Който не си върши работата, ще бъде сменен"

Илиан Илиев продължава без загуба, взе втора победа с националите - 1:0 над Северна Ирландия в Пловдив

България победи с 1:0 Северна Ирландия във втория си мач от Лигата на нациите, като победния гол вкара Кирил Десподов в 40-ата минута. Двубоят от Група 3 на Лига С се игра на стадион „Христо Ботев" в

>