ДПС брои с покани кой иска кабинет с втория мандат (Обзор)

09.07.2024 23:00 Весела Бачева
Делян Пеевски се срещна с част от групата на ДПС, а останалите си направиха паралелна сбирка.

"Възраждане" нежелани, а ГЕРБ, ПП-ДБ и БСП отказаха още преди да са получили своите

Утре до края на деня от ДПС ще чакат официални отговори от партиите ще се срещнат ли с тях за съставяне на кабинет с втория мандат. Поканите бяха изпратени днес след заседание на парламентарната група на движението до всички без “Възраждане”. С тях Делян Пеевски отказва да работи заради проруските им възгледи.

От това кой ще се отзове на срещата, ще стане ясно има ли шанс за кабинет с втория мандат, но резултатът е предизвестен. Пеевски го обобщи още преди изпращането на поканите: “По медиите видяхме, че няма желание за втори мандат”.

Че въпреки това канят на разговори, Пеевски съобщи в понеделник следобед след срещата си с областни председатели на движението. На нея обаче не отидоха част от шефовете на местните структури - тези, които ходиха при Ахмед Доган на “Росенец” и подкрепят обвиненията към председателя Пеевски за еднолично налагани решения. Той пък се зарече, че повече няма да позволи на “деребеите” да натискат хората в ДПС, а двамата с Доган трябва заедно да запазят единството в партията.

Същото се получи и на заседанието на парламентарната група във вторник - тези, които са с председателя Джевдет Чакъров и групата “Росенец”, не се присъединиха към 30-имата си колеги “евроатлантици” (по Пеевски), подкрепили Росен Желязков за премиер. Именно вотът по първия мандат на ГЕРБ извади разцеплението в ДПС.

Групата обаче остава цяла и така по право ще получи втория мандат за кабинет от президента Румен Радев. Той изчаква с връчването му, докато вътрешните процеси се поуспокоят.

Още преди от партията да са разпратили поканите за разговори с останалите парламентарни сили, ГЕРБ отряза ДПС. И

препрати към разговори... след изборите наесен

Заявките и призивите за подкрепа на кабинет с втория или с третия мандат целят решаване на партийни и коалиционни проблеми без принципна основа и няма да решат важни за обществото въпроси. Разчитаме на политическа зрялост в предстоящата предизборна кампания като предпоставка за съставяне на правителство в следващото Народно събрание”, написаха от пресцентъра на ГЕРБ.

Противоречията между партиите не дават възможност за редовно правителство. А воденето на преговори с втората или третата сила, но не и с първата са “политически инат”, изтъкват още от партията на Бойко Борисов.

Самият той още от изборите насам е твърд, че ГЕРБ няма да подкрепи чужд мандат. А след проваления опит кабинет да се излъчи с техния Борисов предупреди, че реално вече сме в кампания за поредния, 7-и предсрочен вот.

Предварителен отказ дойде и от БСП, чието временно ръководство твърдо отхвърли всякакви варианти да участва във втория мандат. Но

предложи да посредничи

за третия “Този мандат е кризисен, надпартиен, и трябва да се опита да се реши с общи усилия”, обясни временният лидер Атанас Зафиров защо трябва да се заложи на 3-ия опит.

Успоредно с ДПС и “Промяната” проведоха среща с депутатите си и обявиха, че няма да се отзоват на поканата. И те заговориха за третия мандат, което пък доведе до разделение и в техния лагер.

И така засега “Има такъв народ” остават единствените вероятни събеседници на ДПС. Хората на Слави Трифонов също единствени освен тези на Пеевски се отзоваха и на срещата с ГЕРБ по първия мандат. Тогава те заявиха, че няма да подкрепят нито първия, нито втория мандат. И си поискаха третия. Във вторник нямаше отговор от ИТН ще приемат ли поканата от ДПС.

“Величие” пък вече не съществуват след разпада си миналата седмица, а и 13-те им гласа и без това нямаше как да стигнат. А независимите им депутати сега си имат друг фокус - искат да създават временна комисия, която да разследва идеолога им Ивелин Михайлов за пране на пари.

Въпреки всичко ние сме длъжни към нашите избиратели да вземем мнението на останалите партии, защото да правим сами втори мандат, да разиграваме държавата, да държим папки, без да може да има правителство... ДПС е сериозна и отговорна партия и няма да си го позволим, заяви Пеевски.

Срещата на групата продължи час и половина, а целта ѝ беше партията да реши какво да прави с втория мандат. На нея са присъствали към 28 депутати. “ДПС-17”, както се наричат поканените в летните сараи на Доган, по същото време се бяха събрали в столичен мол - същия, където преди година ПП преговаряше за кабинета “Петков”. На снимката, която си пуснаха във фейсбук, се вижда и Танзер Юсеинов - съпредседател на Младежкото ДПС, който не е депутат. Другият съпредседател на младежите - Ибраим Зайденов, подкрепи кабинета “Желязков”. 17-имата поискаха в позиция, разпратена до медиите, Чакъров наравно с Пеевски да стане шеф на ПГ на ДПС.

Колегите са добре дошли на група. Решението е тяхно. Ние сме в парламента, където е мястото на народните представители и където са ни пратили нашите избиратели. Очаквам те да бъдат отговорни към тях, призова Пеевски. Заседанието е минало спокойно и с кворум, съобщи той.

Други от От страната и света

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

Обвиниха седмина, участвали в престъпна група за фалшиви стоки край Хасково

Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на правопритежателите

>