Министър Н. Тодоров: Откритата статуя на Хермес е от световно значение

09.07.2024 15:50 Тони Маскръчка
Министър Н. Тодоров и проф. Людмил Вагалински до статуята на бог Хермес. СНИМКА: Авторът

Министър на културата Найден Тодоров посети Петрич и древния град Хераклея Синтика, където на място видя новооткритата статуя на бог Хермес от археолозите от екипа на проф. Людмил Вагалински.

"Откритието е от огромно значение не само в национален, но и в световен мащаб. Това което се вижда тук наистина е изключително и показва на какво сме наследници. Живеем във време, в което сме се захванали с някакви битовизми, с дребнотемия и забравяме кои сме и на каква територия живеем. Това, което можем да видим тук, показва, че можем да имаме огромна база за самочувствие и огромна база да бъдем горди и да вървим напред с гордо вдигнати глави", каза министърът.

Допълни, че трябва да се даде възможност на археолозите да свършат тяхната работа, защото в момента, в който подобни обекти бъдат показани на света, България ще бъде под общия прожектор на всички. Маестро Тодоров благодари на екипа на проф. Вагалински и подчерта, че е изключително впечатлен от видяното.

"Държавата е помагала и ще продължава да помага и подобни открития ще са допълнителен стимул за увеличаването на тази помощ. Защото хората осъзнават навсякъде, че благодарение на това наследство, което имаме, можем да продължим напред", каза Тодоров пред медиите.

Голяма част от античния град се намира на територията на частни имоти, с част от които Общината и собствениците влизат в конфликт и така възпрепятстват археолозите.

"Законът за културното наследство е категоричен - Археологическите ценности са публична държавна собственост! Всичко, което е открито на територията на Р България е публична държавна собственост и ние имаме нужда от съдействието на хората, когато се случи откритие, ако липсва такова съдействие, тогава влизат в сила други разпоредби на законите. Аз ще очаквам официален документ от Общината, за да започне необходимата процедура, за да се случат нещата, така, както трябва. Никой не може да бъде над закона! Очаквам официалния сигнал от Общината, за да вкараме информацията в МС", допълни министърът.

Той обясни, че има отпуснати пари за този проект като се очаква сумата да се увеличи.  "В началото средства се отпускат на доверие и в един момент се вижда за какво става дума. И това води до автоматичното увеличаване на средствата. Така е навсякъде. Когато се открият подобни обекти, логично е, че държавата ще започне да стимулира тяхното разкриване, защото държавата има нужда от това, хората имаме нужда от това. Всеки един се гордее с Хераклея Синтика. Да, във времето средствата ще бъдат увеличени. Няма как да вървим напред, ако не си знаем миналото. За тази цел, нека първо открием миналото, а за тази цел ни трябват пари, държавата ще ги даде", допълни Тодоров.

Проф. Вагалински обясни, че статуята посочва сериозен проблем и интересът към нея изиграва ролята на натиск.

"Удовлетворен съм, защото липсва ни отвреме навреме държавността и държавниците. Казвам го като редови гражданин. Тук казусът е подобен. Без държавата, която е стопанин, не можем да се справим и хората се чувстват несигурни. Хубаво е да имам повече надежда. Пак я имаме в случая. Самото идване на министъра... аз не знаех, че той оценява това, което правим. Проблемът с частните имоти не е само тук. На Хераклея Синтика може би е по-стар, по-изострен, но без държавата да си заемем мястото, и общините не могат да се справят. А успехът ни е само ако работим заедно - общината, държавата и специалистите. Ние работим през последните години в отлично взаимодействие с Общината. Тя има един предел и ако не се намеси принципалът - министъра и МС, ние не можем да продължим напред. Ние губим нещо, което сме разкрили. Нямах условия да ѝ се радвам много на статуята заради цялостното напрежение. Беше ме страх да не направим грешки и да не пострада някой в суматохата. Тази статуя всъщност ще ни помогне като преливаща капка в един много наболял проблем за собствеността най-после да бъде принципно решен. Не може така да продължава след като говорим за културен туризъм, за археология и всички се радваме, но не сме си написали домашното", каза Вагалински.

Поясни, че в източна посока от този частен парцел, има друг, с който проблемът не е решен. Този парцел е в централната част на града. Там има порта и светилища, но държавата трябва да съдейства.

За преместването на статуята от мястото, където е намерена - Големия канал до музея в Петрич,  Вагалински заяви,че са били готови още в петък, но той отложил премесването, за да не се стигне до някаква повреда и  очакват реставратори и реконструктури да се произнесат, за да се избере най-добрият начин.

"До края на седмицата трябва да сме стигнали до музея в Петрич и аз също малко да си поотдъхна. Хората също така напират да го видят. Сърдят се, че ние сме затворили. Опасно е! Няма инфраструктура и това показва колко сме закъснели и не сме се справили. Закъснели на фона на интереса, който е неистов и това е най-важното, което ще изиграе роля. Статуята ни посочва сериозен проблем! Интересът изиграва натиск!", допълни археологът.

Други от От страната и света

Православен календар за 20 септември

Св. вмчк Евстатий Плакида и семейството му Св. вмчк Евстатий бил римски пълководец. Като езичник носел името Плакида, но приел Светото кръщение заедно с жена си Теопистия и синовете си Агапий и

Персонален НОИ от "24 часа": При работа след пенсиониране имате право на преизчисление с допълнителния стаж

"24 часа" и седмичникът за втората половина от живота "Клуб 100" имат нова кампания в помощ на читателите си - персонализиран консулт с помощта на експертите на Националния осигурителен институт

Само в "24 часа" на 20 септември - Топенето на алпийските ледници може да доведе до спиране на АЕЦ “Козлодуй”

Само в "24 часа" на 20 септември четете:  - Гергов отдаде ЦУМ за 20 години, тайна е цената. Спа, копия на египетско изкуство и розово масло на метри от президент и премиер

Работата (не) е всичко. Но къде е в Аз-концепцията ви

Като осъзнаете мястото й в личните си ценности, ще сте по-успешни и по-удовлетворени от живота си "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

>