За 11 г. цените се качили с 61,4%, но сега можем да купим повече от всичко (Графика)

09.07.2024 08:52 Христо Николов
Потребителската кошница през 2023 г. е била с около една трета по-голяма през 2023 г. в сравнение с десет години по-рано независимо от поскъпването. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Сиренето е рекордьор по поскъпване

Цените в България от 2012 до 2023 г. са се увеличили с 61,4%, но през 2023-а хората са можели да купят повече стоки за парите, с които разполагат, отколкото през 2012-а. Това показват данните от ново издание на НСИ, посветено на покупателната способност.

Причината е, че за същото време реалните доходи са нараснали със 77,3%. Затова няма стока, от която през 2023 г. българинът да не може да купи повече сега.

Има обаче храни, при които

поскъпването почти се изравнява с ръста на доходите

През 2023 спрямо 2012 г. най-много са вдигнали цените на сиренето, зрелия лук, дините, пъпешите, прасковите, кайсиите, зелето и картофите. Абсолютен рекордьор е сиренето, което за тези десет години е поскъпнало със 143,2%. Заради този скок покупателната способност на домакинствата при сиренето се е вдигнала едва с 3%.

Лукът пък в момента струва под 2 лева килото, но в сравнение със средната си цена за 2012 г. е поскъпнал със 135%. Кайсиите, прасковите, дините, пъпешите, зелето, картофите са останалите храни, чийто ръст на цените за десетилетието надвишава 100%. Хлябът за същото време е поскъпнал “само” с 89%.

Слънчогледовото олио, чиито цени полудяха през 2022 г., изобщо не се нарежда сред стоките с най-голямо поскъпване за това десетилетие. Цената му се е вдигнала само с 29%, а това е по-малко от ръста на две трети от всички хранителни продукти.

Най-голямо е повишението на средните цени на нехранителните стоки за същия период при дърва, въглища и обувки. Рекордът се държи от дървата за огрев - 113,8% за периода, следвани от детските обувки със 101%, въглищата с 88 на сто и други.

Заради повишението на средните доходи домакинство, което е могло през 2012 г. да купи 181 чифта детски обувки, ако не харчи месечния си доход за нищо друго, през 2023 г. вече е можело да си позволи 248 чифта.

Месечният доход от всички източници на тричленно семейство се изчислява от НСИ към края на 2023 г. на малко над 10 хиляди лв., докато през 2012 г. е бил малко под 5 хиляди лева.

С тези пари семейство е можело да си позволи 394 килограма кашкавал месечно преди 12 години при тогавашните цени - около 10 лв. килото, а сега - 559 кг. (Виж инфографиката.)

Подобряването на финансовото състояние се потвърждава и от Евростат. Последните данни сочат, че през 2023 г. страната ни

е успяла да изпревари Унгария

по стандарт на покупателните способности, изразен в реално индивидуално потребление на глава от населението.

Индексът включва всички стоки и услуги, които домакинствата използват, независимо дали са платени от домакинствата директно, от правителството, или от нестопански организации. Той може да бъде разглеждан като индикатор за благосъстояние.

За 2022 г. за България е бил 69% от средния за ЕС, докато за миналата година достига 73%. Така изпреварваме унгарците, които имат 70%.

Далеч назад сме спрямо Румъния,

с която доскоро се съизмервахме като равни. В северната ни съседка индексът е 89%.

Инвексът варира от 70 до 138% от средното. 10 държави от ЕС имат над средното ниво. Най-високо е то в Люксембург (138%), следват Австрия и Холандия (и двете с по 117%). Близко до нашето ниво са Словакия и Латвия, които имат 75%.

За 11 г. цените се качили

с 61,4%, но сега можем да

купим повече от всичко

Сиренето е рекордьор

по поскъпване

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>