3,5 млн. лв. получи Спортното училище в Пловдив - за нови класни стаи и ремонт на общежитията

08.07.2024 17:42 Никола Михайлов
Спортното училище в Пловдив наесен ще приеме 700 ученици от 20 области в страната.
Мъжкото общежитие на Спортното училище в Пловдив е в най-окаяно състояние.
Асансьорите в общежитието не работят от години.

Освежени общежития и изцяло нови класни стаи ще получат децата от Спортното училище “Васил Левски” в Пловдив, след като Министерството на младежта и спорта му е отпуснало 3 452 656 лв. с ДДС.

В последните 5 г. броят на учениците е скочил с 200 и се очаква през септември те да са над 700. По тази причина школото има нужда от нова инфраструктура и ремонт на съществуващата, за да тренират, живеят и учат децата в нормални условия. През годините възпитаниците му, сред които са Стефка Костадинова, Йордан Йовчев и Милен Добрев, са прославили многократно България пред света, а наследниците им имат нужда да се развиват в модерна и безопасна среда. 

Обществената поръчка е разделена на две обособени позиции - за

изграждане на пристройка към училищния корпус,

където да се помещават новите класни стаи, и за ремонт на сградата, мъжкото и женското общежитие и лекоатлетическата писта. 

“Пристройката ще е висока колкото училищната сграда - на 3 етажа, като на всеки ще има топла връзка”, обясни пред “24 часа” директорката на Спортното училище Ружка Генова. По този начин новите помещения ще могат да ползват съществуващата инфраструктура. Строителите ще свържат отоплението със съществуващата система.

На всеки етаж е предвидено да се изгради по една класна стая с хранилище към нея и фоайе със зона за отдих и стълбище. Новите помещения, които ще бъдат вдигнати от северната страна на училището, ще увеличат площта му с около 600 кв. м. Всички те трябва да бъдат обзаведени с необходимото за провеждане на учебния процес. Срокът за завършването на новата пристройка не трябва да надхвърля година. 

Не толкова лесна за изпълнение обаче е втората обособена позиция -

за ремонта на четирите сгради

За нея срокът е 2 пъти по-малък - до 120 дни, но това трябва да се случи, когато няма учебен процес, за да не са едновременно там деца и работници. 

По думите на директорката общежитията на Спортното училище са сравнително добре поддържани и сега са в “средно състояние”. “Имаме обаче проблеми с покривите - при обилни дъждове протичат. Това се отнася за двете общежития и училищната сграда”, каза Ружка Генова. Освен че при буря водата влиза в стаите на децата, тя допълнително уврежда стените и създава необходимостта от по-чести ремонти.

265 млади спортисти живеят в стаите на школото. Те са разделени в две девететажни сгради - мъжка и женска. “Те не са само ученици, ние ги приемаме като наши деца. Тук тренират, тук учат. Имаме ученици от 20 области - от Видин, Бургас, Благоевград. Те се прибират по родните места веднъж на месец-два”, обясни директорката. На осем от етажите са разположени по 12 стаи, обзаведени с всичко, от което се нуждаят учениците.

“Във всяка стая има легла, гардеробче, маса, бюро и стол. За жалост, нямаме предвидени средства, за да ги сменим с по-нови”, коментира Генова. На всеки етаж има и по една класна стая, където повечето деца се събират, за да учат заедно. Младите спортисти имат

по една баня и три тоалетни на всяко ниво

През 2014 г. общежитията са били ремонтирани от Министерството на спорта, но тогава основно се е работило по женското, докато в стаите на момчетата са правени единствено текущи освежавания. За да компенсира този пропуск, сега училищната администрация е предвидила повече дейности в “мъжката” сграда.

В документите на обществената поръчка от Спортното училище посочват, че 96-те стаи в мъжкото общежитие се нуждаят от ремонт. На места заради дългогодишната експлоатация са се образували

дупки и пукнатини по стените

и таваните. По стените на спалните са залепени тапети, върху които е минато с латекс. “Заложили сме цялостно боядисване вътре в общежитието, за да е адекватно и да отговаря на визията на училището”, каза още директорката. 

Друг сериозен проблем, пред който са изправени младите спортисти, е, че са принудени да се качват до високите етажи на сградата по стълбите. Макар да има

два асансьора, те не работят от години

Сега с парите от министерството ще бъдат закупени и поставени нови, които да отговарят на съвременните изисквания.

Мъжкото общежитие се нуждае спешно и от смяна на дограмата. През годините, когато на места нещо се е счупило, е било подменяно само там. По тази причина сега по етажите се виждат различни врати, които трябва да бъдат уеднаквени. Същото ще се случи и в сградата на лекоатлетическата писта. Тя е построена през 1969 г., а дограмата ѝ представлява големи витрини с метални рамки и единично стъкло. За да има вид на спортно съоръжение от XXI в. обаче, е необходима цялостна подмяна. 

Училището предвижда сериозен ремонт и на основната сграда. По думите на директорката водопроводната мрежа там е морално остаряла, тъй като не е подменяна от изграждането ѝ през 1971 г. Тръбите са увредени, но са ремонтирани единствено при теч. Предвидено е и освежаване на тоалетните - нови плочки и латекс по стените и тавана, тръби, сифони и санитарни прибори. Строителите ще подменят част от електрическата инсталация, всички отоплителни тела и тръбите към тях. 

Макар вече да е обявена обществената поръчка, най-вероятно до края на годината няма да бъде завършен цялостният ремонт на всички сгради. Но директорката е категорична, че най-спешното - покривът, ще бъде завършено в най-кратки срокове. “Много сме благодарни на Министерството на младежта и спорта, понеже, когато ремонтите са толкова много, сумата става непосилна”, заяви Генова. Учениците също са щастливи, че ще тренират, учат и живеят в по-добра среда.

Други от От Пловдив

Оправдаха съветничката Добромира Костова, не е обидила шефа на "Спаси Пловдив"

Въпреки това му плаща 500 лв. обезщетение Пловдивският районен съд призна общинската съветничка от "Продължаваме промяната-Демократична България" Добромира Костова за невинна и я оправда по делото

Блъснаха мъж на пешеходна пътека в Пловдив, откаран е в болница

Пострадалият е на около 35 г., изчакват се резултатите му Млад мъж пострада, след като е бил блъснат на кръстовището до Стаматологичния факултет булевард "Христо Ботев" в Пловдив, съобщиха очевидци

Зам.-кметът Владимир Темелков откри учебната година в три училища

С тържествени церемонии и молебен за здраве беше отбелязан първият учебен ден за 2024/2025 година в Пловдив. Заместник-кметът по дигитализация, европейски политики

Пловдивчанин наби майката на детето си и семеен приятел, открил техен чат в телефона й

Скандалът се пренесъл в Хисаря, придружен със заплаха за убийство Районната прокуратура привлече като обвиняем 28-годшен мъж за причинена лека телесна повреда на приятелката си, на 26 г

Година затвор за младежа, убил зам.-директорка на училище на пешеходна пътека в Пловдив

Не може наказанието за убийство да е като ако дете счупи чаша - размахан пръст и "ако пак направиш нещо, ще бъдеш наказан", каза пред съда синът на загиналата

>