250 тръгват по стъпките на Апостола от Плевен през Стара планина до Карлово

08.07.2024 13:50
Паметникът на Васил Левски в Карлово.
Участниците в похода ще тръгнат от паметника на Васил Левски в Плевен

Те са от различни градове на страната, има и българи от чужбина, а учениците са 68

Близо 250 са участниците в 30-ия Национален туристически поход "По стъпките на Апостола" от Плевен до Карлово. Това съобщи днес ръководителят му д-р Галя Цветкова. Походът се организира в навечерието на рождената дата на Васил Левски, предаде БТА.

От всички походници 68 са учениците. Туристите, които тази година ще тръгнат по стъпките на Васил Левски през Стара планина, са от различни градове на страната – Плевен, Никопол, София, Карлово, Тетевен, Видин, Ямбол и други. Има и българи, които живеят в САЩ и Англия, но за пореден път са част от националната инициатива, отбеляза д-р Цветкова. Тя подчерта, че тази година е осигурена по-голямата финансова помощ за част от учениците в похода. С дарения са осигурени три нощувки в хижи на 30 от младежите. Традиционно Община Плевен осигурява транспорта с автобус за ученици и студенти. Помощ е получена и от Българския туристически съюз.

Осем ще са лъчовете, които по различни маршрути ще преминат Стара планина в дните от 12 до 18 юли, за да се срещнат в Карлово за годишнината от рождението на Васил Левски. Най-възрастният участник е 79-годишният Васил Чардаклиев, потомък на Апостола.

Тази година за първи път походът ще има своя песен – "Небе в очите ти". Тя е подарък от диригента и композитор Георги Милтиядов, текстът е на Десислава Софранова, а изпълнението е на квартет "Белканто".

Уникалното за нашия поход е съчетаването на историята с трудностите, които се преодоляват в планината, другарството, което се формира, отговорността и самочувствието, което младите хора добиват, чувството, че са част от една общност, отбеляза д-р Цветкова.

За първа година походът ще има и специално извезано знаме, което днес бе представено от Свилен Стойчев, учител и водач на един от лъчовете. То е направено благодарение на три семейства от Карлово, Варна и Пловдив, осигурили средства и изработили модела.

Откриването на похода и изпращането на участниците ще се състои на 11 юли, четвъртък, пред паметника на Васил Левски в Плевен. Там ще се съберат отново походниците на 19 юли, когато трябва да се върнат от Карлово.

Други от От страната и света

Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в село Узунджово за два дни

Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

Вижте последните мигове на лидера на "Хамас" (Видео)

Видео на последните мигове на убития вчера лидер на "Хамас" Яхия Синуар беше разпространено из социалните мрежи. То е заснето с дрон от мястото, на което е бил ликвидиран

В Пловдив събират безплатно старите електроуреди

В стремежа си да насърчи опазването на околната среда и да улесни рециклирането на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, Община Пловдив предлага безплатна услуга по събиране на

Митничари задържаха 5000 кутии контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"

Митническите служители на граничния пункт "Капитан Андреево" откриха и задържаха 100 000 къса (5000 кутии) контрабандни цигари при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция

Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова излезе на свобода

Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова напусна следствения арест. Тя излезе на свобода след решението на Софийския градски съд, но отказа какъвто и да било коментар пред медии

>