Съхранението на фигурите от Паметника "1300 г. България" струва 41 хил. лв. - в таен склад са

08.07.2024 12:24 Цветелина Стефанова
Паметника "1300 г. България" се издигаше край НДК.

Преди около 10 години бе премахнат Паметника "1300 г. България" пред НДК в София. През 2017 г. там бе върнат лъвът от съборения през 1977 г. Мемориал на Първи и Шести пехотен полк. 

В края на 2014 г. пък Столичният общински съвет взе решение свалените фигури от паметника скулпторните пластики от паметника да бъдат съхранени в тогавашният ОКИ Музей за историята на София и да бъдат предприети необходимите действия за избор на подходящо място за постоянно експониране. 

Общинският съветник от "БСП за България" Еньо Савов е отправил питане към кметът на София Васил Терзиев "Къде са експонирани въпросните пластики за посещение от граждани?".

В отговора си кметът обяснява, че през 2018 г. е отправена покана към Министерството на културата елементите да бъдат приети във фонда на Музея за социалистическото изкуство, заради художествената стойност на паната и принадлежността им към мемориален комплекс от епохата на социализма.

 Министерството на културата обаче връща отговор на  Регионалния исторически музей-София, че "паната не са конкретно свързани с периода на социализма и тематично не отговарят на профила на филиала". И обясняват, че монтирането на паната в отритото пространство на Музея на социалистическото изкуство не е възможно технически.

"За да може скулптурите да бъдат експонирани е необходимо да се изготви проект за изграждането и монтирането им върху постамент, той като елементите не могат да стоят самостоятелно. За целта е необходимо първоначално да се намери и подходящ терен, кaкmo и да се осигурят средства", пише в отговора си кметът. В момента скулптурите се съхраняват временно в РИМ-София на основание решение от 18 декември 2014 г. на СОС, а то не предвижда експозиционна дейност, а има за цел съхраняването на обектите до намиране на трайно решение.

Демонтираните скулптурни елементи от паметника са общо осем, с много големи размери.

След свалянето им през 2017 г. те са предадени за временно съхранение на Регионален исторически музей-София. В периода 2017-2022 г. се съхраняват на открито, на територията на охраняем частен терен в село Требич. През 2022 г. се налага преместването им на друг, отново частен терен в близост до София.

Периодично реставратори от музея пък правели оглед на елементите и следят състоянието им.

"Достъпът до тях и разгласяването на местоположението им са ограничени, поради съображения за сигурност. Разходите за тяхното съхранение от ноември 2017 до май 2024 г. възлизат на 41 000 лв. Разбираме, че темата със съхраняването на паметниците е важна и буди интерес, особено В контекста на дискусията около съдбата на паметника на Съветската армия, но моля и вue ga проявите разбиране и да уважите желанието ни да не разпространяваме информация, относно местосъхранението на фигурите от Паметника "1300 г. България, с цел тяхната сигурност", пише още в отговора си Терзиев.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>