Париж се барикадира заради страх от размирици след изборите в неделя (Обзор)

07.07.2024 21:10
Марин льо Пен. Снимка ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Рекордна избирателна активност в страната

След месец на драматична политическа обстановка Франция е напът да отвори нова страница в управлението си след втория тур на предсрочните парламентарни избори.

Рекорден брой французи се отправиха към урните в неделя, като избирателната активност надхвърли 59,71% към 17 часа, а крайната се очакваше да достигне 67%. Първият тур на изборите на 30 юни, свикани от президента Еманюел Макрон, даде заявка за недоволството на народа от сегашното управление. Тогава Макрон и коалицията му “Заедно за републиката” бяха изтикани чак на трето място с 20,9%, докато “Национален сбор” убедително застана начело с 33,3%. На втора позиция пък се нареди новосформираната лява коалиция “Нов народен фронт”, доминирана от радикалната левица “Непокорна Франция” на Жан-Люк Меланшон взе 28,6%.

Макрон

пое голям риск с изненадващото

обявяване на предсрочния вот в отговор на победата на “Национален сбор” на евровота. Най-вече поради това, че му остават още 3 години начело на страната и споделянето на властта с партии, които не подкрепят неговите политики, изглежда все по-вероятно. Льо Пен по-рано призова гласоподавателите да осигурят на партията ѝ абсолютно мнозинство - 289 депутата в 577-местния парламент. В случай че “Национален сбор” достигне този резултат или достатъчно близък, че да разчита на помощта на няколко независими гласа, то във Франция ще настане период на неудобно политическо съжителство. Освен че президент и правителство

ще са в постоянен конфликт на интереси,

Макрон ще трябва да работи и с евентуалния нов премиер на страната, а именно Бардела. Според екзитполове обаче се очаква крайната десница да спечели между 175 и 205 места. Новата лява коалиция вероятно ще има между 145 и 175 депутати, а центристите на Макрон ще намалеят до около 150.

Вероятността за вот на недоверие за кабинет на крайната десница също е голяма, ако тя не събере абсолютно мнозинство, а не е изключено Бардела да откаже изобщо формирането на такъв. Разпокъсаният политически пейзаж обаче ще направи

сложни всякакви преговори

за формиране на коалиционно правителство. Така има риск нито един съюз да не се доближи до осигуряването на абсолютно мнозинство и страната да задълбочи политическата си криза.

Същевременно безпрецедентен брой кандидати, които се класираха за втория тур от “Нов народен фронт” и от центристите на Макрон, се оттеглиха, за да дадат предимство на кандидати, които имат още по-голям шанс да спечелят срещу “Национален сбор”. Според преброяване на в. “Монд” 218 кандидати, които трябваше да се състезават на втория тур, са се оттеглили. От тях 130 са от крайната левица, а 82-ма са от “Заедно за републиката” на Макрон.

Франция междувременно се готвеше за масови протести в деня на вота. В Париж например редица популярни магазини по главните улици, включително в района на “Шан-з-Елизе”, барикадираха входовете и витрините си с дървени дъски поради страх от размирици. Министерството на вътрешните работи на страната посочи, че на територията ѝ са разположени 50 хил. полицаи, 5000 от които в столицата, за да овладеят евентуални безредици.

След резултатите на първия тур по френските улици разгневени граждани

палиха боклуци, трошаха витрини

на магазини и стреляха с фойерверки. Стигна се и до сблъсъци на протестиращи с органите на реда. Вътрешният министър Джералд Дарманин освен това заяви, че политици от целия спектър са били атакувани по време на предизборната кампания, като дори е имало и постъпили в болница.

“Без значение какво се случва, мисля, че тези избори ще оставят хората недоволни от всички страни”, коментира 55-годишната парижанка Валери. Нейни сънародници споделят вижданията ѝ за последиците от вота: “Ядосан съм на правителството и по-специално на президента, че поеха този безотговорен риск”, посочва Фредерик Мейлард - лекар от централния град Тур. “Успех, Франция. Ще бъде хаос”, заявява друг гласоподавател.

Мелони притеснена от триумф на Льо Пен

Италианската премиерка Джорджа Мелони се притеснява от победа на крайнодясната партия "Национален сбор" на Марин льо Пен, съобщи Блумбърг, като се позова на свои източници.

Въпреки че Мелони поздрави Льо Пен след резултата на първия тур във Франция, италианката е наясно, че едва ли ще намери общ език с партията ѝ по редица теми, сред които и близостта с Русия. Част от управляващата коалиция в Италия, в която е Мелони с партията си "Италиански братя", е и "Лигата" на вицепремиера Матео Салвини. Известно е, че той има сходни виждания с Льо Пен, като през годините е правил противоречиви изказвания за миграцията и открито е изразявал подкрепата си за Москва. Смята се, че Мелони е обезпокоена, че Салвини би се възползвал от победа на "Национален сбор", за да "развие собствените си амбиции".

Освен това източниците твърдят, че Льо Пен е и лична заплаха за Мелони, тъй като победата ѝ "ще стартира битка за позицията на лидер на европейската десница, където Мелони беше първа сред равни". Те уточняват, че "има много прилики между двете, но с голямото сходство идва конкуренцията".

Други от От страната и света

Камен Воденичаров, Георги Мамалев и Тончо Токмакчиев бягат от урагана Милтън във Флорида

"Здравейте, аз съм Камен Воденичаров и се намирам на летището във Форт Лодърдейл - едно от двете летища, които работят, заедно с международното летище на Маями

Товарен автомобил падна в пролука на скали край Царево (Снимки)

Около 15.03 ч. днес в полицията в Царево е получено съобщение за инцидент, възникнал в местност между "попския плаж" и "арапя", при който товарен автомобил "ивеко", с бургаска регистрация

Главчев в Дубровник: Подкрепяме Украйна в каузата й за независимост

Подкрепяме Украйна в справедливата й кауза за запазване на нейната независимост, териториална цялост и суверенитет, в синхрон с Устава на ООН и международното право

С автентични ретро автомобили пристигна екипът на филма за Гунди, мина по синия килим (Снимки)

Съпругата на Георги Аспарухов Лита, синът му Андрей с жена си Изабела, Наско Сираков и Илияна Раева, както и отборът на "Левски" с треньора Станислав Генчев бяха сред хилядите на гала премиерата на

Отрицателна е кръвната проба на шофьора, катастрофирал с автобус в Бургас

Кръвната проба на шофьора, катастрофирал с автобус на градския транспорт в Бургас, е отрицателна. Мъжът е освободен, а превозното средство - върнато на общинския превозвач

>