Италианци, испанци и французи – най-плешиви и сексапилни

07.07.2024 18:10 Виолина Христова, Рим
Западни политици, страдащи от косопад, инвестират хиляди евро в трансплантация на коса. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Все повече западни политици си подсилват перчемите, мислейки, че изглеждат по-привлекателни за електората

Мнозина от посетилите Рим туристи се впечатляват освен от красотата му и от един друг факт – че толкова много италиански мъже са плешиви, и то в млада възраст. Зад това на пръв поглед само  “впечатление”  се крие обаче и статистика, която го потвърждава. След испанците италианците са втората “най-плешива” нация в света. Следват ги французите, а после американците и германците.

Така поне твърди дигиталната платформа Medihair, която има 100 хил. потребители в света и която е направила проучване сред тях. То достига до въпросните резултати за 2023 г. Според тях 44,6% от испанските мъже страдат от косопад, така както и 44,37% от италианците. В дъното на таблицата, която анализира 47 нации (без България), са Индонезия, Колумбия и Филипините, които имат най-малко проблеми с косопада. Необходимо е да се уточни, че това не са научни изследвания, а проучвания на базата на данни от интервюта.

До подобни резултати достига обаче и друго проучване на TripAdvisor Japan - то интервюира наблюдатели в различни градове по света, които съобщават броя на плешивите хора по улиците. Така излиза, че чехите са най-плешивата нация (в класацията на Medihair те са осми), а след тях са испанци, германци, французи, американци, италианци. С други думи, сходни резултати показват различни проучвания по света, въпреки че не са научни.

Защо обаче западните мъже страдат много повече от косопад от тези в другите региони в света? На първо място, е факторът генетика – научни изследвания показват, че хората, чиито предци са дошли преди векове от териториите на Кавказ (с бяла кожа и тъмни коси), са много по-предразположени към плешивост от мъжки тип. Т.нар. андрогенна алопеция сe причинявa oт генетичната чувствителност на хормона DHT, дихидротестостерон. Когато неговото ниво е високо, косата започва да окапва. Наследственият фактор и етническият произход играят голяма роля при появата на плешивост при мъжете. Според изследванията тя е много по-често срещана при мъжете от Северна Европа, отколкото при тези от други континенти.

Важна роля обаче играе и храненето. Западняците

консумират голямо

количество месо

и обработени храни,

в които липсват витамини и минерали, така необходими за растежа на здрави коси. Според някои изследвания дефицитът на витамините B12 и D, характерен при западните нации, също може да доведе до загуба на косите. Високото ниво на стрес и заседналият стил на живот, както и по-малкото излагане на слънце, типични за западните мъже, също допринасят за оплешивяването. Освен това тези нации са и застаряващи, а при мъжете, надхвърлили 50 г., процесът на косопада е по-висок, затова и по-голям процент от тях са плешиви.

В азиатски страни като Индия и Индонезия, известни като по-млади нации, общият процент на плешивостта сред мъжете изглежда по-нисък от този в Западния свят.

Мъжете от богатите страни обаче са и тези, които харчат най-много за присаждането на коси. Mного жени смятат за изключително секси плешивите принц Уилям, Майк Тайсън, актьорите Джейсън Стейтъм, Джон Траволта, Брус Уилис, Вин Дизел. Италианските актьори Лука Дзингарети (комисарят Монталбано) и Джанмарко Тоняци (син на големия Уго Тоняци) имат обаче освен голи темета и сексапил в излишък.

Актьори без косъм на главата са често срещано явление и никой от тях не прави нищо, за да промени вида си. За разлика от тях обаче, все повече западни политици, страдащи от косопад,

инвестират хиляди евро

в трансплантация на коса

Явно смятат, че така изглеждат по-добре в очите на електората. С други думи – повече коса, повече гласове. Емблематичен пример в това отношение беше покойният бивш премиер Силвио Берлускони, който не се срамуваше да се показва с кърпа на главата след интервенциите си за сдобиване с коса.

Напоследък обаче

примерът му беше

последван и от други

представители

на десните партии

Бившият депутат от “Форца Италия” Андреа Руджиери седмици наред се разхождаше из телевизионните студия с тюрбан на главата по същите причини.

Министърът на земеделието Франческо Лолобриджида, който е зет на премиера Джорджа Мелони, също призна, че за новата година си подарил  “подсилване” на косата. Положителните резултати от интервенцията при него вече са очевидни за всички.

Други от Сила за живот

Ново проучване: Трансплантацията на бъбрек при хора с ХИВ е безопасна

Хората с ХИВ могат безопасно да получават дарени бъбреци от починали донори с вируса, сочи мащабно проучване, цитирано от Асошиейтед прес. Изследването се провежда в момент

Психиатър за следродилната депресия: Грешката е, че жените чакат да премине от само себе си

"Много е трудно, това са биохимични процеси и грешката при повечето хора е, че чакат това състояние да премине от само себе си. Колкото по навреме се потърси помощ, толкова по-добре

Човешки клетки възстановиха зрението на маймуна

Учени успешно използваха човешки стволови клетки, за да запълнят дупка в ретината на маймуна, възстановявайки нейното зрение. Това бележи значителен напредък в лечението на възрастово обусловена

Лечебната вода във Варна - за профилактика на сърце, кости, нерви

Единият извор е т. нар. гьол на крайбрежната алея, посещаван напълно безплатно четири сезона Водата му е калциево-магнезиева, със слаба минерализация и с температура 40-60° Един от най-добрите

В коя част на мозъка се крие романтичната любов? А към детето и кучето?

Учени използваха ЯМР, за да направят карта със зоните в сивото вещество, отговорни за различните видове обич, и да измерят тяхната активност Въпреки че сърцето винаги е било възпявано като символ на

>