Джейхан Ибрямов: Не сме говорили с Доган за оставка на Пеевски

07.07.2024 09:17
Джейхан Ибрямов КАДЪР: БНТ

"Такъв коментар не е ставал на срещата вчера" – така зам.-председателят на ДПС Джейхан Ибрямов отговори на въпрос ще се иска ли оставката на Делян Пеевски.

Има напрежение между Ахмед Доган и Делян Пеевски. Защото ДПС е една идея, тя е партия, организация със собствен механизъм за функциониране, зададен от годините насам. Тя е жив организъм и трябва да се обсъждат различните тези. Ние сме една школа. През нея са минали много утвърдени политици. Всички сме продукт на тази школа и няма как в един момент всичко, което е като начин на функциониране в партията да бъде загърбено и да има еднолични решения, които се спускат, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ Ибрямов.

"Нищо необичайно не се е случило. Да, имахме покана от нашия почетен председател г-н Ахмед Доган. Отидохме 17-те, проведохме сериозен разговор, дебат за моделите на управление, които функционират в момента в партията и моделите на управление, които ние сме свикнали и сме обучени. Смея да твърдя, че всички 17 колеги, които бяхме там бяхме пределно откровени. Всичко, което е натрупано през този период - година, година и нещо беше изложено пред почетния председател. Обсъдихме, че не функционира централно оперативно бюро, не се е събирало нито един път досега. Разбира се централният съвет - 2 заседания, които протекоха в рамките на няколко минути. Нямаше дебат, нямаше обсъждания, развитие на тези", така Ибрямов коментира срещата на партията в резиденцията на Ахмед Доган в парк Росенец, която се проведе в събота.

"В устава на партията много ясно е описано какви са санкциите, но в най-скоро време ще бъде изяснена тази тема. Не искам да хвърлям думи в устата на господин Доган. В най-скоро време той ще излезе със собствено изявление по всички случващи се в ДПС неща", така Ибрямов отговори на въпрос може ли да бъде санкциониран Делян Пеевски, ако не спазва устава на партията.

"Всяка реакция си има връхна точка. Разбира се настъпи момент при една нормална процедурна практика за избор на правителство имаше воля, които ние изпълнихме на нашия почетен председател и гласувахме "против" кабинета и това започна да ескалира и стигнахме до този етап. Когато трябва да подкрепиш някого или нещо, или кабинет винаги е хубаво да разберем защо. Кои са причините, кои са основните политики, които този кабинет ще прави. Такъв дебат в нито парламентарната група, нито в партията се е провел", каза зам.-председателят на ДПС.

"Няма как да подкрепиш нещо което не си видял, не си запознат, не знаеш абсолютно нищо за него. И поради тази причина реагира нашият почетен председател и затова ние безпрекословно и за миг не сме се колебали да изпълним неговата воля. Един ден преди вота говорихме", допълни той.

"Имахме сутринта преди вота заседание в рамките на няколко минути, около час, където председателят на ДПС д-р Чакъров заяви от името на почетния председател, че неговата воля е да не подкрепим кабинетът "Желязков". Решението на Делян Пеевски беше да се гласува "за", поясни Ибрямов.

"Разрив в ДПС няма. Партията е цялостна, монолитна, функционира добре. Структурите са в изключително добра кондиция. Има воля, която ние изпълнихме на почетния председател как да гласуваме. А защо другите не са изпълнили тази воля - този въпрос може да бъде отправен към тях. Но имайте предвид, че голяма част от колегите имаха такова желание - да гласуват "против", но защо не го направиха, нямам обяснение", каза зам.-председателят на ДПС.

Ибрямов посочи, че в структурите на партията има пълна подкрепа за Ахмед Доган.

"Ахмед Доган е единственият наш лидер, всичко останало е манипулация. С избора на двама председатели на партията се търсеше баланс на политиките", каза още Джейхан Ибрямов.

"Има избрани по волята на националната конференция, където имаше изявление от страна на г-н Доган да бъдат избрани двама съпредседатели. Това беше волята на голяма част от симпатизантите, членовете на структурите - да има двама съпредседатели в тази партия. Г-н Доган се съобрази. Той винаги се вслушва в гласа на избирателите. Търсеше се баланс, баланс на политиките. Затова конференцията избра двама съпредседатели", каза Ибрямов.

Други от От страната и света

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

Обвиниха седмина, участвали в престъпна група за фалшиви стоки край Хасково

Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на правопритежателите

>