Цените на зърнените стоки по световните борси се вдигнаха

06.07.2024 08:31
От ССБ припомнят, че в края на юни Международният съвет по зърното (IGC) публикува актуализираната си прогноза за състоянието на глобалния зърнен баланс 2024/25 г. СНИМКА: Pixabay

Цените на основните зърнени стоки започнаха да вървят нагоре на някои от световните борсови пазари в първата седмица на юли, отчитат експертите на Софийската стокова борса (ССБ).

От ССБ припомнят, че в края на юни Международният съвет по зърното (IGC) публикува актуализираната си прогноза за състоянието на глобалния зърнен баланс 2024/25 г. В новата редакция на баланса се вижда поредното, макар и незначително, намаление на оценката за световния добив от пшеница, което се компенсира с леко увеличение в добива от царевица в световен мащаб - от 1220 млн. тона до 1223 млн. тона. При пшеницата прогнозната оценка е свалена с 1,4 млн. тона - от 794,5 до 793,1 млн. тона, което е повторение на резултата от 2023/24 маркетингова година.

Редуцирането на прогнозата за глобалното производство на пшеница идва от неблагоприятната ситуация в Русия. В юнския си доклад Съветът намали размера на новата руска реколта с 3,7 млн. тона - от 85,5 до 81,8 млн. тона, в сравнение с 91 млн. тона, ожънати през 2023/24 г., и рекордните 95,4 млн. тона през 2022/23 г.

Прогнозата за руския износ на пшеница през новия сезон е намалена с 3,3 млн. тона - от 46,6 до 43,3 млн. тона, а това е с 11 млн. тона по-малко в сравнение с 2023/24 г. В прогнозните данни за другите страни основни износителки на пшеница липсват значими промени.

Прогнозата за производството на пшеница в ЕС е непроменена (129,3 млн. тона), а в оценката за Украйна се наблюдава минимално намаление на прогнозните данни от 23,7 до 23,4 млн. тона. Очакванията за размера на украинския износ на пшеница не са променени - 13 млн. тона. Оценката за експорта от ЕС обаче е увеличена с 1 млн. тон - от 32,8 до 33,8 млн. тона.

В първата седмица на юли цената ФОБ (FOB - Free On Board - на границата на страната износител) на хлебната пшеница в Чикаго се повиши с 6 долара до 229 долара за тон за доставка през юли - август. Във Франция също се наблюдава ръст с 3 евро до 223 евро за тон. В Украйна има намаление на цената от 227 до 223 долара за тон. В Русия промяната също е с отрицателен знак - с 10 долара по-малко, до 230 долара за тон.

Движението на цената при царевицата в САЩ е надолу с 4 долара до 184 долара за тон. Във Франция цената се повиши с 3 долара до 205 долара за тон, а в Украйна - минус 2 долара до 195 долара за тон.

Цената на ечемика в Украйна спадна с още 7 долара до 185 долара за тон за доставка през юли, а рапицата на борсата "Юронекст" (Euronext) за доставка през август продължи стремителното си покачване с още 29,50 евро до 500,75 евро за тон. Основен фактор за ценовия възход на рапицата са неблагоприятните агрометеорологични условия в Евросъюза и най-вече информациите за разочароващите добиви във Франция след поройните дъждове.

Контрактите за нерафинирано слънчогледово олио на борсата в Ротердам от началото на годината претърпяха множество колебания. За доставка през юли тази седмица се раздвижиха отново, като скочиха с 20 долара до 1045 долара за тон. При рафинираната захар движението тази седмица е надолу с 0,80 долара за доставка през август или 584,30 долара за тон на борсата в Лондон.

На Софийска Стокова Борса търговията със зърнени стоки остава спокойна. Хлебна пшеница се предлагаше в голямо количество на 388 лева за тон с доставка до купувач (доставка DAP). Сключиха се сделки за фуражна пшеница, закарана на място, на цена от 400 лева за тон. Царевица за незабавна доставка се предлагаше в диапазона от 360 до 380 лева за тон, а маслодаен слънчоглед - от 810 до 840 лева за тон.

Цените на основните хранителни стоки останаха стабилни при същото ниво на началните цени. Олио в бутилки се продаваше на 2,20 лева за литър, както и нерафинирано такова на 1750 лева за тон. Продължава предлагането на жълт грах в биг бек чували по един тон при начална цена 1200 лева за тон.

В подкръг "Индустриални стоки" на ССБ се продаде газ пропан бутан на 933,33 лв./хил.л.

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>