След мощен трус през 388 г. скрили статуята на бог Хермес край Рупите

05.07.2024 21:30 Тони Маскръчка
Напълно запазената статуя, която бе открита от археолозите в Хераклея Синтика.
Входът на закрития канал, където бе открита статуята на бог Хермес.

Уникална мраморна статуя на бог Хермес откриха археолозите от екипа на проф. д-р Людмил Вагалински при разкопки в античния град Хераклея Синтика в Рупите.

Статуята е напълно запазена, с височина 2,10 м и вероятно тежи около 600-700 кг.

Предполагаме, че е на бог Хермес, един от най-популярните божества в региона, и е от II в. сл.Хр. Рядко се намират толкова високи статуи - над човешки ръст, и то с глава. У нас има подобна такава на Деметра, но тя е без глава. Тази е единствена в България, открихме я случайно при защитна аварийна консервация на Големия канал на античния град. Каналът в източната част на форума е разкрит през 2018-а и тогава на входа поставихме решетки, за да не влизат хора, защото е опасно.

Сега решихме да влезем, за да видим какво е състоянието, дали има влага. Престъргвайки пръстта, се появи мрамор, почти до изхода, разказва проф. Вагалински.

Статуята е правена от майстор, използвал цял
мраморен блок,

което е било по-сложно, отколкото да се правят части и после да се сглобяват, но такава е била традицията в Хераклея Синтика.

От два дни се подготвя почистването и преместването на статуята в Историческия музей в Петрич. Прави се конструкция, с която тежката скулптура да може безопасно да се извади от канала, да се опакова и повдигне с кран, за да стигне до музея.

Обмисляме варианти, защото има риск от увреждане при преместването. На места има крехки части, ръцете и краката не са прилепени, което създава риск от отчупване. В същото време долната част е много масивна, за да може да стои изправена, но това създава дисбаланс при преместването. Трябва да сме внимателни, защото това е деликатен случай, каза археологът.  

А как статуята на бог Хермес се е озовала в мръсния канал на античния град, археолозите имат обяснение.
През 380 г. християнството е обявено за единствена държавна религия и е било опасно за хората, които държат статуи на божества. Тази е трябвало да бъде премахната. В същото време през 388 г.

земетресение е разрушило форума и статуята е била съборена

След това теренът е бил заравнен. Хората са скрили статуята в неизползвания вече канал. Тя не е вандализирана и потрошена, а грижливо положена и затрупана с пръст, за да се опази за по-добри времена, което показва уважение на хората към едно от старите си божества, разказва проф. Вагалински.

Предполага се, че е на бог Хермес, защото е изработена по иконографска схема, по която се правили статуи на божества и видни хора. При разкопките в южната част на форума са открити 15 светилища, едно от които е на Немезида. В други са намерени плочки и бронзови статуетки на Хермес и вероятно едно от светилищата е негово.

Преди 6 г. екипът на проф. Вагалински намери друга голяма, изключително красива и запазена погребана статуя - Тогатос, на заможен хераклеец, но тя е без глава. В момента на разкопките в западната част на Хераклея Синтика при археолозите работят и 9-има чуждестранни студенти от Европа и Колумбия.

Проблем при работата в източната част е, че теренът е частен. Дори и каналът, в който открихме статуята, сега е на частно лице. Община Петрич и кметът Димитър Бръчков полагат неимоверни усилия да се договорят със собственика на терена да стане общински.

Тогава общината ще може да кандидатства с проект за трайна консервация. Сега не може да стане и ние всяка година правим аварийни консервационни дейности, но това не е решение. Има пробойна в закона и някой трябва да намери смелост да го промени, за да може в такива случаи държавата или общината да стават собственици на терените, категоричен е професорът.  

Преди два месеца община Петрич приключи първия етап от проект за реставрация, консервация, опазване, популяризиране и развитие на обекта Хераклея Синтика и превръщането му в обект за културно-исторически туризъм в частта, където археолозите вече са свършили своята работа.

Статуи, части от колони с лъвски глави, капители и други елементи, светилището на Немезида,

реалистични фигури на хераклейци пресъздават сцена от живота в античния град. Изложени са намерените артефакти в Хераклея Синтика, наричан
дома на тракийското племе синти, резиденция на Филип II Македонски и впоследствие римски полис.

Консервирани са 6000 кв. м от разкритите архологически структури, което от научна гледна точка е съществен момент и дава възможност за продължаването на разкопките. Направена е консервация на жилищния квартал, крепостната стена, гражданската базилика, част от форума на сграда, верижни помещения северно от него, занаятчийски квартал и част от антична канализация.

Разкриването на древния град Хераклея Синтика е една от големите мистерии в българската археология. В продължение на два века точната му локация е предмет на разисквания и предположения, но през 2002 г. разчитането на латински надпис на каменна плоча доказва, че точно край храма на Ванга в

местността Рупите са останките на античния град

на македонските царе. Хераклея Синтика е основана през 340 г. пр. н.е. Археологически разкопки, подпомагани активно от община Петрич, разкриха града на траки, елини, римляни и др., просъществувал от IV век пр. Хр. до VI век, който е обявен за паметник на културата с национално значение.

Селището е населявано от тракийското племе синти, дало името на града, а по-късно, когато македонският владетел Филип Втори превзел Синтика, прибавил към името Херакъл. Голяма част от намерените артефакти са експонирани в новата сграда на Историческия музей в Градския парк на Петрич.

Други от От страната и света

Марчело Мастрояни сменя жена след жена, но не иска светът да го приема за секссимвол

Навършват се 100 години от смъртта на най-обичания, най-красивия, най-желания актьор Когато умира на 19 декември 1996 г., Марчело Мастрояни е в дома си с Анна Мария Тато - жената

Записали със СРС Джейхан Ибрямов да казва, че му трябват поне 1 млн. лв. за купуване на гласове (обзор)

С ключовия свидетел Мирослав Тодоров, който много пъти му бил давал пари, се познавали от 2000 г. В събота прокуратурата ще иска арест за народния представител

Бум на бизнеса с розовото масло - добивът се увеличил с 1000 тона (Обзор)

Износът основно за САЩ, Китай, Австралия, Япония, Индия и Великобритания, цените варират от 9500 до 16 050 долара за килограм Бизнесът с розово масло се оказва в разцвет

Радев и партиите на едно мнение: военно обучение за всеки, за да може да брани Отечеството (Обзор)

Със сигурност увеличават разходите за отбрана Всеки български гражданин трябва да има умения да участва в защитата на Отечеството. Около това се обединиха и политици

Черноморска мида възстановява популацията си край Созопол

Възстановяване на популациите от черноморски миди се забелязва по крайбрежието на Созопол. Това отбелязват повечето водолази там. За тях тази тенденция е силно положителна

>