Кампания в Бургас за опазване на дюните - доброволци почистиха пясъка на южния плаж

05.07.2024 18:10 Тони Щилиянова
Първата акция за опазване на пясъчните дюни бе в Бургас. Тя е част от кампания по повод обявената 2024-а за година на живите пясъци по Черноморието.
Бургаската дюна, заснета от дрон - за разлика от много унищожени дюни по Южното Черноморие тя все още е сравнително добре запазена.

Ще има още събития, чрез които да се намалят заплахите към тези природни образувания по черноморското ни крайбрежие

Кампания за опазване на пясъчните дюни по родното Черноморие започва Българска фондация "Биоразнообразие", а първата акция бе в Бургас в четвъртък вечерта.

Десетки доброволци заедно с опитните еколози на фондацията почистиха дюната на бургаския южен плаж – едно от любимите места на местните жители.

"Сравнително запазена и с ценно  биоразнообразие
е дюната,

която се намира встрани от Морската гара. Но има и проблеми, които могат да бъдат решени с конкретни дейности, а ефектът от тях ще се види в съвсем кратки срокове", обясни Радостина Ценова от "Биоразнообразие".

Освен че дюната бе почистена от отпадъци, екозащитниците отстраниха инвазивни растителни видове и поставиха табели, които информират за важността на пясъчните дюни и какво всеки от нас може да направи, за да осигури съществуването им.

"На място доброволците се запознаха с различните видове дюни - зараждащи се, сиви и бели, с характерните растителни видове, които живеят на нашата дюна и със заплахите, които ги дебнат", разказа Спас Узунов, експерт от БФБ.

Той уточни, че след извънредна проверка с РИОСВ по бургаската дюна са били установени

много чужди инвазивни видове,  определени за
премахване,

като айлант, гледичия, злолетица, лобода, хлебно дърво, миризлива върба.

Това са видове, които са внесени отвън, а не са естествено разпространени у нас. Появата им е резултат от човешките дейности – транспорт, туризъм, търговия, земеделие, градинарство, залесяване.  

"Повечето инвазивни чужди видове растения имат мощни механизми за размножаване и оцеляване, не са претенциозни и нямат естествени вредители", обясни Спас Узунов.

От БФБ са убедени, че акции като тази на 4 юли ще подобрят състоянието на пясъчните дюни. Конкретен повод за акцията по почистване на бургаската дюна е това, че 2024 г. е обявена за година на живите пясъци по черноморското ни крайбрежие.

Ще има още много събития, чрез които да се намалят заплахите към тези природни образувания, да подобрят условията в дюнните местообитания и да повишат обществената осведоменост и ангажираност за тяхното опазване, коментират от фондацията.

7565 лв. са събрани благодарение на подкрепата на стотици граждани

чрез дарения в специален фонд. С тях стартира кампанията за опазване на дюните.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>