Узбеки берат череши, киргизи готвят и чистят - шареното лице на Албена

05.07.2024 17:32 Надежда Алексиева
Рафшдан и Джасур от Узбекистан може би ще дойдат отново догодина.
24-годишният Ирфам от Бали стана любимец на целия персонал в хотела, в който работи.
Креол, Ловевърн и Лорийн (от ляво на дясно) от остров Мартиника са на рецепцията на хотел, говорят френски и английски.

Чужденци от екзотични държави работят по курортите ни

Кой да ни каже, че един ден узбеки ще ни берат черешите, а киргизи ще сервират в крайморските ни курорти? Чужденци от екзотични държави гастролират това лято сред обслужващия персонал в курорта Албенкои от тях са прелетели половината свят, докато дойдат тук. Идват от Узбекистан, Казахстан, Киргизстан, Турция, за първи път - от индонезийския остров Бали. Четири девойки са тук по програма “Еразъм” от карибския остров Мартиника.

“Процедурите за издаване на визи са много тромави, а напливът за работна ръка от Азия - голям. Оказахме се неподготвени да поемем кандидатите от Непал, Индия и Бали”, разказва Маринела Цанева, оперативен директор на курорта Албена.

От 2160 души персонал 430 са чужденци,

а трябвало да бъдат 900.

Най-много има от Киргизстан, след тях - от Узбекистан. От бежанците от Украйна са едва двайсетина, работят предимно като козметички. 19 души идват от Индонезия, трудят се в ресторантите.

Турците са около 50, идват от няколко години и са само готвачи. Готвят както традиционни турски блюда, така и български манджи.

“За българите трудът в туристическия бранш стана непривлекателен, но и ние като работодатели трябва да инвестираме в собствени кадри и да променим стереотипа”, казва Маринела Цанева.

Сега обаче хора за работа няма, сезонът е кратък, заплащането не е високо и се налага да се оглеждат за работна ръка отдалече. В курорта поемат разходите по издаването на визи, пътуването, престоя и храната на чужденците, които работят като бармани, сервитьори, готвачи, камериери, градинари, в селското стопанство на комплекса. Постепенно гостите свикват с разноликия екип.

Някои от кандидат-работниците обаче така и не стигат до Албена - няколко непалци например използвали сгодния случай да пристигнат в шенгенското пространство, за да забегнат нанякъде, въпреки поетия ангажимент. Това е част от риска.

Другата част - забавяне на визите.

Затова от Индонезия дошли само 19 души. 24-годишният Ирфам например пристига от Бали и това е първото му пътуване извън родината му. Английският му не е много добър, затова работи в кухнята, на барбекюто или прави пресни сокове на закуска. Усмивката не слиза от лицето му и той бързо се превръща в любимец на хотела.

Йога Кадек, на 22 г., и Рести Уахуни, на 21, също са от Бали. Тук

получават по 1000 лв. на месец плюс бакшиши,

които невинаги са щедри. За същия труд в Бали биха вземали около 350 лв. И двамата имат опит в туризма, искат да продължат да учат в университет. Но за целта трябва да спечелят нужните средства.

Изповядват индуизъм и намират свой начин да се молят на спокойствие.

Работната седмица е от 5 дни, но често се налага да се трудят и в шестия. Когато са в почивка, обичат да ходят на плаж. Йога и Рести намерили в Албена нови приятели. Срещат добро отношение от работодателите. Обаче

не са сигурни дали ще повторят авантюрата догодина

Четирите девойки от карибския остров Мартиника, дошли по програма “Еразъм”, са 18-годишни. Креол, Ловевърн, Лорийн и Майли са приятелки, говорят френски и английски - назначени са на рецепцията на хотел. Казват, че им харесва у нас, хората били любезни с тях, само понякога деца се присмивали на мургавите им кожи. Искат да продължат да учат, може би във Франция.

За тези, които не ги е страх от работа - в Албена възможности много. Някои от чужденците се включиха в прибиране на реколтата от градините, които комплексът поддържа. Узбеките например браха череши.

Освен надницата им плащат по левче на килограм,

някои стигат до 80 кг на ден. Има желаещи да влязат и в ябълковите масиви, когато плодовете узреят.

В последния ден от черешобера откриваме Рафшдан и Джасур от узбекския град Коканд. Те са на 20 и 23 г., Рафшдан следва икономика в университета, обича да пътува. Казва, че заплатата му като сервитьор тук и в родината му е една и съща. У нас трупа опит, създава и нови приятелства. Двамата с Джасур обичат приключенията,

планират да дойдат отново

В черешовите градини на Албена се отглеждат осем сорта. Част от продукцията предлагат на гостите в по-луксозните хотели, останалата правят на сок или продават. Стопанството на комплекса включва още слънчоглед, силажна царевица, домати. Гледат и 430 телета блек ангъс.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>