Обвинената за трафик на 17 наши бебета пред съда: Искам в Гърция, колкото се може по-бързо!

05.07.2024 14:42 Тони Щилиянова
Гюлгес Салим в Бургаския апелативен съд Снимка: Тони Щилянова

Гюлгес Салим била наскоро оперирана, от ареста я водили в болницата да й махат конците

"Искам в Гърция, колкото се може по-бързо. Да се явя там - това искам", каза в Бургаския апелативен съд преди минути 44-годишната Гюлгес Салим. Тя се разследва в южната  за трафик на 17 бебета и бе арестувана в Камено миналата седмица, след като срещу нея е издадена европейска заповед за арест от гръцката прокуратура. 

Днес по настояване на защитата й, в съда бе разпитан мъжът, с когото Гюлгес живее на семейни начела вече 17 години. Атанас Иванов заяви, че двамата работили в чужбина през последните 6-7 години, като освен в Гърция, са били и в Германия, и в Холандия. Те обаче често се връщали в България и винаги в бащината къща на Атанас в Камено. Точно от там е арестувана Гюлгес след специализирана полицейска акция. 

Адвокатът й Калин Янев настоя за по-лека мярка за задържане - домашен арест или парична гаранция заради влошеното й здравословно състояние. Тя била прясно оперирана, дори да се наложило от ареста да я водят в болница, за да й махат конците. Освен това трябвало да бъде на строг диетичен режим, който в ареста не можело да се спазва. 

Според адвокат Янев няма опасност клиентката му да се укрие, тя не е осъждана и никога не е била уведомявана или призовавана от гръцките власти, където се води разследването за трафик на бебета от България към Гърция.

Прокуратурата обаче настоя Гюлгес Салим да остане в ареста, за да може да бъде обезпечена за делото по същество, което трябва да реши дали ще бъде екстрадирана в Гърция. Ако бъде призната за виновна, тя може да получи от 5 до 10 г. лишаване от свобода. 

В кулоарите на съда мъжът на арестуваната отрече тя да се е занимавала с продажба на бебета. Очаква се съдът да се произнесе в 15,15 часа. 

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>