Министърът на правосъдието: С 1,5 млн. лв. ремонтираме Пловдивския затвор (Снимки)

05.07.2024 12:23 Никола Михайлов
Министърът на правосъдието Мария Павлова в Пловдив.
Обновеното затворническо общежитие отговаря на всички международни изисквания.
Министърът на правосъдието Мария Павлова и директорът на Главна дирекция изпълняване на наказанията гл. комисар Ивайло Йорданов прерязаха лентата.
Главен инспектор Стоян Грозев разказа повече за проекта.
Модерните стаи, в които ще бъдат настанени лишените от свобода.
Всяка стая има самостоятелна баня.
Общежитието разполага с 4 кухни.

Мария Павлова преряза лентата на обновеното затворническо общежитие в града

Пловдивският затвор, в който излежават присъди над 400 души, ще бъде обновен с 1,5 млн. лева. Вече има сключен договор, избран е изпълнител. Предстои строително-монтажните дейности за подобряване на условията на лишените от свобода да стартират.

Това съобщи министърът на правосъдието Мария Павлова. Тя е в Пловдив за откриването на обновеното затворническо общежитие в града. То е с капацитет 130 души и там ще бъдат настанени осъдени за престъпления по непредпазливост или такива, които скоро ще бъдат освободени. 

"Преди година и 4 месеца, когато започна този проект, аз видях един макет и не можех да си представя как реално ще изглежда. Сградата беше порутена, бивш свинарник. Не си представях как ще се случат нещата в толкова кратко време", заяви министър Павлова. Тя беше впечатлена от модерното съоръжение, което отговаря както на всички мждународни изисквания, така и на българското законодателство. "Министерството се стреми не само да подобрява условията, в които пребивават лишените от свобода, но и тези, в които нашите служители изпълняват ежедневно служебните си задължения", заяви Мария Павлова. 

Общежитието е обновено по програма "Правосъдие" към Норвежкия финансов механизъм 2019-2021 г. "През ноември 2021 г. беше изготвен проект от експерти, а на 21 февруари м.г. официално беше открита строителната площадка", обясни главен инспектор Стоян Грозев. Сградата е на 2 етажа с обща площ 1789 кв.м. На първото ниво има 32 стаи с две легла и самостоятелна баня, две от които за хора с физически увреждания, които са по-големи. На втория етаж има още 33. На всяко ниво има по 2 кухни с трапезарии и перални помещения. Общежитието разполага и със стая за медицинско обслужване.

"Целта е в помещения, близки до семейната среда, лишените от свобода да се адаптират по-бързо към завръщането си в обществото. Към тях ще се прилагат специални програми за интеграция, които се ползват в световен мащаб от години", каза Грозев. 

По думите на министър Павлова новата сграда отговаря и на препоръките, които България получава с ежегодните доклади на Комитета против изтезанията и с делата от Европейския съд за правата на човека. "В стария му вариант общежитието беше в много лошо състояние, което водеше до много жалби от лишени от свобода до Министерството на правосъдието. С реновирането покриваме всички стандарти", натърти отново тя. 

Освен общежитието, на територията му бяха обновени и къщички тип half way house. В тях живеят по 9 лишени от свобода в последните месеци от присъдите им. "С тях ще работят психолози в среда близка до семейната, за да се намалят случаите на рецидив", обясни Мария Павлова. Работата по общежитието и къщичките е била на обща стойност 2 726 020 лв. с ДДС. 

Други от От Пловдив

Костадин Димитров и Георги Георгиев: Да бъдем близо до хората е истинската сила на ГЕРБ

Да бъдем близо до хората и да сме адекватни на техните изисквания и очаквания – това е истинската сила на политиката на партия ГЕРБ. Тя е в способността да бъдеш сред хората и да ги изслушваш

Кючука конкурира народния събор в "Тракия", тази вечер е апогеят на танците и купона (Видео)

Мнозина от жителите приветстват инициативата, не са малко и онези, които казват, че тя повече приляга за селски събор Народният събор в "Тракия" има сериозен конкурент в лицето на район "Южен"

Студент от Пловдив влиза в затвора, хванали го с наркотици за близо 2000 лева

Това не е първата му присъда и макар да е признал вина, не е успял да се споразумее за условно наказание Пловдивски студент ще трябва да излежи 7-месечна ефективна присъда, след като е бил хванат

Съдът посече диригента Манукян, трябва да плати 50 000 лв. за свободата си

Мярката му за неотклонение беше потвърдена Пловдивският окръжен съд не уважи искането на вече бившия директор на театъра в Разград - диригентът Левон Манукян, паричната му гаранция от 50 000 лв

Почина бившият шеф на Здравната каса - пловдивчанинът д-р Глинка Комитов

Преди да се издигне до високия пост в София, той беше шеф на канцеларията на председателя на общинския съвет в Пловдив Красимир Орбетенов На 70 години д-р Глинка Комитов, бивш шеф на НЗОК

>