Васил Терзиев: Искам да има Войнишки паметник, но не вървяхме в правилната посока

05.07.2024 11:24
Васил Терзиев

Кметът на София Васил Терзиев е спрял идейният проект за възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк до НДК, защото "за пореден път не вървим в правилната посока". Министерството на културата пък препоръчало да се изчистят противоречията около него.

Вторият проблем пък бил, че резултатът от този конкурс щял да седи в градска среда стотици години. 

Искам да го има този паметник и мотивацията ми е максимално бързо да бъде реализиран паметник, който да отдава почит на тези хора, които са загубили живота си за България, каза Терзиев на изслушването му в съвместното заседание на комисиите по култура и архитектура в СОС. 

Кметът обясни, че е не е експерт и не може да каже как да изглежда, а за мястото обясни, че има мнение, но ще чуе първо всички.

През май на първо място бе класиран проектът на архитектурно студио "Гебуплан" с ръководител арх. Филипа Гугучкова. Той предвижда стриктно възстановените по оригинални чертежи. Заложени бяха водни езерца, съобразени с архитектурата на сегашните фонтани. На гърба на мемориалните стени пък трябваше да има "зелени ивици" - визуално продължение на парковата среда.

Други от От страната и света

Задържани са тримата мъже, извършвали непристойни действия в парка в Добрич

Полицията е установила и задържала тримата мъже, които бяха издирвани заради сигнали в социалните мрежи за това, че извършват непристойни действия в парка в Добрич.

Херман Саймън пред Радио Китай: Китайският пазар е от ключово значение за германските компании

„Германските инвестиции в Китай достигнаха нов рекорд през първата половина на 2024 г., продължавайки възходящата тенденция от 2023 г.“, заяви Херман Саймън, известен германски икономист

3 месеца след убийството на Паро Боксьора арестуваха бандата му за изнудвания и вдовицата му

Съпругата на застреляния на 4 юли Паруш Парушев-Паро Боксьора и негови приближени са арестуваната банда за изнудвания, за която от МВР и прокуратурата съобщиха днес, научи "24 часа"

Евростат: Износът на високотехнологични продукти от ЕС през 2023 г. расте, вносът спада

През 2023 г. ЕС е внесъл високотехнологични продукти на стойност 478 милиарда евро, което е лек спад от 1 на сто в сравнение с 2022 г. Това показват най-новите данни на Евростат

Спестовността на домакинствата в еврозоната продължава да расте

Коефициентът на спестяване, определен като съотношение между спестените средства и разполагаемия доход, в еврозоната, е бил 15,7 на сто през второто тримесечие спрямо 15

>