Туристи чезнат в Гърция. Учени: Жегата е виновна, мъти мозъка

05.07.2024 11:11
Туристи се разхождат в жегата пред Акропола в Атина.
Температурата в Гърция стигна 40 градуса още през юни.

При голяма топлина хората действат импулсивно и вземат рискови решения, показват изследвания

Необичайно много смъртни случаи и огромен брой изчезнали туристи бяха регистрирани през юни в Гърция и учените са на мнение, че за това в виновна подранилата ужасна жега от 40 градуса, която задушаваше страната през последните седмици.

Преди седмица 67-годишен германски турист бе открит мъртъв на остров Крит, обяви местната полиция. Той излязъл сам на разходка и след няколко часа се обадил на жена си да каже, че се чувства много зле. Веднага била организирана спасителна операция, включително с дронове, и тялото на мъжа било забелязано в каньона Трипити.

Това е само един от поредицата случаи, които в началото изглеждаха мистериозни, но всъщност по всичко личи, че са причинени единствено от непредпазливост. До вторник все още се издирваха две изчезнали французойки, на 73 и 64 г., на остров Сикинос, както и 59-годишен американец, прекарващ ваканцията си на остров Аморгос.

Миналата седмица на остров Матраки в Йонийско море бе намерен мъртъв негов 55-годишен сънародник. Същата съдба сполетя мъж от Нидерландия на егейския остров Самос.

Трагичната поредица започна на 9 юни с изчезването на известния британски тв водещ доктор Майкъл Мозли,

открит бездиханен на остров Сими след 4-дневна издирвателна операция със самолети, дронове и кораби. Той също бе излязъл да се разхожда сам в убийствените горещини.

Мозли е изключително популярен в родината си със своите системи за бързо отслабване и диетично хранене, затова издирването му бе следено всекидневно от всички медии във Великобритания. При аутопсията му не бе намерена никаква следа от насилие. По последни данни общият брой на починалите и изчезналите чужденци в Гърция вече надхвърля 10, пише в. "Ню Йорк Таймс".

Общото при всички случаи е, че хората са излизали да се разхождат, независимо от високите температури, заяви пред Ройтерс полицейският говорител на Южния егейски регион Петрос Василакис.

Учени казват, че случващото се в Гърция е предупредителен знак за въздействието на екстремната топлина върху тялото и по-специално върху мозъка, което потенциално причинява объркване, засяга способността на хората за вземане на решения и дори възприятието им за риск. Тъй като изменението на климата подхранва по-дълги и по-тежки горещи вълни, изследователите се опитват да разгадаят как нашите мозъци ще се справят с новите условия, посочва Си Ен Ен.

Традиционно проучванията се фокусират върху въздействието на екстремната топлина върху мускулите, кожата, белите дробове и сърцето, но „за мен мозъкът е ключът към всичко", каза Дамян Бейли, професор по физиология и биохимия в Университета на Южен Уелс. Това е "главният превключвател" за тялото, казва той. Телесната температура се регулира в мозъка.

Хипоталамусът, малка структура с форма на диамант, действа като термостат

Той изпълнява деликатен танц, за да поддържа вътрешната температура на тялото на или много близо до 37 градуса по Целзий (98,6 по Фаренхайт). Когато е горещо, хипоталамусът активира потните жлези и разширява кръвоносните съдове, за да охлади тялото.

Но мозъкът функционира добре в тесен диапазон от температури и дори малки промени могат да му повлияят. Много хора познават усещането за мързел и липса на енергия в топъл летен ден. Но тъй като топлината се увеличава непрекъснато, това може да има сериозни ефекти, включително намаляване на течностите в тялото и на притока на кръв към мозъка, обяснява Бейли. Той сравнява мозъка с голяма и мощна кола, която се нуждае от огромни ресурси, за да функционира.

Тестовете, които ученият е провел върху участници в изследване в екологична камера, където температурата се повишава от 21 до 40 градуса по Целзий (около 70 до 104 по Фаренхайт),

показват спад в притокана кръв към мозъка

с около 9-10 процента

"Това е много от гледна точка на липсата на достатъчно гориво в двигател, който работи през цялото време на висока скорост", казва Бейли.

Екстремната топлина може да наруши типичната мозъчна дейност, добавя Ким Мейденбауер, невроложка от Вашингтонския държавен университет. Мозъчните мрежи, които обикновено позволяват на хората да мислят ясно, да разсъждават, да помнят и да конструират и формулират идеи, могат да бъдат "изхвърлени от строя", подчертава тя.

Става по-трудно да се вземат сложни решения, като например по коя пътека да се поеме при поход - решение, което звучи просто, но изисква претегляне на множество различни фактори. Има също доказателства, че хората са по-склонни да поемат рискове и да проявят импулсивно поведение, когато са изложени на топлина, посочва невроложката.

Промененото възприемане на риска, съчетано с нарушена когнитивна функция, може да има много сериозни последици.

"Претоплянето и изгарянето е само един от проблемите.

Говорим за потенциално животозастрашаващи

ситуации като вземане на лоши решения и

замъгляване на преценката",

обяснява Майденбауер.

Учените едва напоследък започват да разкриват диапазона от въздействия, които топлината има върху мозъка, не само по отношение на вземането на решения, но и на настроението, емоциите и психичното здраве. В тази сфера все още има много неизвестни.

Някои хора са по-уязвими от топлината от други. Възрастните, особено тези над 65 години, са изложени на по-голям риск, тъй като телата им не винаги се терморегулират добре. Всички изчезнали в Гърция хора са били на възраст над 50. Много малки деца и бременни жени също са изправени пред повишен риск, както и тези с предшестващи заболявания, включително психични.

Но топлината може да бъде опасна за всеки. През 2016 г. екип от учени проследява 44-ма студенти по време на гореща вълна в Бостън и установява, че тези без климатик са имали значителни спадове в представянето по време на изпити.

Никой не е имунизиран срещу въздействието на топлината - смята Хосе Гилермо Седеньо Лоран, един от авторите на изследването и асистент в Училището по обществено здраве "Рутгерс". - Нашият мозък е изключително чувствителен орган."

Съществуват обаче поведенчески модели, които може да намалят риска, казват експертите. Те включват

Важно е да не стигате до момента, в който тялото губи течности по-бързо, отколкото може да ги поеме.

Експертите препоръчват и електролитни напитки,

които могат да помогнат за заместването на част от течностите, загубени чрез изпотяване.

Използвайте приложения за споделяне на местоположение, съветва Майденбауер. "Уверете се, че някой знае къде се намирате", добавя тя.

В дългосрочен план редовните упражнения са важни - при условие че не са навън в най-голямата жега - тъй като могат да помогнат на тялото да се терморегулира. „Колкото по-тренирани сте, толкова по-устойчив сте на тези климатични натоварвания на околната среда", обяснява Бейли.

Ще отнеме време, за да се разкрият точните причини за смъртта на онези, които са загубили живота си в Гърция, но има поука, която може да бъде извлечена от трагедиите, смята ученият. И основната е, че колкото и в добра форма да се чувствате, излизането навън на 40 градуса си остава истинско предизвикателство и заплаха.

Други от От страната и света

Изкарват повече полицаи в София, военните готови да пазят границата (Обзор)

Мерките са превантивни, у нас няма риск от терористични и други заплахи Извеждането на 169 българи от Ливан съгласувано с партньорските служби, още 25 семейства искат да се приберат Полицейското

Прокурорският син от Перник излиза от ареста след трета условна присъда (Обзор)

Осъдиха побойника Васил Михайлов и за закана с убийство към приятелката му Боряна, но засега няма да влиза в затвора Условна присъда от година и 8 месеца с 4-годишен изпитателен срок за закана с

Антикорупционната комисия влязла в дома на кандидат-депутат от кръга на Ахмед Доган

Агенти на Комисията за противодействие на корупцията са влезли тази вечер в дома на Джейхан Ибрямов - кандидат за депутат от Алианс за права и свободи на Ахмед Доган

Геле Войника хванат с крадена кола в София

Автокрадецът Геле Войника е хванат с крадена кола, научи "24 часа". Той е бил заловен от криминалисти на 7-о РУ към СДВР в тунела за кв. "Люлин". Заради ареста движението в тунела е затруднено

Тел Авив готви отмъщение на Иран с удар по петролните рафинерии (Обзор)

Забраниха на шефа на ООН да влиза в Израел Израел готви отмъщение на Иран, което може да засегне петролните рафинерии на страната, след като Техеран изстреля близо 200 балистични ракети по израелска

>