Летният политически календар: ако КС се забави, до края на юли приключват и с третия мандат – вотът върви към 29.IХ. или 6.Х.

05.07.2024 07:30
Бойко Борисов предупреди, че няма да участва в преговори за втория и третия мандат. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Румен Радев СНИМКА: Румяна Тонева

Още на 29 септември биха могли да са предсрочните избори при окончателен провал на 50-ия парламент да излъчи правителство. По-вероятна обаче е първата неделя на октомври - на 6-и.

Това сочи летният политически календар при последния развой на събитията в Народното събрание. Бойко Борисов остана твърд, че ГЕРБ няма да участва в никакви преговори по втория и третия мандат, от четвъртък това е позицията и на председателя на ДПС Делян Пеевски.

Странни заявки направи водачът на “Възраждане” Костадин Костадинов, след като Борисов го определи за “новия лидер в парламента”. Нямаме проблем да преодолеем различията си с другите политически сили в парламента на основата на основния демократичен принцип - народовластието, обяви той по отношение на 3-ия мандат. Ако ПП-ДБ били съгласни да се правят референдуми по основните въпроси, това бил ключът, обясни Костадинов. Предишна подобна негова оферта към ПП-ДБ обаче бе отхвърлена от тях.

Иначе за втория мандат Лена Бориславова изрази готовност да го вземат при разпад на групата на ДПС, но такъв явно засега не се очертава.

Именно изчистване на политическия терен изчаква президентът, за да реши кога ще връчи втория мандат, който се полага на ДПС.

Трябва да се съобразявам не само за връчването на мандата, а и кога да са евентуалните предсрочни избори -

август не е най-добрият за кампания,

нито избори до средата на септември, обясни

Според анализатори обаче той изчаква разчистване и на правния терен заради дадените на КС промени в конституцията. Първоначално се знаеше, че Конституционният съд ще се произнесе до края на юли дали отменя новите правила за служебния кабинет и промените за съдебната власт, атакувани от президента, ИТН и “Възраждане”.

Такова решение би паснало точно на горещия политически календар - ако КС отмени “домовата книга”, по която Радев вече е длъжен да избира служебен премиер, той ще може да назначи истинско свое правителство като тези на Гълъб Донев. Тогава, твърдят фигури от партийните централи, е много вероятно президентът все пак да задейства и своя политически проект. Социолозите са категорични, че направи ли го, Радев ще спечели следващите избори. При това сондажите им са отпреди ситуацията в парламента да ескалира с проваления първи мандат, кризата във “Величие”, “листопада” в ДПС и войната в БСП.

Конституционният съд няма срок, в който да обяви своето решение. И наред със слуховете в правните среди да е готов до края на юли, напоследък се чуват и твърдения, че съдиите ще се произнесат чак през септември или дори в началото на октомври. И двете версии не са потвърдени от членове на КС.

“На мен ми се иска решението да излезе в един по-спокоен момент, но това е само мое желание”, обясни конституционалистът Орлин Колев. Евентуално решение в този момент може да предизвика още объркване в и без това обърканата ситуация.

Правната мисъл е разделена

по въпроса какво ще стане, ако КС отмени начина на формиране на служебното правителство, въведен с последните промени. Според част от юристите тогава просто ще се възкреси старото положение. Според друга обаче може да се отвори дупка в основния закон. Което налага ново законодателстване от страна на депутатите.

При всички положения щяло да има двусмислие и затова се очаква в мотивите си самият КС да обясни какво се случва и да даде насока.

Ако магистратите наистина се забавят толкова, няма логика и президентът да бави изчерпването на процедурата с мандатите и насрочването на седмите поред парламентарни избори.

“Ако продължат тези цикли, които не пораждат нищо, не изключвам и

злокобни сценарии през октомври

По-голямата заплаха е да кажат през октомври, че демокрацията е неработеща система и трябва да се търси друг път!" Това пък предупреди зам.-шефът на ГЕРБ Томислав Дончев.

Други от От страната и света

Задържаха кандидат-депутат от кръга на Ахмед Доган с белязани пари (Обновена)

Агенти на Комисията за противодействие на корупцията са влезли тази вечер в дома на Джейхан Ибрямов - кандидат за депутат от Алианс за права и свободи на Ахмед Доган

Изкарват повече полицаи в София, военните готови да пазят границата (Обзор)

Мерките са превантивни, у нас няма риск от терористични и други заплахи Извеждането на 169 българи от Ливан съгласувано с партньорските служби, още 25 семейства искат да се приберат Полицейското

Прокурорският син от Перник излиза от ареста след трета условна присъда (Обзор)

Осъдиха побойника Васил Михайлов и за закана с убийство към приятелката му Боряна, но засега няма да влиза в затвора Условна присъда от година и 8 месеца с 4-годишен изпитателен срок за закана с

Антикорупционната комисия влязла в дома на кандидат-депутат от кръга на Ахмед Доган

Агенти на Комисията за противодействие на корупцията са влезли тази вечер в дома на Джейхан Ибрямов - кандидат за депутат от Алианс за права и свободи на Ахмед Доган

Геле Войника хванат с крадена кола в София

Автокрадецът Геле Войника е хванат с крадена кола, научи "24 часа". Той е бил заловен от криминалисти на 7-о РУ към СДВР в тунела за кв. "Люлин". Заради ареста движението в тунела е затруднено

>