И Пеевски обяви курс към избори, ДПС ще е единна с тях

04.07.2024 22:30 Весела Бачева
Делян Пеевски призова президента да не бави връчването на мандатите.
Джевдет Чакъров настоя ръководните органи на партията да започнат да заседават редовно.

Парламентарната група на ДПС остава цяла, поне засега, и втора по големина в парламента. Така тя ще вземе втория мандат, който по конституция президентът ще ѝ връчи.

Двамата сме с г-н Доган, обяви лидерът ѝ Делян Пеевски след шокиращото разделение в партията при гласуването на кандидатурата на ГЕРБ за премиер Росен Желязков в сряда. 15 от ДПС не подкрепиха кабинет на ГЕРБ - така, както им заръчал почетният председател, а 30 бяха солидарни с Пеевски, че хората искат да има правителство.

Да подходи държавнически и да опита кабинет и с втория, и с третия мандат, обеща преди ден от парламентарната трибуна зам.-председателят Йордан Цонев. След турболентните събития и “листопада” в ДПС обаче в четвъртък Пеевски зададе курс към предсрочни избори, за какъвто вече открито говори Бойко Борисов.

Няма подкрепа да се случи с втория мандат. Те ясно го заявиха ПП-ДБ и ГЕРБ. Обезсмисля нещата. Затова

призовавам президента да забърза процедурата,

да не я бави. Ще върнем мандата веднага след като го получим.

Третият мандат се вижда също, че няма да е успешен, защото нищо не могат да направят БСП сами без нас, ГЕРБ и ПП-ДБ. Затова е ясно, че вървим към избори, обяви председателят пред медии в парламента.

Но предупреди: Това е огромна грешка, наливаме в разрухата на държавата. Всички хора по места искат правителство, затова са ни изпратили тук. Трябва да престанем с тези игри и да излъчим правителство.

Именно с нуждата от стабилна редовна власт Пеевски мотивира в сряда решението си депутатите от ДПС да подкрепят опита на Желязков за кабинет на ГЕРБ.

Но го сториха 2/3 от групата, след като преди това на заседанието ѝ бе изключен Рамадан Аталай - първи обявил публично, че Доган е казал да се гласува против такова правителство. Причината - реално преговори с ДПС за него не били водени, посочил почетният лидер.

Има 30 евроатлантици, те остават депутати, отсече Пеевски. Това породи очакване останалите, сред които и другият председател Джевдет Чакъров, да се отделят от групата.

В четвъртък обаче от ПГ на ДПС бе изключен само Джейхан Ибрямов - вторият зам.-председател на партията след Айсел Руфад. Основанието отново беше решение на областната структура - в случая тази в Търговище, която сне доверие от него. В протокола си оттам е записала, че Ибрямов всява раздор и не си изпълнява обещанията. Решението е било взето единодушно и бе оповестено веднага след като Ибрямов обяви, че не е гласувал “въздържал се” - както е отчела техниката в НС, а против кабинета “Желязков”.

Че изричната му воля не е била отчетена, обяви с писмо до шефката на парламента Рая Назарян и колегата му Ердуан Мехмед. И така също мина в лагера на Доган.

Изключени са само хора, които са поискали организациите.

Няма нито един изключен от мен човек,

категоричен бе Пеевски, като даде да се разбере, че “листопадът” в групата спира. Разцепление няма, настоя той и успокои: “ДПС ще бъде монолитно и ние с г-н Доган ще бъдем заедно”.

Не отговори на въпроса разговаряли ли са с Ахмед Доган, който - както неофициално се знае - от две седмици е в лятната си резиденция в Росенец и се очакваше в сряда вечерта по-близките му да отидат при него. Това си е между нас двамата, отклони въпросите Пеевски.

Може да сме имали принципни различия по тези теми. Прибързана радост на проруските партии и на други партии. ДПС ще бъде монолитно. С г-н Доган, както двамата сме го правили, ДПС ще върви напред и ще има все по-добри резултати.

На никого няма да позволим да цепи, да интригантства. Моите различия са към

определени хора Искам да се чуват регионите. Когото не харесват хората, не искам да е депутат, да се бърка за организациите и да потиска и мачка хората, обясни Пеевски.

Има проблем с едноличното управление на партията, коментирали сме всички тази ситуация, обяви обаче пред обществената телевизия другият председател Джевдет Чакъров часове по-късно. Той даде интервю за БНТ вечерта.

“В следващите дни, или когато реши”, Доган ще обяви позицията си, предаде Чакъров. “24 часа” научи, че лагерът на почетни лидер се е събрал в хотел в Поморие.

По-рано през деня в парламента Чакъров потвърди, че разделение и напрежение в партията има. За първи път говори публично в този дух.

Трябва да се променят принципите на управление в партията, защото

едноличното управление води до тези процеси,

лаконичен бе Чакъров. Но настоя, че “колективните органи трябва да работят”. По-късно пред БНТ даде пример, че Централното оперативно бюро не се събира.

ДПС трябва да бъде себе си и единно, както е било през годините. “Има сериозни съпротивителни сили”, заяви още Джевдет Чакъров.

Отрече гласуването му против кабинета заедно с останалите 14, послушали Доган, да е било бламиране на Пеевски. Нормално ли е да не сме имали обсъждане, да не сме видели програмата на този кабинет - знаете ли в Европа по колко месеца се готви едно коалиционно споразумение, защо не стъпваме на този опит, попита обаче Чакъров.

Ще намерим сили да преодолеем напрежението, увери все пак той. И органите на ДПС щели да започнат пак да функционират както преди.

Всички в ДПС сме евроатлантици, няма такова деление, отвърна задочно на репликата на Пеевски от предния ден.

“Аз и колегите сме с автентичното, истинското ДПС – за това става въпрос”,

обобщи ситуацията Джевдет Чакъров.

От 7 заместник-председатели на партията двама бяха изхвърлени (Руфад и Ибрямов), четирима гласуваха по Пеевски (Искра Михайлова, Йордан Цонев, Халил Летифов и Станислав Анастасов), а един заяви подкрепата си за Доган (евродепутатът Илхан Кючюк). В социалните мрежи местни организации продължават да разменят декларации.

А Пеевски призова да не се изопачават думите на другия председател. Всички в момента търсят конфликти. Няма да получите новина за ДПС. Разумът е с г-н Доган двамата да бъдем заедно, това искат и организациите и към това призовават. ДПС няма да се разцепи. Няма да позволя на дребни интриганти, които в момента мътят и неговата, и моята глава, да застрашат партията. Партията е на хората, ние трябва да сме до нашите хора и да бъдем все по-големи, зарече се той.

Други от От страната и света

Марчело Мастрояни сменя жена след жена, но не иска светът да го приема за секссимвол

Навършват се 100 години от смъртта на най-обичания, най-красивия, най-желания актьор Когато умира на 19 декември 1996 г., Марчело Мастрояни е в дома си с Анна Мария Тато - жената

Записали със СРС Джейхан Ибрямов да казва, че му трябват поне 1 млн. лв. за купуване на гласове (обзор)

С ключовия свидетел Мирослав Тодоров, който много пъти му бил давал пари, се познавали от 2000 г. В събота прокуратурата ще иска арест за народния представител

Бум на бизнеса с розовото масло - добивът се увеличил с 1000 тона (Обзор)

Износът основно за САЩ, Китай, Австралия, Япония, Индия и Великобритания, цените варират от 9500 до 16 050 долара за килограм Бизнесът с розово масло се оказва в разцвет

Радев и партиите на едно мнение: военно обучение за всеки, за да може да брани Отечеството (Обзор)

Със сигурност увеличават разходите за отбрана Всеки български гражданин трябва да има умения да участва в защитата на Отечеството. Около това се обединиха и политици

Черноморска мида възстановява популацията си край Созопол

Възстановяване на популациите от черноморски миди се забелязва по крайбрежието на Созопол. Това отбелязват повечето водолази там. За тях тази тенденция е силно положителна

>