Жители на Бургас стават акционери във фотоволтаичен парк на плувен комплекс

04.07.2024 14:06 Димчо Райков
Върху покрива на плувния комплекс ще бъде изграден цял фотоволтаичен парк.
Басейнът на ОЗК е с олимпийски размери.

Всеки ще получава годишен дивидент от 3% според вложената от него сума

Жителите на Бургас имат уникалния шанс да станат акционери в дружество за производство на ток от слънцето. Става въпрос за изграждането на фотоволтаичен парк върху покрива на спортна зала "Арена ОЗК", което се предвижда да стане с техни пари.

Идеята е на общината и бързо набира популярност сред жителите на морския град. Местната администрация разпространи важни

указания как бургазлии да се включат в амбициозния енергиен проект,

наречен "Енергийна общност Бургас - плувен комплекс "Славейков".

На страницата на общината са качени подробности за бизнес модела на енергийната общност, както и необходимите документи, които гражданите трябва да попълнят, за да направят своя инвестиция в проекта за зелена енергия.

Концепцията за създаване на "Енергийна общност Бургас - плувен комплекс "Славейков" предвижда гражданското сдружение да инвестира в създаване на фотоволтаична централа върху покрива на спортното съоръжение. Участието в енергийния кооператив ще е доброволно. Всеки от инвеститорите ще получава годишен дивидент от 3% според вложената от него сума.

Фотоволтаичната централа ще захранва с ток основно плувния комплекс. Предварителните анализи показват, че над 85% от генерираната слънчева енергия ще бъде използвана за плувния басейн на залата, което прави инвестицията изключително ефективна.

"Произведената електроенергия ще е с индикативна стойност 0,13 лв. за киловатчас и ще може да се използва и за други обекти, които са общинска собственост. Това ще допринесе за оптимизиране на разходите за електроенергия и постигане на по-голяма независимост в това отношение", коментира кметът Димитър Николов.

Планът е контролът на енергийния кооператив да се осъществява от всички негови членове в рамките на 10 г. След това  

соларната инсталация ще остане собственост на общината,

която ще я използва още 15 г. Продължителността на живот е планирана да бъде до 25 г. Според разчетите на общината соларния парк, който смята да изгради, ще струва 400 хил. лева.

Всеки гражданин може да инвестира сума от 750 лв. до 10 хил. лева. Това означава, че ако някой инвестира 10 хил. лева например, при лихва от 3% всяка година ще получава 1300 лева дивидент в продължение на 10 г.

Внушителният плувен комплекс парк "Арена ОЗК" отвори през май 2018 г. и е най-модерният в страната, отговарящ на най-високите изисквания на Международната федерация по плувни спортове и на Европейската плувна лига.

От откриването му в него са проведени множество спортни състезания от национална и световна величина. Освен професионални спортисти ОЗК се ползва и от граждани, които ходят да плуват за здраве.

Изграждането на "Арена ОЗК" бе финансирано със средства по Оперативна програма "Регионално развитие", Регионалния фонд за градско развитие и община Бургас.

Комплексът е с внушителни размери и харчи доста ток

Основната част е басейн с олимпийски размери. С дълбочината си от 2 до 3 метра и дължина от 50 метра  отговаря на изискванията на Международната федерация по плувни спортове и на Европейската плувна лига, което позволява в него да се провеждат състезания от най-висок ранг по плуване, водна топка и синхронно плуване.

Басейнът разполага с подвижна платформа, която може да разделя пространството на различни по дължина коридори в зависимост от различните спортове. Залата пък е оборудвана с 1200 седалки, има обособени и допълнителни места за хората с увреждания, на чието разположение са и два асансьора.

Извън залата комплексът разполага и с тенис кортове, спортно игрище с три терена, фитнес зала. За посетителите работят още парна баня и сауна, има и зони за отдих с възможност за занимания на открито като йога, аеробика, каланетика и футбол, танци и др.
От кметството се надяват, че

подобен проект с гражданско участие в добив на зелена енергия ще има и на други обекти

в общината. В морския град предстои да бъдат огледани и други обществени сгради, чиито покриви позволяват монтиране на фотоволтаични панели и същевременно използването им да е ефективно.

"Тепърва ще разширяваме енергийната общност в града" - лаконична бе зам.-кметицата по строителство Чанка Коралска.

Бургас е сред градовете в страната с най-ефективно използване на зелена енергия. От няколко години в града работи енергиен офис, който дава ценни съвети на хората при монтиране на слънчеви панели. От услугите му се ползват и граждани от други краища на страната.

В града бе направена карта къде е най-удачно да се монтират слънчеви панели според разположението на сградите и интензитета на слънцето.

Плановете на местната администрация са да използва все повече и геотермалната енергия за захранване на обществени сгради с ток, като пилотен проект вече бе реализиран в детска градина.

Други от От страната и света

Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в село Узунджово за два дни

Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

Вижте последните мигове на лидера на "Хамас" (Видео)

Видео на последните мигове на убития вчера лидер на "Хамас" Яхия Синуар беше разпространено из социалните мрежи. То е заснето с дрон от мястото, на което е бил ликвидиран

В Пловдив събират безплатно старите електроуреди

В стремежа си да насърчи опазването на околната среда и да улесни рециклирането на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, Община Пловдив предлага безплатна услуга по събиране на

Митничари задържаха 5000 кутии контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"

Митническите служители на граничния пункт "Капитан Андреево" откриха и задържаха 100 000 къса (5000 кутии) контрабандни цигари при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция

Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова излезе на свобода

Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова напусна следствения арест. Тя излезе на свобода след решението на Софийския градски съд, но отказа какъвто и да било коментар пред медии

>