ДПС на Пеевски = 30 депутати. 17 послушаха Доган, чака се коментар от “Росенец” (Обзор)

03.07.2024 22:30
Делян Пеевски призова депутатите на ДПС да подкрепят кабинета, а след вота излезе видимо ядосан от залата.
Симпатизанти на ДПС от цялата страна искат обяснение от Ахмед Доган за случващото се в партията. СНИМКА: АРХИВ
Съпредседателите на ДПС Пеевски и Чакъров са се срещнали с новия турски посланик у нас Мехмет Уянък, съобщиха от партията малко преди гласуването за кабинет. СНИМКА: ДПС

Конфликтът започнал още преди изборите, от дни партийната централа е заключена

30 депутати на ДПС застанаха зад председателя Делян Пеевски. Други 17 (15 и двама отлъчени) послушаха почетния председател на движението Ахмед Доган.

До това доведе вероятно един от най-турбулентните дни в историята на ДПС.

Рано сутринта пред bTV Ви излезе призованият да напусне парламента Рамадан Аталай. И обяви, че Ахмед Доган е наредил депутатите на движението да не подкрепят предложеното правителство на ГЕРБ, защото не е имало преговори нито по състава му, нито по политиките, които то ще провежда.

Час по-късно на заседание на парламентарната група, на което Рамадан Аталай е бил изключен, съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров е изчел разпореждане от Доган правителството да не се подкрепя.

Според разкази на депутати от движението Делян Пеевски заявил в отговор, че той е лидерът и никой не може да му дава разпореждания.

По-късно той лично потвърди ситуацията пред журналисти.

Такова нещо се опита да направи. Аз ще изпълня волята на хората. Хората в цялата страна съм ги видял - искат правителство. България трябва да има правителство. Ние трябва да се грижим за хората. Аз като лидер на ДПС съм отговорен само пред хората на ДПС. Това е спазване на устава на ДПС. ДПС се управлява от своя председател, заяви обясни Пеевски след заседанието на групата, попитан дали наистина Доган е наредил да не подкрепят кабинета.

В личен план - не. В партиен - ще изпълня волята на хората, отговори Пеевски на въпрос има ли разрив в отношенията му с Доган.

А минути по-късно пресцентърът на ДПС разпространи снимка на двамата председатели на партията Делян Пеевски и Джевдет Чакъров на среща с турския посланик Мехмет Уянък. Вероятно това бе и отговор на твърденията, че Пеевски неглижира другия председател на движението, на което почетният лидер също се възпротивил.

Чакъров застана в лагера на Доган с гласуването си против правителството с премиер Росен Желязков. В тази група още са Ализан Яхова, Анджей Джандев, Валентин Тончев, Едис Даудов, Ешереф Ешереф, Левент Мемиш, Мехмед Салим, Севим Али, Тимур Халилов, Фатме Рамадан, Хабибе Расим, Хайри Садъков, Юсеин Вейселов. Джейхан

Ибрямов бе отразен като “въздържал се” в протокола от гласуването, но по-късно уточни в социалните мрежи, че е бил против. Вечерта организацията в Търговище поиска изкрлючването му. В групата са и изгонените Рамадан Аталай и Айсел Руфад (тя цял ден в сряда бе извън парламента).

В подкрепа на правителството на ГЕРБ - на страната на Пеевски, застанаха пък Айтен Сабри, Атидже Алиева-Вели, Ахмед Вранчев, Байрам Байрам, Джем Яменов, Димитър Николов, Димитър Аврамов, Елван Гюркаш, Ердуан Мехмед, Ертен Анисова, Ибраим Зайденов (съпредседател на МДПС), Иво Цанев, Искра Михайлова, Йордан Цонев, Марио Рангелов, Мюмюн Мюмюн, Надя Петрова, Небие Кабак, Неждет Шабан, Николай Златарски, Павлин Кръстев, Станислав Анастасов, Фатима Йълдъс, Халил Летифов, Хамид Хамид, Хюсеин Хафъзов, Хюсни Адем, Цветан Енчев, Шендоан Халит.

Видяхме, че има 30 евро-атлантически депутати в ДПС. И те ще бъдат депутати, коментира след гласуването Пеевски.

За случващото се в ДПС продължава да обикаля и версията, че всичко това са съгласувани действия между Доган и Пеевски. Другата обаче разказва, че разривът помежду им е преди парламентарните избори, когато младият лидер е настоял този път извън парламента да останат Рамадан Аталай, Филиз Хюсменова (която подаде оставка като депутат от 50-ия парламент), Айсел Руфад. Доган не е подкрепил предложението.

Раздорът между Доган и Пеевски е станал видим след 17 юни, когато е възникнал дебат един или двама съпредседатели да има ДПС. Почетният председател - отново с мейл, както стана и сега за кабинета на ГЕРБ, е информирал за своята позиция. Три дни по-късно Пеевски стана единствен председател на парламентарната група, а Чакъров - редови депутат.

Няма официално потвърждение дали са факт взаимните предупреждения, които Пеевски и Доган са си отправили - че единият или другият няма да са част от партията.

Пред bTV Рамадан Аталай говори за чистка на приближените до Ахмед Доган, сред които е била и личната секретарка на почетния председател Биршен Ибрямова.

Депутатите от ДПС разказват за съвети към Пеевски да не влиза в конфликт с Доган и препоръка да се извини на почетния председател.

Междувременно централата на ДПС в София е била заключена, а сървърите ѝ - спрени. Официалното обяснение е, че в сградата на бул. “Александър Стамболийски” от януари тече ремонт.

Доган бил недоволен и от това, че от 24 февруари, когато Пеевски бе избран за (съ)председател на ДПС, не е свиквано заседание на Централното оперативно бюро - тясното партийно ръководство. Досега ЦОБ винаги е заседавал всеки вторник, а Доган е обсъждал там и въпроси, за които предварително е имал решение, твърдят негови приближени.

Според осведомени в сряда вечер към “Росенец” тръгнали приближени на почетния председател. Той самият от две седмици наблюдавал ситуацията от морската си резиденция.

Скандалът около ДПС в парламента се подгря сутринта и от искането дългогодишният кадър на партията Севджан Съдкъев да бъде освободен като член на Надзорния съвет на Агенцията за публичните предприятия и контрол. “Не разбирам защо си затваряме очите за това, което се случва в момента в държавата пред очите ни. Една парламентарна група - на ДПС, в момента провежда чистка в държавата, Пеевски разчиства хората на Доган”, скочи лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов. Депутатите отказаха да освободят Съдкъев. По-късно същия ден обаче служебният кабинет реши да го назначи за областен управител на Разград.

Кадри на ДПС бяха назначени и за управители на Шумен и Смолян - Бейнур Ахмед и Румен Пехливанов. Със заповед в сряда Главчев смени и зам.областния управител на Пазарджик Стефан Димитров с бившия депутат от ДПС Осман Мурадов. А преди седмица сложи на този пост в Кърджали областният председател на ДПС Ресми Мурад, в Хасково - Мехмед Атаман, в в Търговище Гюрсел Хасанов, също местен ДПС лидер.

Други от От страната и света

В България може да се съхранява отработеното ядрено гориво поне до 2032 г.

В България може да се съхранява отработеното ядрено гориво (ОЯГ) поне до 2032 г. Това каза председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Цанко Бачийски по време на семинар за журналисти

Кола се запали на автогарата в София

Кола се запали на автогарата в София, вида репортер на "24 часа".  Инцидентът е станал тази сутрин, като екипи на пожарната са се отзовали на мястото и са изгасили запалилия се автомобил

Първите българи, изведени от Ливан със съдействието на Канада, се прибраха благополучно

В тясна координация между Ситуационния център на МВнР, посолството ни в Бейрут, българските и партньорски служби, първата група българи, които бяха изведени от Ливан със съдействието на Канада

Патриарх Даниил ще отслужи заупокойна молитва за 1010-годишнината от смъртта на цар Самуил днес в Петрич

1010-годишнина от смъртта на цар Самуил ще отбележат днес в Петрич с редица инициативи, предаде БТА. Софийският университет „Свети Климент Охридски“, Община Петрич и Македонски научен институт

Клаудия и Робърт прелетяха 15 000 км от Сидни, за да вдигнат българска сватба - черпят 2 кебапчета и бира

Лиснаха менче с вода, гърмяха три пъти с газов пистолет, но нямаше кой да напие петела. Днес веселбата продължава Сватба на австралийци по старите български традиции

>