“Листопадът” отвя кабинета, най-бурните избори наесен (Обзор)

03.07.2024 22:00 Весела Бачева
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за първи път говори от парламентарната трибуна. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА
Ако не положим усилия да преодолеем разделението, сме обречени на изолация, обърна се кандидат-премиерът Росен Желязков към депутатите.
След като беше изключен от групата на ДПС, Рамадан Аталай седна на последния ред в пленарната зала.
Бойко Борисов няколко пъти влиза и излиза от пленарната зала.
Акад. Николай Денков
Дядо Даниил за първи път присъства на гласуване на кабинет като патриарх само три дни след избирането му.

Листопадите в другите партии не ни касаят.

Така евфемистично лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов назова разцеплението в ДПС, което бе официализирано часове преди парламентът да гласува проектокабинета “Росен Желязков”.

Малко след 16 ч в сряда обаче се оказа, че листопадът е отвял кабинета, а май и цялото 50-о НС.

Кандидатурата на бившия парламентарен шеф за министър-председател

събра едва 98 гласа -

с 16 по-малко от очакваните 114, след като 15 от групата на ДПС плюс един от вече изключените от нея спазиха директивата на почетния си лидер Ахмед Доган да не подкрепят кабинета, а един се въздържа. И Желязков не можа да стане 60-ия министър-председател на България.

Дори “Величие”, за които до последно имаше съмнения, че може да се цепнат, бяха единни във вота си против, когато тръгна листопадът. Иначе сутринта кворумът се оказа достатъчно нисък, така че и само 110 гласа да стигнат за излъчване на кабинет.

Само Александър Симидчиев от ПП-ДБ е гласувал с “въздържал се”, стана ясно от разпечатката от електронната система на парламента.

Докторът от ДБ за втори път гласува различно от групата си,

въздържа се и при избора на Рая Назарян за шеф на 50-ото НС.

Препратката на Борисов за листопада вероятно е към особено популярния турски сериал “Листопад”, вървял преди години в нашия тв ефир. А че бурята брули в ДПС, вече подозираха всички. Знаците за разрив между Доган и Делян Пеевски през последната седмица ставаха все по-явни, но хора във и извън движението

не можеха да повярват в немислимото - най-монолитната партия да се разцепи

Че настоящият лидер Пеевски е тръгнал срещу основателя, разкри малко преди старта на съдбовното заседание на парламента Рамадан Аталай. Преди дни пловдивската организация сне доверие от него с мотив, че губи гласове с такъв водач на листата си, а той даде да се разбере, че няма намерение да си ходи.

Първо в ефира на bTV депутатът ветеран с 27 г. в парламента обяви, че това е война срещу Доган - чистят се верните му хора и се погазва нареждането му кабинетът на ГЕРБ да не се подкрепя, тъй като реално никакви преговори с ДПС не са водени. А после, също още рано сутрина, последва съобщение, че Аталай е изключен от групата на ДПС.

И тогава вече бе ясно, че и уж сигурните 47 гласа от нея за кабинета “Желязков” са мираж.

Междувременно и от всички останали парламентарни сили стегнаха редици и се зарекоха пред камерите да не дадат никаква подкрепа за първия мандат. Всеки обаче заговори за някакви потенциални възможности на следващите два.

Първи отвъд първия мандат погледна Йордан Цонев, при това часове преди да е ясно, че кандидатурата на Желязков не минава. Зам.-шефът на парламента от ДПС обясни защо ще подкрепят предложеното от ГЕРБ правителство, но направи и крачка по-напред. Отвори врата за разговори с всички останали, с изключение на “Възраждане”.

Ние сме втори, но ще подкрепим мандата на първия. Ще вземем втория и ще положим всички усилия България да има управление. И при третия ще направим същото, но управление към ценностите на европейския свят, към който принадлежим. Не можем да водим разговори с “Възраждане” - ние сме избрали Западния модел, бяхме 45 г. на Изток и гражданите не искат това. Затова ще водим разговори с всички останали партии, за да прекъснем този порочен модел. Отговорността е на всички. А ДПС ще постъпи държавнически, обяви Цонев.

След това обясни, че ако не се състави правителство в този парламент, и в следващия, и в по-следващия, дори при 5% избирателна активност пак някой ще трябва да прекъсне кризата, като договори мнозинство, което да излъчи правителство. Другото е промяна на конституционната система, обясни зам.-шефът на ДПС. Ако обаче групата им се разпадне, няма да са втора сила и така вторият мандат ще отиде отново в ПП-ДБ.

До последно за подкрепа от ПП-ДБ призоваваше Бойко Борисов. Той за първи път говори от парламентарната трибуна в това събрание.

Винаги съм се отнасял с уважение към всяка от вашите групи. Обръщам се към колегите от ПП-ДБ - в трудни ситуации ние се подкрепихме и това е взаимно. Ако е имало ползи, те са общи, ако е имало вреди - те пак са общи. Г-н Денков, няма да ви позволя да ни прикрепяте с ДПС, по никакъв начин. Прекрасно знаем с Петков и Асен Василев всичко това.

Единствено имахме нужда от осъзната подкрепа от 10-ина

или колкото трябва депутати от вас, да си понесем цялата отговорност, която са ни дали българските избиратели. На кого българските избиратели дадоха това право, сигурно 20 пъти поред, обърна се Борисов към “Промяната” и ДБ. А после в кулоарите им даде “минути да мислят”.

Борисов не го свърташе да е в пленарната зала. Той излезе в началото на дебатите, след това се върна да се изкаже, после пак излезе, пак се върна... А в последните минути преди вота пак припомни, че партията му няма да подкрепи втория мандат. Ако пък станело нещо с третия, то ще е между ПП-ДБ и “Възраждане”. Борисов дори определи Костадин Костадинов като “лидера на парламента”.

Новата силна фигура в този парламент, г-н Петков, е Костадин Костадинов. И го казвам с уважение, не със сарказъм, защото

неговата група е стабилна, системна и си работи така, както трябва да си работи една политическа сила

Видях днес как ви изкомандва и вас, г-н Петков, и БСП, и “Величие”. Това видях, бях тук. И му казвам - честито за новата роля, обяви от трибуната Борисов и залата му отвърна с аплодисменти.

След това лидерът на ГЕРБ се обърна към президента: Ако дадете третия мандат на “Възраждане”, мисля, че ще има правителство. Че има мнозинство такова, днес цял ден го виждам.

Накрая Борисов дори поиска прекратяване на дебата. Призова другите групи да спрат да се изказват, защото не казват нищо ново. Да се извинят на хората,

да им поискат прошка и да отиват да агитират

Да си пожелаем да се видим след изборите, защото не вярвам с третия мандат да стане нещо, заключи Борисов. Но депутатите, записали се за речи, държаха да си ги произнесат и дебатът все пак се проточи и още повече се ожесточи.

“Разглобените” партньори от ГЕРБ и ПП-ДБ си размениха обидни реплики, припомняйки и приписвайки си всички възможни грехове - от диверсификацията на газа, пуделите и пачките до заплатите на лекарите и кой всъщност е свалил общия им кабинет. Което предвещава, че поредните - седми избори, които се очертават наесен, ще са може би най-бурните досега, особено ако се добавят и процесите в ДПС.

Не сме непримирими врагове, те просто говорят лъжи. Денков ми е бил зам.-министър, а ми говори как се запалил човек.

Те убиха човек

по време на предизборната кампания и отидоха да асфалтират след това, но ние дума не казахме, избухна лидерът на ГЕРБ на изказването на акад. Николай Денков, в което той обвини Борисов, че предлага министри, управлявали през 2013 г., когато в знак на протест се самозапали Пламен Горанов във Варна.

Всъщност след призивите за “държавническа” подкрепа към ПП-ДБ Борисов включи строги предупреждения - няма да отидат на преговори с тях, дори да ги поканят, и няма с кого да управляват в следващия парламент, дори да имат 80 депутати.

А за следващите избори, ожесточената агитация за които май почна още вчера в пленарната зала, Борисов описа два варианта. Или да убедят хората да гласуват, или партиите да проведат

сериозен разговор за промяна на избирателната система

И отново предложи гръцкия модел, където първата партия взема допълнителен брой депутати. Против задължителното гласуване е: Ние трябва да убедим хората, че трябва да дадат на някого предимство да сформира кабинет.

Други от От страната и света

Патриарх Даниил ще отслужи заупокойна молитва за 1010-годишнината от смъртта на цар Самуил днес в Петрич

1010-годишнина от смъртта на цар Самуил ще отбележат днес в Петрич с редица инициативи, предаде БТА. Софийският университет „Свети Климент Охридски“, Община Петрич и Македонски научен институт

Клаудия и Робърт прелетяха 15 000 км от Сидни, за да вдигнат българска сватба - черпят 2 кебапчета и бира

Лиснаха менче с вода, гърмяха три пъти с газов пистолет, но нямаше кой да напие петела. Днес веселбата продължава Сватба на австралийци по старите български традиции

Православен календар за 5 октомври

Св. мчца Харитина. Св. свщмчк Дионисий, епископ Александрийски Св. мчца Харитина впечатлявала с красота, кротост, целомъдрие и светлата си вяра в Бога

Само в "24 часа" на 5 октомври: Къде, как и кой продава жертвите на трафик - съботен очерк

Само в "24 часа" на 5 октомври: Къде, как и кой продава жертвите на трафик - съботен очерк Катрин Зита-Джоунс с уникално дързък подарък за юбилея на Майкъл Дъглас – снима се "както майка я е

Марчело Мастрояни сменя жена след жена, но не иска светът да го приема за секссимвол

Когато умира на 19 декември 1996 г., Марчело Мастрояни е в дома си с Анна Мария Тато - жената, с която дели последните 20 г. от живота си. В същото време той е женен за Флора Карабела

>