Ще събере ли кабинетът "Желязков" подкрепа?

03.07.2024 13:00 Лиляна Клисурова
Представям структура и състав на правителство без подкрепа и мнозинство.

Ако не положим усилия да преодолеем разделението, сме обречени на изолация, обърна се кандидат-премиерът към депутатите

Ще събере ли кабинетът на Росен Желязков подкрепа или ще се завърти рулетката с мандатите и ще се отиде на избори наесен.

Това ще се разбере съвсем скоро, тъй като гласуването в Народното събрание предстои.

В този час започват дебатите по предложението на ГЕРБ-СДС за премиер и правителство. В пленарната зала са президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, представители на чужди посолства у нас, бивши премиери и шефове на НС, членовете на КС, новият патриарх Даниил и др.

Сутринта в пленарната зала се регистрираха 219 депутати и до момента не е искана проверка на кворум. Това означава, че правителството ще мине, ако бъде подкрепено от 110 депутати. Днес цял ден от ГЕРБ и ДПС участват в гласуванията 108 души.

Кандидатурата на Росен Желязков за премиер беше представена от зам.-шефката на групата на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова. След това самият той представи структурата и състава на проектокабинета си. Запазва се досегашната структура на Министерския съвет - премиер, 1 вицепремиер и 19 министри. А имената са същите, които Желязков представи и при президента Румен Радев.

Предложения състав на правителството има основна политическа задача да възстанови ефективното управление, за да се преодолеят дефицитите на доверието, на целеполагането. Обществото ни преживява една от най-тежките политически сили. Липсата на лидерството, войната между институциите и формирането на твърди партийни ядра са на път да трансформират политическата криза в криза на демокрацията, обясни Желязков.

Необходима е стабилна държавна власт у нас в условията на растящо напрежение и хаос в света, допълни той.

15 парламентарни избори са проведени от началото на демокрацията у нас, от тях 4 са редовни. Кредитът на доверие през 1989 г. започва с 83% участие на избирателите в изборния процес, за да стигне до 34% на последните избори. В последните 3 г. избори у нас се провеждат средно на 6 месеца, което води до дезаинтересованост.

Пред нас има два пътя - лесен и труден. Труден, защото пътят на единението е винаги труден, но го дължим на народа. Затова предлагам правителство с ясен политически мандат и формиране на конкретни цели, каза той.

Представих структура и състав на правителство без осигурено мнозинство - нито политическо, нито плаващо. Това ще е кабинет на малцинството. Ще изпълнява политики за минимизиране на щетите до момента и обществено-икономическо развитие, обясни Желязков.


И обеща завършване на инфраструктурните проекти, дигитализация, намаляване на административната тежест, политики с фокус към образованието, които да подготвят учениците за живота, привличане на работна сила от българските диаспори и от трети страни, реформиране на институциите с фокус върху гражданите и др. Липсата на енергия за нови конституционни промени предпоставя интензивно развитие на институционалните проблеми.

Ако не положим усилия да преодолеем разделението, сме отречени на изолация, обърна се Желязков към депутатите. Нямаме право да обречем следващите поколения в недоверие и нихилизъм към държавата и държавността, обясни той. И обясни, че са необходими хора, които да започнат работа веднага. Затова съставът е от проверени министри.

Ще работим честно и почтено, зарече се Желязков. Ще поправя повреденото и неработещото, обеща той и обяви, че започва от себе си. И ще спре хората да тръгнат по разрушителния път на популизма.

Желязков бе изпратен с бурни аплодисменти от колегите си.

Първи думата след него взе акад. Николай Денков обяви, че ще представи една различна гледна точка и обясни, че през последните 3 г. само ПП-ДБ са успели да съставят правителства и то 2 пъти, и те са били успешни. Напомни, че едва след разговори с другите сили по приоритети са започнали разговорите за министри.

И попита на какъв принцип са избрани министрите сега? След като някои от тях са предизвикали протестите през лятото на 2020 г., както и запалването на варненеца Пламен през 2013 г.

Това е правителство от типа завръщане на миналото и забравете за бъдещето, отсече академикът.

Няма как да подкрепим тези приоритети, защото повечето разделят, отсече Денков. И обяви, че изборните резултати ги поставят в ролята на силна и проевропейска опозиция.

В отговор Георг Георгиев от ГЕРБ напомни, че Денков е бил зам.-министър в кабинет на Борисов, както и че сам е подал оставка на правителството си. Въпросът ще има ли кабинет и ще се стабилизира ли България, намери отговор във вашето изказване. Нито правителство щяхте да имате, нито щяхте да сте премиер, ако не бяха подкрепящите ви парламентарни групи, напомни Георгиев как бе създаден кабинетът на сглобката и как се приемаха законите и реформите в предишен мандат.

Други от От страната и света

Прокуратурата внесе искането за постоянен арест на Джейхан Ибрямов

Софийската градска прокуратура внесе в съда искане за постоянен арест на народния представител Джейхан Ибрямов. Това е станало около 10 часа. Очаква се съдът да насрочи заседанието по-късно днес

29 медицински сестри и акушерки получиха дипломи в сградата на Учредителното събрание

29 медицински сестри и акушерки от шестия випуск на Филиала на МУ - Варна във Велико Търново получиха своите дипломи На тържествената церемония присъстваха изпълнителният директор на МОБАЛ „Д-р

Къде, как и кой продава жертвите на трафик

Сексуалната експлоатация в страни, легализирали проституцията, трудовата - във Великобритания, Франция, Нидерландия, Швеция Вербуват ги чрез обяви във вестници за работа и обучение в чужбина

Красимира Стоянова: Влаковете ще закъсняват и през следващите една-две години, да сме реалисти

Влаковете продължават да закъсняват. Това е тема, с която няма да се справим и в следващите една-две години. Трябва да сме реалисти. Това призна в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ

Според Мицкоски Виктор Орбан също е татарин и фашист!

Един от любимите лозунги на водената от управляващата в РСМ партия ВМРО-ДПМНЕ тълпа е: „Българи – татари и фашисти!" А определението, което дава във Фейсбук един средностатистически „северен

>