Парк вместо бетонен монумент за жертвите на комунистическия режим в Търново

03.07.2024 12:11 Дима Максимова
За жертвите сега напомня само голям кръст в парк "Дружба"

„Зелен паметник" ще увековечи паметта за жертвите на комунистическия режим от Велико Търново и региона. Предложението за това е внесено днес до кмета на община Велико Търново инж. Даниел Панов от председателя на комитет „Ген. Сава Муткуров" Венелин Иванов, съобщиха от комитета.

"С подкрепата на група съмишленици сме си поставили за цел да бъде облагородено мястото около кръста в парк „Дружба" във Велико Търново, издигнат в памет на избитите след 9 септември 1944 година и екзекутираните на това място от Народния съд.
В изпълнение на тази цел имаме намерение да озеленим пространството и да оформим своеобразен „Зелен паметник" за стотиците жертви на престъпния комунистически режим от Велико Търново и региона", пише в предложението.

Проектът е изготвен безвъзмездно от ландшафтен архитект Вълкана Тарапанова – Русева, а изпълнител ще е фирма, която е специализирана в областта на парковото озеленяване.
Проектът ще се реализира поетапно. Предвиждаме първият етап да се осъществи през есента на 2024 година и да обхваща озеленяване на пространството около кръста. На по-късен етап, надяваме се с подкрепата на Община Велико Търново, сме планирали изграждане на алея с паркова мебел и озеленяване, която е проектирана да свърже парк „Дружба" с улица „Козлодуй" . По този начин ще бъде осигурена още една възможност за достъп на гражданите до парка, каквато в момента липсва, посочва Иванов.

Идеята на съмишлениците от комитет „Ген. Сава Муткуров" да бъде увековечена паметта на жертвите на комунистическия режим не е нова. Преди две години от комитета излязоха с предложение със собствени средства, набрани от дарения на съпричастни с каузата хора и организации, да бъде изграден мемориал в района на съществуващия кръст на старите гробища – парк „Дружба" – на мястото, където са били избивани хора от Велико Търново и региона. Впоследствие обаче е взето решение бетонните конструкции да бъдат заменени с красиво парково озеленяване. Нека върху кръвта им да пада цвят от красиви дървета, а да не тежи бетон, пояснява Венелин Иванов.

Той припомня, че стотици са убитите без съд и присъда, безследно изчезнали, осъдените на смърт от Народния съд, изселвани, въдворявани в трудови лагери, лишавани от имущество, от право на препитание, на обучение и репресирани наши съграждани. Те са от най-различни съсловия – кметове, адвокати, висши военни, свещеници, служители, предприемачи, търговци, интелектуалци, учители, лекари, хора на изкуството, работници. Много от тях са се сражавали във войните за национално обединение и са служили на обществото дълги години. Награждавани са с отличия и ордени. Били са лидери в обществения живот, дарители, спомоществователи на сиропиталища, старчески домове, болници и училища. Били са регенти, министри, кметове, депутати, командири на армии и гарнизони, пощенски служители, директори... Сред тях са кметовете Димитър Раев и Тодор Фъртунов, висши военни, министри и регенти, като ген. Никола Михов, ген.- лейт. Атанас Стефанов, о.з. ген. м-р Рашко Атанасов, полк. Богдан Велизаров, ген. Никола Недев, медикът д-р Трейман, художниците Борис Денев и Александър Добринов, известни адвокати, фармацевти и др.
Повечето от тези хора са незаслужено забравени, въпреки че са достойни и смели личности, допълва Иванов. Той не крие възмущението си и от това, че беше спряна процедурата по възстановяването на паметника на Първи пехотен Софийски и Шести пехотен Търновски на Н.В цар Фердинанд полк, в чийто състав влизат 17-а Търновска пеша дружина, 18-а Габровска пеша дружина и 21-ва Еленска пеша дружина. Те се сражават смело при превземането на Тутраканската крепост в Добруджа през 1917 година и полкът е прехвърлен от Македония. Недопустимо е героите от Първата световна война, които са проливали кръвта си за защита на националните интереси, да бъдат осъждани на забвение от проруски ориентирани сили в страната ни, категоричен е председателят на комитет „Сава Муткуров".

Други от От страната и света

На 19 октомври почитаме паметта на Йоан Рилски Чудотворец

Преп. Йоан Рилски Чудотворец. Св. прор. Йоил. Св. мчк Уар На 19 октомври Църквата празнува скромния отшелник от Рила планина, когото още приживе наричали земен ангел и небесен жител

Само в "24 часа" на 19 октомври - "Лошият" в клас: какво (не) могат учителите, какво (не) искат родителите - съботен очерк

Само в "24 часа" на 19 октомври четете: "Лошият" в клас: какво (не) могат учителите, какво (не) искат родителите - съботен очерк  Мъже, искащи да са батко от 90-те - пешки в схема на "Биг Брадър" -

100 дни след като всички видяха как Даниел от Перник рита болна жена, е обвинен за убийство (Обзор)

Заради няколкото дни до навършване на пълнолетие младежът може да получи най-много 12 години решетки Близо 3 месеца след появата на клипа, на който хиляди хора видяха как Даниел Петров рита

Израел убил Синуар “случайно”, но “Хамас” няма да спре войната

Човекът, наричан от Израел “ходещ мъртвец”, е ликвидиран случайно в четвъртък. Убийството на лидера на “Хамас” Яхия Синуар в Газа бе изтълкувано като голяма победа след едногодишно издирване на

Верижна катастрофа в столичния кв. "Люлин", движението е затруднено

7 коли са се сблъскали на кръстовището между бул. "Тодор Александров" и ул. "Вардар" след тунела водещ до кв. "Люлин", стана ясно от публикация във фейсбук групата "Катастрофи София"

>