Новото начало в ДПС почна без стария кмет Азис - знак, че дългата власт е опасна

03.07.2024 08:00
Делян Пеевски се срещна с кметовете на ДПС, за да обсъдят резултатите от изборите. До него вдясно е депутатът Джейхан Ибрямов.
Юли 2020 г. При протестите на Росенец ДПС се събра да брани Ахмед Доган. Хората на снимката край него - бившият лидер Мустафа Карадайъ, Хасан Азис, Рамадан Аталай, Айсел Руфад днес вече са загубили доверие. СНИМКА: СТОПКАДЪР ОТ ДПС

Анализаторите забравиха съдбата на градоначалника на Кърджали, но сбирката на Делян Пеевски с общинските кметове подсети, че в тази партия най-много тежат "гласът на хората и волята на структурите"

Какво се случва в ДПС? На какво се дължи отстраняването на важни до вчера кадри? Дали е в резултат на съгласувано и координирано между Ахмед Доган и Делян Пеевски подновяване на партията, или на еманципация на младия лидер на движението?

Странно и дори леко плашещо - според искрените коментари на политици с опит от други партии, изглежда ситуацията отстрани. До степен, че у някои

се появиха притеснения поставя ли това под въпрос гласуването на правителство

Часове преди кабинетът “Желязков” да бъде внесен в пленарната зала тези страхове отпаднаха, но не и въпросителните какви процеси текат в движението.

Вярно е, че през годините ДПС преживя кадрови трусове на върха, но винаги е било най-монолитната политическа формация, в чийто център е почетният председател Ахмед Доган. И всяка промяна е била контролирана, а ако се е зараждала въпреки волята му - бързо парирана от него.

Сега Доган мълчи, което провокира наблюдателите да разсъждават дали пък неговото лидерство не е застрашено. Вярно е, че той винаги изчаква, наблюдава, събира внимателно парчетата, преди да начертае ход и да го обяви.

Както никога досега обаче се наблюдава активност в социалните мрежи, откъдето отделни активисти зоват Доган да каже думата си.

Любопитен детайл е, че в основата на този фейсбук бунт са предимно жени

(Виж по-долу в текста.)

Един по-необичаен сценарий за това защо отпадат ветераните Рамадан Аталай, Филиз Хюсменова и съпруги на депутати е свързан именно с новото правителство и подкрепата, която ДПС ще даде за кабинета на малцинството на ГЕРБ.

“Това, което се случва в партията, е буря в чаша вода за отвличане на вниманието”, убеден е човек, който познава добре и отвътре процесите в ДПС.

Още преди изборите, както и по време на цялата кампания се налагаше тезата, че ДПС този път ще влезе във властта през парадния вход. А веднага след вота Делян Пеевски обяви, че очаква покана от Бойко Борисов и призова “всички евро-атлантически лидери да започнат разговори за бъдещето на България”. И има всички основания да го направи - ДПС реално е единствената партия победител в този парламент. Макар де юре да е първа сила, ГЕРБ де факто има 1 депутат по-малко от предишния мандат. Докато ДПС почти удвои резултатите си на 17,06%, а оттам и парламентнарната си група на 47 души. И доби тежестта да предявява претенции.

Да, но Борисов се страхува за кабинет само с ДПС (което навремето не беше проблем за социалиста Сергей Станишев и царя, влезли в тройна коалиция с Доган). Точно евентуалният правителствен брак между Борисов и Пеевски беше в основата на сбърканата като цяло предизборна кампания на ПП-ДБ. И финално Росен Желязков не предлага нито един министър от ДПС.

Това поставя движението в положение да обяснява на своя електорат, че

няма да влезе в изпълнителната власт през парадния вход

Вярно, че вече получи няколко областни управители, назначени от служебния кабинет, както и че други фигури косвено могат да бъдат свързани с партията. Но след 10 години в опозиция активът на ДПС иска да има явни свои хора. Кметовете да знаят на кого да вдигнат телефона в изпълнителната власт, за да се свърши работата. А именно те са тези, които реално правят изборите по места и издигат ДПС до втора сила в парламента.

Затова и не бе изненада, че Пеевски събра своите представители в местната власт миналата събота, когато възвести, че който не разбира новото начало, остава в миналото.

“За нас най-важен е гласът на хората и волята на структурите. На изборите показахме, че можем да се вслушваме в хората и те ни дадоха своето доверие. Имаме енергията и волята да следваме евро-атлантическия път на страната си и сме непримирими в отстояването му независимо от провокациите”, подчерта в изявлението си след срещата. В разпространената от пресцентъра позиция изведе, че кметовете на ДПС са тези, които провеждат политиките и са сред хората. Затова са “лакмус” за посоката и действията на ДПС.

Един такъв лакмус отдавна светна в червено и зададе посока на бъдещи процеси, но това бе отиграно елегантно и сякаш бързо се забрави.

Миналата есен бе “пенсиониран” дългогодишният кмет на Кърджали Хасан Азис, който бе и важен член на партийното ръководство. Въпреки номинациите кандидатурата му не беше издигната на местните избори през октомври 2023 г. Нещо повече - Азис, който по това време беше и зам.-председател на ДПС, след местния вот не е в ръководството дори на общинската структура на партията в Кърджали.

Някои твърдят, че постепенно е изгубил чуваемост към местния актив. Същото сега твърдят от организации на ДПС в Пловдивско за Рамадан Аталай, макар че там нещата са комплексни, а и депутатът ветеран с интереси в енергетиката реално винаги е бил външен за местната структура.

Така или иначе, някакво напрежение може да е останало и сред кърджалийските депесари, така както сега покрай Аталай избухват отделни кадри. В бастиона на ДПС в Родопите се появи декларация от учредители, репресирани, членове и симпатизанти от 7-те общини на област Кърджали, публикувана на 1 юли във фейсбук групата “Аз подкрепям Ахмед Доган” от модератора ѝ Елван Атилла. Сканираната декларация от Кърджалийско обаче е със заличени имена и част от подписите.

Потърсени за коментар, няколко основатели на структурите в областта заявиха, че

не са подписвали подобна декларация

и не желаят да вземат отношение. Местните активисти не искат и да коментират случващото се в ДПС, заели са изчаквателна позиция. Още повече че никой от депесарите в района не беше засегнат последните процеси.

Именно Елван Атилла е начело на “женския” бунт - друго необичайно за ДПС явление. Тя е съпруга на бившия депутат и говорител на групата на ДПС в 37-ото НС Юджел Атилла. Той е бил областен лидер в Хасково, началник на канцеларията на Доган и зам.-министър на транспорта в правителството на Сергей Станишев. Съпругата му Елван пък бе кандидат за депутат от Бургас на последните избори и шеф на общинската структура в Несебър до събота, когато е била изключена. За отстраняването ѝ стана ясно във вторник, когато публикува свое писмо до Доган. В него заявява, че е била уволнена лично от Пеевски и че ще върне печата на структурата единствено на почетния лидер.

Друго замесено женско име е на шефката на ДПС в Кричим Сюзан Моллаюсеин, която е и общински съветник. Преди дни тя е обновила профилната си снимка във фейсбук с думите: “Когато Всевишният е с теб, няма значение Кой е срещу теб”. Организацията ѝ в Кричим обвинява, че свалянето на доверието от Рамадан Аталай е противоуставно, а подходът на областния лидер - “груб” и “криминален”.

Някои партийци пък отдават случващото се с Аталай на стара конкуренция между него и местния актив, които са хора на съпредседателя Джевдет Чакъров (той дълги години отговаряше за пловдивските структури, родом е от Асеновград).

Каквито и да са детайлите, тези, които познават Ахмед Доган, са убедени, че “новото начало” на ДПС е координирано със създателя на движението. Почетният председател

слага ред в партията успоредно със съставянето на правителство

и очакваното стабилизиране в държавата. Процесът, който започна тихо и елегантно от Кърджали с отстраняването на Хасан Азис, сега продължава с пълна сила. И Пеевски е получил картбланш да налага новия ред.

Но не само активисти в социалните мрежи очакват да чуят лично думата на Доган за “новото начало”.

Други от От страната и света

Министър Малинов в САЩ, търси инвеститори от ядрената енергетика

Министърът на енергетиката Владимир Малинов заминава на работно посещение в Съединените американски щати, съобщиха от Министерството на енергетиката. В рамките на визитата от 30 септември до 2

Катастрофа затапи движението по пътя Плевен - София

За средно тежка катастрофа на главния път Плевен - София към магистрала " Хемус" в посока столицата съобщава потребител на социалната мрежа Фейсбук. Сблъсъкът е станал преди Радомирци

Николай Гяуров срещу Борис Христов - ДС пита кой е българският бас?

Двамата били в обтегнати отношения, докладва агент Може ли балерина с "голям задник" да играе маймунката в "Д-р Охболи", вълнува се политическата полиция Кой е българският бас – Борис Христов или

МВР залови 35 пияни и 9 дрогирани шофьори за едно денонощие

В рамките на изминалия ден са установени общо 35 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол – 17 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила

Храм-кладенецът до село Гърло служел на тайнствен култ (Снимки)

На 22 декември слънчевите лъчи влизали през входа на светилището и "оплождали" водата долу Храм-кладенецът край село Гърло, Пернишко, е уникално място

>