След ДПС обвиненият Сали Табаков напуска и ареста - нямало доказателства да е прал пари с тъста си

02.07.2024 23:00
Сали Табаков пристигна с белезници и под охрана.
Братът на Сали Табаков - Митхат Табаков (вдясно), и адвокат Васил Василев в Съдебната палата

Фирмата на Захир Османов работи с Министерството на образованието и науката от 2007 г. и е спечелила договори за 86 млн. лв., но според съда всичко е прозрачно и няма престъпление

Арестуваният на 21 юни областен лидер на ДПС-Варна Сали Табаков не е прал пари и не е помагал на главния секретар на министерството на образованието Албена Михайлова да сключва неизгодни сделки за милиони.

Това сочат доказателствата за 10 дни разследване, стана ясно в Апелативния съд в София, който освободи от килията Табаков без мярка за неотклонение. Същото се отнася и за тъста му Захир Османов, който е собственик и управител на фирма “Джеми”, доставяла автобусите на Министерството на образованието. Разследването по случая продължава, но вече изгоненият от ДПС дългогодишен лидер и настоящ общински съветник във Варна ще бъде на свобода.

“Джеми” е доставяла автобуси по рамков договор от 2018 г. 52 млн. лв. е изплатила държавата за рейсовете, но “Джеми” ООД е платила за тях два пъти по-малко и това става ясно от фактурите и митническите декларации, казаха от прокуратурата на заседанието. Освен това при обиските в домовете на Табаков и Османов са намерени близо 3 млн. лева от парите, превеждани на “Джеми” от МОН, като пачките са били в бандероли на банката. Османов ги теглил на каса и това става ясно от показанията на банкови служителки.

Според защитата на Табаков и Османов договорите са на по-голяма стойност от фактурите от Турция, защото “Джеми” се ангажира и с поддръжката на рейсовете за 2 години или 200 хил. километра, което също струва пари. Съдът прие доводите и отбеляза, че няма никакви доказателства за неизгодни сделки, за което е обвинена Албена Михайлова като извършител, а Табаков и Османов като помагачи.

За всичко има документи, оферти, разглеждани от комисия в МОН, преводи, доставки. След като отпада хипотезата за неизгодна сделка, няма и пране на пари, в което са обвинени Табаков и Османов. А по време на разпита си като обвиняема Албена Михайлова е заявила, че не ги познава.

В съдебната зала бяха дошли роднини на двамата задържани. Един от тях е братът на Сали Табаков - Митхат Табаков, който е бивш кмет на Дулово и бивш депутат. Той беше осъден на 5 г. затвор през 2014 г. и излежа половината, защото го пуснаха предсрочно. Като кмет на Дулово Табаков сключил договор с фирмата на тъста на брат си - същата “Джеми” ООД, за изграждане на водния цикъл в града, но без дружеството да има сертификат за работа с европейски пари и в нарушение на закона за обществените поръчки. Това се случва през 2005 г. Проблемите на Митхат Табаков с правосъдието и престоят му в затвора обаче не се отразиха на партийната и бизнес кариера на брат му.

Няколко години след договора на “Джеми” с община Дулово фирмата започва да работи с министерства и други държавни институции, за да им доставя автобуси. От 2007 г. “Джеми” започва да работи с МОН и да доставя рейсове за десетки милиони за децата, които пътуват до училищата от други села и градове. През 2018 г. подписва и нов рамков договор.

Само тази фирма на фамилията е спечелила поръчки за 86 млн. лв. с държавата.

Сали Табаков е вторият висш кадър на ДПС за последните месеци, който се озова в ареста. Първи беше кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов. Той е дългогодишен кмет на ДПС. Откакто е на поста, възлага договори за сеч и доставка на дърва за огрев на баща си. Двамата бяха арестувани през есента, малко преди местните избори. Тогава Ешрефов заяви, че се кандидатира за пореден мандат, но не от ДПС. Разследващи от Комисията за противодействие на корупцията проведоха акцията в Омургат и задържаха бащата и сина му. Прокуратурата ги обвини и лежаха в ареста. След това кметът бе отстранен от поста, а съдът обяви избора му за недействителен.

Комисията за противодействие на корупцията разследва и Сали Табаков от Варна. Причината е, че главният секретар на МОН Албена Михайлова заема публична длъжност. Табаков пък е общинар във Варна.

Той е начело на местната структура на ДПС от 2016 г. Преди това на поста беше Ерджан Ебатин, който после стана депутат. Местните свързваха ареста на Табаков с конфликт с Ебатин. Той пък е близък със собственичката на сайта “Афера” Веселина Томова, която подава сигнала за автобусите на МОН и ролята на Табаков. Освен политик той е бизнесмен с голям размах, показва справка в Търговския регистър. Същото става ясно и за неговата съпруга и тъста му Захир.

Сали Табаков е известен във Варна с луксозните си автомобили, круизи с яхти и охолен начин на живот. Публична тайна е, че от две десетилетия бизнесът му е свързан с държавата. През цялата си кариера той парадира с близостта си до централното ръководство и лидерите на ДПС. В кабинета му най-високо стои портрет на Ахмед Доган. Има снимки как се ръкува с Мустафа Карадайъ, но и с наследника му на председателския пост Делян Пеевски.

На изборите през април 2023 г. Сали Табаков беше и втори в листата на ДПС във Варна на изборите за 49-ото народно събрание. Не успя да влезе, за разлика от водача Филиз Хюсменова. Тя влезе и в 50-ия парламент, но се оттегли. Официално - заради слабите резултати на ДПС във Варна, а неофициално - заради новата политика на ръководството.

“Това дело е доказателство, че след закриването на Специализираната прокуратура поръчковите дела се усъвършенстваха. Тази порочна практика продължава”, каза след заседанието на съда във вторник адвокат Васил Василев, който защитава Сали Табаков. Той беше адвокат и на брат му Митхат.

Други от От страната и света

Линейка, тръгнала да помогне на бебе, пропадна в необезопасен изкоп

Линейка пропадна в необезопасен изкоп на ул. "Петьо Ганин" в Казанлък, съобщава БНТ. Спешните медици са отивали на адрес, за да помогнат на бебе, когато автомобилът им пропада в изкопа

Димитър Ганев, "Тренд": Може да имаме рекорд - 9-партиен парламент

7 партии са сигурни в парламента, две са близо до бариерата. Може да имаме рекорд. Ще бъде много трудно да се състави правителство, ще са нужни 4 партии

Соломон Паси: Само Русия печели от конфликта ни със Северна Македония

Само Русия печели от конфликтите между България и Северна Македония, от това, че се вбива клин между Скопие и Европейския съюз. Това обясни председателя на Атлантическия клуб Соломон Паси пред Би Ти

Нели Куцкова: В съдебната система тече нещо подмолно

Притеснявам се, че в съдебната система в момента тече нещо подмолно, водят се някакви пазарлъци, които не излизат на светло. Ако всичко, което се случва около предстоящите избори във върховните

Черква в Радомир кандидатства за субсидия за соларен покрив

Черквата „Св. Димитър" в град Радомир изготвя документи, с които да кандидатства по проект за изграждане на фотоволтаична централа, съобщи БТА .  Соларни панели ще бъдат монтирани в южната част на

>