Кабинет ще има май: знаци дават кандидати за министри, а най-важният – 5-има от “Величие” (Обзор)

02.07.2024 22:10
Половината от пленарната зала трябва да подкрепи правителството, за да бъде избрано то в сряда.

Делян Добрев готов да се оттегли, ако ПП-ДБ поискат това в замяна на подкрепа. Те категорично отказаха

Правителство по-скоро ще има. С тази нагласа тръгват за парламента в сряда кандидатите за министри на Росен Желязков.

Ще мине с малко мнозинство, но ще бъде камикадзе, прогнозира Делян Добрев, номиниран за министър на енергетиката. ГЕРБ преговарят с партии за широка подкрепа, обяви той.

Със сигурност ДПС ще гласува за

правителството, кой още ще го подкрепи, ще видим, каза Добрев.

В понеделник, след като Желязков взе първия мандат, Бойко Борисов обясни, че ако правителството мине в пленарната зала с трик - отсъстващи депутати или единична подкрепа, то ще има кратък живот и изпълнение на конкретни цели. Така лидерът на ГЕРБ сам остави отворена врата за разговори с отделни депутати. Но пак призова ПП-ДБ да премислят, тогава е готов и на други министри.

Ако ПП-ДБ кажат: “Махате Делян Добрев, за да подкрепим кабинета”, аз сам ще си тръгна, даде пример сам със себе си Делян Добрев.

Можем да се обърнем към ПП-ДБ да подкрепят кабинета, както ние подкрепихме техния, пък после да останат в опозиция, коментира в духа на лидера си Борисов бъдещият външен министър Даниел Митов.

Групата на ПП-ДБ обаче снощи единодушно реши, че няма да даде подкрепа на кабинета на ГЕРБ, обяви шефът ѝ Николай Денков.

ГЕРБ и ДПС имат общо 114 депутати. За да мине правителството само с техните гласове, е нужно при регистрацията да отсъстват или закъснеят 13 депутати, защото така кворумът ще падне. Другият вариант е кабинетът “Желязков” да получи подкрепа от 7 депутати от други парламентарни групи. Или пък да се съчетаят двата “трика”.

От идеолога на “Величие” Ивелин Михайлов във вторник се разбра, че имало петима техни, които се готвели да пуснат кабинета. Дали това ще се случи обаче, ще стане ясно чак при самото гласуване в пленарната зала след 13 ч.

Дори и с петима отцепници от “Величие” пак

ще трябват два загадъчни гласа

Знак, че май са намерени и затова чака смяна, дойде и от служебното правителство на Димитър Главчев - то вече пусна отчет какво е свършило за два месеца на власт.

Други от От страната и света

Марчело Мастрояни сменя жена след жена, но не иска светът да го приема за секссимвол

Навършват се 100 години от смъртта на най-обичания, най-красивия, най-желания актьор Когато умира на 19 декември 1996 г., Марчело Мастрояни е в дома си с Анна Мария Тато - жената

Записали със СРС Джейхан Ибрямов да казва, че му трябват поне 1 млн. лв. за купуване на гласове (обзор)

С ключовия свидетел Мирослав Тодоров, който много пъти му бил давал пари, се познавали от 2000 г. В събота прокуратурата ще иска арест за народния представител

Бум на бизнеса с розовото масло - добивът се увеличил с 1000 тона (Обзор)

Износът основно за САЩ, Китай, Австралия, Япония, Индия и Великобритания, цените варират от 9500 до 16 050 долара за килограм Бизнесът с розово масло се оказва в разцвет

Радев и партиите на едно мнение: военно обучение за всеки, за да може да брани Отечеството (Обзор)

Със сигурност увеличават разходите за отбрана Всеки български гражданин трябва да има умения да участва в защитата на Отечеството. Около това се обединиха и политици

Черноморска мида възстановява популацията си край Созопол

Възстановяване на популациите от черноморски миди се забелязва по крайбрежието на Созопол. Това отбелязват повечето водолази там. За тях тази тенденция е силно положителна

>