Майката на патриарх Даниил е преподавала информатика в Смолян, баща му е служител на МВР и ДС

02.07.2024 14:13 Валентин Хаджиев
Първа литургия на патриарх Даниил в катедралния храм "Св. Александър Невски"

"Беше не по-различен от всички нас, с изключение на това, че бе вглъбен в себе си. Не съм предполагал в ония години, че ще се стане духовник, а още повече патриарх на България."

Това каза връстник на новия водач на БПЦ Даниил от Смолян. Той предполага, че преломният момент е настъпил, когато е бил студент в София.

 Патриарх Даниил е роден със светското име Атанас Трендафилов Николов в Смолян в семейството на Тодорка и Трендафил Николови. В родопския град завършва основно и средно образование и през 1996 г. записва английска филология в СУ "Св. Климент Охридски".

Родителите му вече са покойници. Баща му Трендафил Николов е работил 26 години в полицията в Смолян. Постъпил е през 1966 г. като разузнавач в Криминална полиция. 3 г. по-късно става началник на отделение.

През 1974 г. оглавява отдел "Политическо възпитание", а след това заема поста зам.-началник на Окръжното управление на МВР. Пенсионирал се е с чин полковник през 1992 г. като началник служба "Полиция" - пост, който е заел година преди това.

През 2016 г. бащата на новия патриарх се появява в списък от 32-ма души на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

В документа е публикувано, че Трендафил Тодоров Николов е работил в структурите на ОУ на МВР – Смолян, ДС като щатен служител и със заповед от декември 1970 г. е назначен за инспектор IV степен.

Комисията разкрива данните във връзка с това, че Трендафил Николов е бил общински съветник до 28 август 1990 г.

Бащата на патриарх Даниил е родом от смолянското село Кремене, където сега живеят 14 души. След пенсионирането си събира материали за родното си място и издава книга за селото и родовете в него в 148 страници.

В нея със страст разказва за миналото на красивото селце и от редовете личи нескритата надежда да го има поне в спомените на поколенията.

Майката на Даниил е дългогодишен учител. Била е преподавател по информатика в някогашния Икономически техникум, сега  Професионалната гимназия по икономика "Карл Маркс". Подготвила е десетки ученици.

Хората в Смолян си спомнят, че Тодорка Николова приела обязаност да поддържа параклиса "Св. Дух" в енорията на църквата "Св. Неделя" още в годините на атеизъм.

Трендафил и Тодорка имат и друг син - Петър, който живее в Гоце Делчев.  От 10 години той е там със семейството си. Управител е на "Непар" ЕООД, което е фирма на Неврококопската света митрополия.

Петър Николов управлява хотел "Неврокоп" в центъра на Гоце Делчев, който преди години бе купен от Неврокопската епархия.

Други от Регион

Николай Славеев разплака учители и родители с "Петко льо, капитанине" в село Труд (Видео, снимки)

Училището стартира годината след мащабен ремонт Народният изпълнител Николай Славеев накара учители и родители да настръхнат с песента "Петко льо, капитанине" в пловдивското село Труд

Четирима пребиха 21-годишен, засякъл ги с автомобил в Смолян

Четирима души се нахвърлили и пребили 21-годишен мъж, защото ги засякъл с автомобила си на централния булевард „България" в Смолян. Инцидентът е станал пред денонощен магазин

74-годишен дрогиран водач блъсна жена на пешеходна пътека в Сопот

Дачия удари момче на 12 на колело в Ръжево Конаре Пешеходка е в болница след катастрофа вчера в Сопот. Около 16,10 ч. в Районното в Карлово постъпила информация, че на ул

Версия за разбития самолет - грешка в командването, но ще се доказва трудно

Прокурор Христо Анчев не очаква съдействие от шефовете на загиналите пилоти По трудния начин ще бъде доказвана третата версия - грешка в командването, която се появи за катастрофата

Издирват жена, последно е забелязана да се движи пеша по пътя Пазарджик - Пловдив

Издирват жена, изчезнала в неделя по обяд. Апелът е отправен в социалните мрежи от дъщеря й Никол Делиева.  Жената се казва Яна, облечена е в розов екип

>