След 8 г. по съдилища изтече давността на едно от обвиненията срещу бившия кмет на Перущица Ради Минчев

02.07.2024 21:10 Никола Михайлов
Бившият кмет на Перущица Ради Минчев, Павлин Статев и Илияна Павлова (отзад напред) в съдебната зала, където адвокатите им поискаха връщане на делото.

Продължава да е подсъдим за присвояване на близо 100 000 лева и ощетяване на общината с над 36 000 лв.

Падна едно от обвиненията срещу бившия кмет на Перущица Ради Минчев, който от 8 г. обикаля съдилищата, за да отговаря за присвояване и ощетяване на общината. В случая е изтекла давността за документно престъпление. То  се изразяване в представяне на неверни данни за укрепване на свлачища по пътя Перущица-Скобелево-Чурен. Самата прокурорка Анна Викова обърна внимание на изтеклата давност, а Минчев заяви, че не желае да отговаря по това обвинение.

Той беше арестуван като действащ градоначалник на 13 септември 2016 г.  Впоследствие се сдоби и с други обвинения, като присвояване на чужди пари в размер на общо 99 472 лева и сключване на неизгодна сделка, с която ощетил общината с 36 162 лева. Представил и неверни сведения в заявка за плащане до ДФ "Земеделие".

След като три пъти обвинителният акт беше връщан на прокуратурата, делото срещу Минчев и сочените за негови съучастници Павлин Статев и Илияна Павлова тръгна в Пловдивския окръжен съд.

Адвокатите на Минчев, Статев и Павлова -  Матей Матев, Емилия Недева и Златка Стефанова атакуваха, че обвинителният акт страда от пороци.

"Прокуратурата трети път отказва да се съобрази с указанията на съда", натърти Емилия Недева. По думите ѝ е допуснато противоречие, тъй като на едно място пише как клиентът й Статев е сключил договор, за който впоследствие е посочено, че не е подписан от него.

"Моля ви да прекратите съдебното производство и отново да върнете делото на прокуратурата, която трябва да се съобрази не само със закона, но и с указанията на съда, които многократно са ѝ давани", пледира тя. За същото настояха и останалите защитници.

Съдебният състав председателстван от Даниела Събчева, прецени, че не са налице основания за спиране на производството, а само в частта с изтеклата давност. Според нея всичко е описано достатъчно ясно и намери само фактическа грешка от страна на прокуратурата, която трябва да бъде отстранена в 7-дневен срок.

"Поредно връщане на делото в предходна фаза по-скоро би навредило", заяви Събчева.

Определението на съда подлежи на обжалване. 

Други от Регион

Николай Славеев разплака учители и родители с "Петко льо, капитанине" в село Труд (Видео, снимки)

Училището стартира годината след мащабен ремонт Народният изпълнител Николай Славеев накара учители и родители да настръхнат с песента "Петко льо, капитанине" в пловдивското село Труд

Четирима пребиха 21-годишен, засякъл ги с автомобил в Смолян

Четирима души се нахвърлили и пребили 21-годишен мъж, защото ги засякъл с автомобила си на централния булевард „България" в Смолян. Инцидентът е станал пред денонощен магазин

74-годишен дрогиран водач блъсна жена на пешеходна пътека в Сопот

Дачия удари момче на 12 на колело в Ръжево Конаре Пешеходка е в болница след катастрофа вчера в Сопот. Около 16,10 ч. в Районното в Карлово постъпила информация, че на ул

Версия за разбития самолет - грешка в командването, но ще се доказва трудно

Прокурор Христо Анчев не очаква съдействие от шефовете на загиналите пилоти По трудния начин ще бъде доказвана третата версия - грешка в командването, която се появи за катастрофата

Издирват жена, последно е забелязана да се движи пеша по пътя Пазарджик - Пловдив

Издирват жена, изчезнала в неделя по обяд. Апелът е отправен в социалните мрежи от дъщеря й Никол Делиева.  Жената се казва Яна, облечена е в розов екип

>